Milyonlarca insanın geçim kaynağı olan fındıkta ağustos ayı öncesinde başlayacak olan fındıkta gözler Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklayacağı fındık fiyatlarına ve Toprak Mahsulleri Ofisi’nin piyasaya girip girmeyeceğine çevrilirken fiyatın belirlenmesinde önemli bir etken olan rekolte tahminleri de gelmeye devam ediyor.

Fındıkta önemli STK’lardan olan Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) 2021 yılı fındık rekoltesinin 815 bin ton olarak gerçekleşmesinin tahmin edildiği açıklandı. Türkiye’de bu güne kadar en yüksek rekolte 2008 yılında 804 bin ton olmuştu. Birliğin tahmini gerçeklemesi fındıkta tüm zamanların rekoru kırılması anlamına gelirken bu durum, ‘İhracatçılar üreticinin alın teri olan fındığını ucuza satın almaya çalışıyor’ yorumlarına neden oldu. 

KFMİB Yönetim Kurulu toplantısının ardından Başkan Edip Sevinç yaptığı açıklamada fiyat belirlenirken üretici kadar ihracatçının da düşünülmesi gerektiğini belirtti.

“DÜNYADA PİYASA PAYIMIZ DÜŞÜYOR”

Fındık üretiminde dünya lideri olan Türkiye’nin Pazar payının yıldan yıla azalmasına dikkat çeken Sevinç, “Mademki en büyük üretici ve ihracatçı biziz; dünya piyasasına hâkim olmalı, en fazla fındığı biz satmalı, ülkemiz elinde sıfıra yakın stok kalmasını hedeflemeli ve politikalarımızı bu amaçlara ulaşabilecek şekilde belirlemeliyiz ki, ABD’nin badem de başardığı gibi, yine ABD ve diğer üretici ülkeler fındık piyasalarında asla söz sahibi olamasınlar. Hal böyle olmakla birlikte maalesef belli bir dönem hariç biz yıllarca bu doğruların tersini yapıp dünya üretiminde % 85-90 civarında olan payımızı % 65’lere kadar düşürmek başarısını gösterebilmiş durumdayız. Böylece diğer üretici ülkeleri de yıllar içinde piyasada söz sahibi olabilecek konuma getirdik.” ifadelerini kullandı.

 “BAKANLIK HATA YAPMIŞ…”

Tarım Bakanlığı’nın henüz resmi olarak açıklanmayan rekolte tahmininin 686 bin olmasına tepki gösteren Sevinç, “Bu yıl ise, Tarım Bakanlığı’nca henüz resmi bir açıklama yapılmamış olmasına rağmen 2021 ürünü ülkemiz fındık rekolte tahmininin Tarım İl Müdürlükleri'nce 686.412 ton/kabuklu olarak belirlendiğine yönelik bir tablonun sosyal medya aracılığıyla yayılması üzerine, bu rakamlara ulaşabilmenin ancak rekolte tespitinde kullanılan bazı parametrelerde çok ciddi hatalar yapılması ile mümkün olabileceği tarafımızdan değerlendirilmiştir.” sözleriyle hesaplamanın yanlış olduğunu savundu.

HABER: Mehmet GÜNESEN