Düzce Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği Başkanı Mustafa Kayıkçı, sigorta prim borçlarının yeniden yapılandırılması konusunda bir basın toplantısı yaparak bilgi verdi. Kayıkçı, basın toplantısı sırasında Düzceli esnafların durumu hakkında da değerlendirmeler yaptı.

 

DESOB Başkanı Kayıkçı, prim borçlarının yeniden yapılandırılmasını anlatırken, Esnaf ve sanatkarın 31 Mart 2008 tarihine kadar olan prim ve sosyal güvenlik prim borçları, işverenin çalıştırdıkları kişilerle ilgili aynı türde borçları ile isteğe bağlı sigortalıların 31 Mayıs 2008 ila 31 Mart 2008 tarihleri arasındaki sigorta borçlarının yeniden yapılandırılması için 26 Temmuz tarihine kadar başvurulması halinde çok önemli avantajlar sağlanacağını dile getirdi.

 

Esnafın durumu hakkında da bir değerlendirme yapan Kayıkçı, son Ankara ziyaretinde, esnaflar hakkında yapılan bir anketin değerlendirme bölümünü anlatırken, ekonominin iyiye gittiğinin söylenmesine rağmen, bu durumun esnafa yansımadığını, esnafın evini geçindiremez duruma gelmeye başladığını ve giderek orta sınıf olma özelliğini yitirdiğini söyledi.

 

Siyasi istikrar olmadan ekonomik istikrar olmayacağını vurgulayan Kayıkçı, Türkiye’de bir korku politikasının olduğunu, esnafın ve ticaretin bunun sıkıntısını çektiğini ifade etti. Düzce açısından en önemli konulardan biri olan Fındık fiyatı konusunda da iyimser olmanın mümkün olamadığını belirten Kayıkçı,  Düzce’de açılan ve kapanan işyerleri sayılarında büyük bir fark olmadığını, ancak çoğu esnafın bu zor zamanları özkaynakları ile atlatmaya çalıştığını, fiili durumda esnafın cirolarında büyük düşmeler olduğunu söyledi.

 

Kayıkçı, Düzce’de kiraların yüksekliğinden şikayet ederken, hangi esnafa sorulsa Kira hariç durumundan şikayetçi olmadığını söyleyeceğini, günlük hayatta insanların memnuniyetsizliğinin arttığını ifade etti.