Düzce SGK işçileri mağdur eden ve çalışanların Sosyal Güvenlik Kurumu’na hiç bildirilmemesi ya da çalışma gün veya ücretlerinin eksik bildirilmesi olarak tanımlanan ‘kayıt dışı istihdam’ ile ilgili bilgilendirme açıklaması yaptı. Açıklamada kayıt dışı istihdamın toplumun sosyal ve ekonomik değerleri üzerinde birçok olumsuz etkisi bulunduğunun, kayıt dışı istihdam hem çalışanlar ve işverenler hem de devlet açısından yarattığı olumsuzluklara dikkat çekildi.

Düzce SGK İl Müdürlüğü herhangi işçilerin herhangi bir mağduriyet yaşamaması için kayıt dışı istihdamla mücadele etmek amacıyla ihbar ve şikayetlerin paylaşılabileceğini kanalları da açıkladı.

Buna göre çalışanlar, işverenler tarafından bildirilip bildirilmediğini veya hangi kazanç seviyesinden bildirildiğini, çalışanlar sigortasız çalıştırıldıklarını ya da ücretlerinin veya çalışma sürelerinin eksik bildirildiğini düşündüklerinde, ihbar ve şikayetlerini Sosyal Güvenlik Kurumu’na;

- PTT’den alınan e-devlet şifresi ile www.turkiye.gov.tr adresinden sorgulama yapılabilir,

- 7 gün 24 saat “ALO 170” Çalışma ve Sosyal Güvenlik İletişim Merkezi’ni arayarak,

- Telefonun kısa mesaj bölümüne P boşluk T.C. Kimlik Numarası boşluk Aile Sıra Numarası yazılarak 5502’ye bütün operatörlerden kısa mesaj göndererek,

- Yine il ve ilçelerde bulunan tüm sosyal güvenlik il müdürlüğü veya sosyal güvenlik merkezine başvurarak,

- Her türlü istek, şikayet, ihbar, görüş ve öneriler CİMER yani Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi üzerinden de yapabilecek.

SİGORTA PRİM TEŞVİKLERİ

Düzce SGK, kayıt dışı istihdamın engellenmesi ve işgücüne katılımın artırılması için işverenlerin ödemeleri gereken sigorta primlerinin bir kısmının devlet tarafından karşılandığını vurgularken, işverenler sigorta prim teşviklerine www.destekal.gov.tr adresinden ulaşabileceğini duyurdu.

Teşvikten yararlanma şartları da;

 “İşyeri Yönünden:

-  Aylık prim ve hizmet belgelerinin yasal süresi içerisinde Kuruma verilmesi,

-  Primlerin yasal süresi içerisinde ödenmesi,

-  Kayıt dışı sigortalı çalıştırılmaması,

- Kuruma borcun bulunmaması, (varsa da yapılandırılmış/tecil ve taksitlendirilmiş olması) gerekmektedir,

- Sigortalının, işe alındığı tarihten önceki son altı aylık dönemde Kuruma bildirilen sigortalı sayısının ortalamasına ilave olarak çalıştırılması,” olarak açıklandı.