Bu yıl tarlalara fiyat belirsizliği ile giren binlerce üreticinin merakla beklediği haber Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan geldi. Fındık taban fiyat Giresun kalite fındık için kilogram başına 27 lira, Levant kalite fındık için ise kilogram başına 26,5 lira olarak açıklandı.

Haftalardır ziraat odaları ve siyasilerden gelen “en az 30 TL olmalı” çağrısı ile umutları artan Düzceli üreticilerin büyük bölümü, fiyatın 27 TL bandında kalması ile şaşkınlık ve üzüntüyü bir arada yaşadı. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin alımdaki sıkı şartları yüzünden fındıkçıların ürününü piyasaya indirdiği ortadayken, 26.5 liranın tüccarda 24-25 TL’ye kadar gerileceğini bilen üreticiler, masraflar nedeniyle kara kara düşünmeye başladı.

Üreticiyi hüsrana sürükleyen, şişik rekolte tahminleri ile fiyatı aşağıya çekmeye çalıştığı öne sürülen ihracatçılar ve tüccarları ise sevince boğan taban fiyat açıklamasının ardından Öncü Haber’in sosyal medya hesabı Facebook üzerinden düşüncelerini paylaşan Düzceliler, şunları kaydetti:

Mahmut Kaplan: Ben bu gidişattan bir tek şey çıkarıyorum Tayyip Erdoğan artık seçilmek istemiyor, daha bir şey yazmaya gerek yok. Bir de bu fiyat fındığı almamak için bir sürü bahane üreten TMO için tüccar bu fiyata fındık almaz

Fatih Soyer: Açıklamaz olaydı daha iyiydi

Baba Mevlüt: Vay be fiyata bak. Bu fiyat iyi mi oldu sanki hiç mi düşünmediniz vatandaşı?

Ozan Orhan: Üretim maliyetlerinin yüzde yüz arttığı bir ortamda açıklanan Giresun kalite 27 TL, levant kalite 26.5 TL fiyat kesinlikle yeterli değildir. Fındık üreticilerinin beklentisi kesinlikle bu rakamlar değildir. Açıklanan bu fiyatı olumlu bulanların üretim maliyetlerini bir kez daha gözden geçirmelerini tavsiye ederim. Açıkçası fındık üreticisi hüsrana uğramıştır.

Yasemin Şen: Bundan Sonra Sana oy yok Recep Tayyip Erdoğan. 26 TL nedir ya? Hiç açıklamasaydın daha iyiydi.

Orhan Sahinoğlu: Fındık yevmiyesi 180-200 lira fiyat ortalama 25-27 lira. Hey yavrum hey! Uçayuruk. Nasıl memnun musunuz? O da kaliteye göre.

Selma Sezgin Yıldırım: Ağam bizimle eğlenir.

Umut Yüksel: Hani nerede yalakalar? İyi değil mi fiyat, alkış tutun şakşakçılar.

Nezahat Bulut: Bu güne kadar açıklamamasından çok belli idi bu fiyatı vereceği, yazık emeklerinize dalga geçiyor bizimle.

Mustafa Demirtaş: Ver mehteri.

Sevda Sezgin: Düzce’nin yüzde 80’ i AK Parti’ye mi oy vermişti?

Eda Şengül Kandemir: Geçen seneki fiyattan açıklasaydın reis, daha iyiydi. Bu kadar üzülmezdik.

Dinçer Akgün: Az 50 enflasyona.

Bahri Parlak: Allah bereket versin.

Ahmet Akın: Fındığa bel bağlayıp özlemini duydukları uçuk hayallerine ulaşamayanlar bundan 6 7 sene önce fındık 3 ila 5 TL arasında idi. Şimdi ne oldu da beğenmiyorsunuz? Arabanızın modelini mi yükseltemeyeceksiniz yoksa alemlere mi akamayacaksınız he bu kadar da nankör olmayın.

Nurten Bekoğlu: Daima şükürler olsun, Allah razı olsun reis.

Erkan Çakmakçı: Fındık olmuş 26 lira hala yetinemeyenler var. Bir ton fındığı olan ne yapsın? 30 ton toplayan yine köşe ama yine yakınıyor yazık. Allah doyursun gözünüzü.

Mithat Kuru: Nasıl eğleniyor muyuz, çok bile vermiş borçlu da çıkarabilirdi.

Emrah Şengül: 1 sene tarlada beklesin, altını temizle, üstünü temizle, işçi parası, çektirme parası kendi uğraşın bu fiyat iyi diyenler sizin ağacınız yok da konuşuyorsunuz, devlet Ferrero’ye peşkeş çekiyor.

Şevki Çağlayan: Elektrik tek kalem yüzde 15 zam, doğalgaz tek kalem yüzde 12, üretici memnun.

Abdullah Erdoğan: BİM’deki en ucuz yağ bile 35 TL’den 68-70 arası fiyat oldu. Bir senede neredeyse yüzde yüz zam ama 20 yılda fındık 35 TL’yi göremedi. Esnafa, ona buna göz yum fındık üreticisine sesiniz çıksın.

Hüseyin Kıvıkoğlu: Çok bile vermiş bu fiyatlar bizlere müstahak.

Düzovalı Aslan: Şu fiyatı beğenmeyip sırf siyaset yapmak için fiyatı eleştirenler emin olun alacağınız fındık parasından hayır görmezsiniz. Şükürsüz insana dünyaları versen de bela, müsibet yakasını bırakmaz. Şükreden insanın bir lokma ekmeği bin olur bereketi artar yuvasında huzur olur.

Ruşen Doğan Özgürel: Çok merak ediyorum, kim bu fiyattan satabilecek?

Serdar Civelek: Seneye oy da fındık dalından alırlar.

Ayten Bulut: İki sene önce on lira bile değildi.

İrfan Çakar: Ben de bir fındık üreticisiyim fiyat gayet normal, kaç para olmasını bekliyordunuz ki 50 TL mi olsun, 50 TL bile olsa yine beğenmezsiniz, biraz mantıklı düşünün fiyat güzel.

Emine Yıldırım Akbulut: Ben de bir fındık üreticisiyim. Fındığa verilen zam maliyetini karşılamıyor. Fındıgın otunu kestirmenin günlük yevmiyesi 400 TL, fındık toplama yevmiye günlük 150 TL, bunun filiz alımı, yaşlı dal kesimi, kesilmiş dalların çekimi, ilacı, gübresi, toprak altı gübresi fındığın toprağının havalandırılması vesaire vesaire daha bir sürü işi var. Peki bu fındık üreticisi ne kazanacak? Her şey almış başını giderken…

Hasan Hüseyin Demir: Üretici fındığı emanete vermeye devam etsin.

Erarslan Mercan: 1 kg kabuklu fındığa 27 TL vermeyecek olanlar gelip burada “27 TL çok az” diye ahkâm kesmesin. Dağılın!

Yeter Civelek: O kadar emeğe çok az.

Kenan Demir: Sağ olsun adam gibi adam ya iyi fiyat verdi.