Düzce’ye gelen Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) Genel Müdürü Bekir Engürülü, Gölyaka ilçesinde zirai don hasarını yerinde inceledi.
Genel Müdür Yardımcısı Tufan Özel ve Sakarya Bölge Müdürü Erhan Karakuş, Düzce İl Tarım ve Orman Müdürü Esra Uzun ve teknik ekiple birlikte Gölyaka ilçesine bağlı Bakacak Köyü'nü ziyaret eden Genel Müdür Engürülü, 10-12 Nisan 2025 tarihlerinde meydana gelen zirai don olayından etkilenen bahçelerde incelemelerde bulundu.
“İklim değişikliği tarım sektörü için önemli bir tehdit haline geldi”
İnceleme sırasında yaşanan afetin etkilerini değerlendiren TARSİM Genel Müdürü Bekir Engürülü, iklim değişikliğinin tarımsal üretim üzerindeki etkilerine dikkat çekerek şu ifadelerde bulundu:
“Bu tür olaylar bizlere bir kez daha gösteriyor ki, iklim değişikliği tarım sektörü için önemli bir tehdit haline gelmiştir. Üreticilerimizin faaliyetlerini kesintiye uğratmadan sürdürebilmeleri için tarım sigortası hayati bir güvencedir. TARSİM olarak bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da üreticimizin yanında olacağız. Kara gün dostu olma misyonumuzla hareket ediyor, geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz."
“Üreticilerimize her türlü kolaylık sunuluyor”
Düzce İl Tarım ve Orman Müdürü Esra Uzun da ziyarette yaptığı değerlendirmede, yaşanan don olayının özellikle yüksek rakımlı bölgelerde etkili olduğunu ve yerinde yapılan gözlemlerle zarar tespit çalışmalarının sürdüğünü belirterek, “Üreticilerimizin TARSİM kapsamında ürünlerini sigortalatmaları, bu tür afetlerde karşılaşabilecekleri ekonomik kayıpların önüne geçilmesi açısından son derece önemlidir. Bakanlığımız tarafından yüzde 70'e varan prim desteği sağlanmakta olup üreticilerimize her türlü kolaylık sunulmaktadır." dedi.
TARSİM heyeti tarafından yapılan açıklamalarda, sistemde sunulan devlet destekleri, indirimler ve ödeme kolaylıklarına da vurgu yapılarak, üreticilere tarım sigortası yaptırmanın ihmal edilmemesi yönünde çağrıda bulunuldu.