Henüz Ocak ayında yapılan zamlara alışamayan vatandaşlar son günlerde peşi sıra aldığı zam haberleri ile kara kara düşünmeye başladı. Benzine, elektriğe, doğalgaza zam derken hemen her evde eksik olmayan et ve sütte de kayda değer bir zam yaşandı. 2018’in ilk 3 ayında et fiyatları yüzde 8 süt fiyatları ise geçen yıla göre yüzde 30 zamlandı.

Önceki gün açıklanan yüzde 0,99’luk mart ayı enflasyonu hakkında değerlendirmede bulunan Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, yüksek enflasyonda et ve süt gibi işlenmiş gıda ürünlerindeki yüksek artışların etkili olduğunu bildirdi. Yapılan değerlendirmede ette üç aylık artışın yüzde 8.05’e çıktığı ve süt ürünlerindeki yıllık artışın da yüzde 30’a yaklaştığı bilgisi verildi.

Sadece zam haberleri ön plana çıkmıyor. İstatistiklere göre enerjinin maliyeti yükseldi, çekirdek enflasyon güçlü kaldı ama konaklama hizmetlerinde fiyatlar arttı. Beyaz eşya fiyatları ise cep yakmaya devam ediyor. Diğer taraftan elektrik mart ayında yüzde 0,32, peynire bir ayda yüzde 2.5, şeker fiyatlarında da yüzde 5,49 düzeyindeki kaydedilen belirgin artış dikkat çekti. Bu gelişmeler sonucunda, taze meyve ve sebze dışındaki gıdalarda yıllık enflasyon oranı yüzde 12.96’ya ulaştı.

Haber: M.AYDIN