Ayakkabı tamircisi, berber gibi küçük esnaf vergi yerine harç ödeyecek. Harç miktarı, asgari ücrete göre belirlenecek ve nüfusa az illerde düşük, Büyükşehirlerde yüksek tutulacak.

 

Basit usulde vergilemeye tabi yaklaşık 800 bin esnaf bölgelerinin nüfus kriterlerine göre kademelendirilecek. Vergi ödemeyecek olan esnaf kademelerine göre belli bir miktar harç ödeyecek. Böylece Ankara’daki esnafla Düzce’deki esnafın harç miktarı aynı olmayacak.

Harç miktarlarının belirlenmesinde de asgari ücret esas alınacak. Ayrıca belge teşviki adı verilen sistemle tedarikçiden fiş alan esnaf bu harcamaların % 2 ya da 3’ünü harçtan düşecek.

 

Vergi Konseyi’nin yaklaşık iki yıldır üzerinde çalıştığı Gelir Vergisi reformunun rapor çalışması tamamlandı, maddelerin yazımına geçildi. Taslak, Maliye Bakanlığı’na ay sonunda gönderilecek. Bakanlık öneriler üzerinde tekrar bir değerlendirme yapacak. Reformun yasalaşma sürecinin 2009 yılını bulması bekleniyor.

 

Bu çerçevede getirilen önerilerden biri yaklaşık 800 bin mükellefi ilgilendiren basit usule tabi esnafın vergileme sistemini değiştiriyor. Buna göre öncelikle küçük esnaf sınıflandırılacak. Oturduğu bölgenin nüfus kriterine göre bir kademelendirme yapılacak. Bu kademelendirmenin daha çok Maliye Bakanlığı’nda şekillendirilmesi bekleniyor.

 

İlk öneriye göre 2 binin altındaki nüfusa sahip yerlerde küçük esnafa vergi muafiyeti getirilecek. Burada alış ve satışına göre de kıstas belirlenebileceği belirtiliyor. Küçük esnaf vergi vermeyecek ama yıllık olarak bir harç ödeyecek. Bu harcın yarısı da bu bölgelerde alınmayacak. Yani, örneğin 300YTL’lik bir harç belirlenecekse bunun 150 YTL’si de bu bölgelerde alınmayacak. Ama irtibatın kesilmemesi için, yılın belli bir ayında gelip vergi dairesine "ben faaliyetteyim" diye beyanda bulunulacak. Kademelendirmede asgari ücretin esas alınması bekleniyor.