Binlercesi Düzce’de olmak üzere fındıkla geçinen 8 milyon insanın merakla beklediği haber Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’den geldi. 1 Eylül’de fındıkta müdahale alımına başlayan Toprak Mahsulleri Ofisi’nin bugün itibariyle ödeme sürecinin düğmesine basarak üreticinin hesaplarına paraları yatırmaya başladı. Böylece ödemelere daha önce açıklanan 21 günlük sürede değil 8 günde yapılmaya başlandı.

PAKDEMİRLİ: HAYIRLI UĞURLU OLSUN

Pakdemirli sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Fındık üreticilerimize ilk ödemeyi yapıyoruz. Toprak Mahsulleri Ofisimizin Fındık Alım Kampanyasının ilk 8 gününde fındık teslim eden 2.507 üreticimizin hesaplarına fındık alım bedeli olarak toplam 75 milyon TL'yi bugün yatırıyoruz. Hayırlı uğurlu olsun.” ifadelerini kullandı.

TMO ALIMI FİYATTA TERS ETKİ YAPTI

Öte yandan TMO’nun fındık alımına başlaması serbest piyasada ters etkiye neden oldu. Düzce’de 50 randıman kabuklu fındığın 24 TL olan kilogram fiyatında TMO’nun alıma başlamasıyla birlikte artış beklenirken fiyat 23.50 TL’ye kadar geriledi.

BEKLENMEYEN DÜŞÜŞÜN NEDENİ NE?

Bu duruma TMO’nun alıma geç başlamasına ek olarak ödemelerde 21 gün sonrasını işaret etmesinin etkili olduğu konuşuluyor. Düşüşte bir diğer neden ise fındıkta tekel hale gelen İtalyan Ferrero’nun da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı fiyatın altında bir fiyatlandırma ile 1 Eylül itibariyle alıma başlaması olarak görülüyor.

ÖDEMELERİN BAŞLAMASI FİYATLARA NASIL YANSIYACAK?

Okulların açılmasıyla 3 hafta bekleme imkânı olmayan ihtiyaçlı üreticiden serbest piyasaya yüklü miktarda fındık girişi olması fiyatı aşağıya çekti. Henüz fındığını satmayan üretici kara kara düşünürken fiyatlardaki oynamanın devam edeceği öngörülüyor. TMO’nun ödemelere başlamasının serbest piyasada yansımasının nasıl olacağı önümüzdeki günlerde belli olacak.

Ödemelere başlayan TMO, 50 randıman Giresun kalite kabuklu fındık için 27 TL, Levant kalite kabuklu fındık için 26,50 TL, Sivri kalite için ise 25,50 TL’den almaya devam ediyor.

HABER: Mehmet GÜNESEN