Düzce İl Genel Meclisi Başkanı Fazlı Koç, son yaşanan sel felaketinin ekonomik bilançosunu Öncü Haber mikrofonuna açıkladı. Sel felaketinden en büyük zararı Yığılca ilçesi ve Gölyaka ilçesine bağlı İçmeler Köyü’nün gördüğüne dikkat çeken Koç, İl Özel İdaresi ve DSİ ekiplerinin yaşanan felaketin izlerinin silinmesi için sahada olduklarına dikkat çekti.

İl Özel İdaresi olarak geçmişte yaşanan sel felaketlerinden çıkarttıkları derslerle, önlemlerin önceden alınmasının olası bir can kaybının önüne geçtiğini kaydeden Koç, selin bilançosunun ise 600 – 650 Milyon TL olduğunu kaydetti. 

“Hasar tespit çalışmaları büyük ölçüde tamamlandı”

Hasar tespit çalışmalarının büyük ölçüde tamamlandığının altını çizen Koç, “Hasar tespit çalışmalarının büyük bölümünü tamamladık. 3- 4 yıldan beri ciddi bir sel tehlikesi ile karşı karşıya kalıyoruz ve problemler yaşamaya başladık. Sayın Valimiz Cevdet Atay'ın önderliğinde artık önlemlerini almaya çalışıyoruz, ama her geçen yıl da yağışlar artıyor. Bu anlamda şunu söylemek gerekir; biz 2019 selini yaşadığımızda metrekareye düşen yağmur 150 kiloydu,  bu yıl ise 260 kilolara kadar çıktı, bu çok ciddi bir rakam. Yığılca bölgesi özellikle, bu anlamda ciddi bir yağış aldı. Hasanlar Barajı’nın da  240’lara doluluk oranına ulaşması ile birlikte, devamında gelen köylerde Bahçeköy, İçmeler gibi Cumayeri'nin  bazı köylerinde taşkınlara sebep oldu. Aslında biz sel konusunda yavaş yavaş tecrübelenmeye başladık. Sayın Valimizin de önderliğinde ekiplerimiz ve DSİ her anlamda önlem almaya çalıştılar” diye konuştu.

“Kritik bölgelerde önceden önlemimizi aldık”

Meteoroloji’nin uyarılarının ardından özellikle dere yatakları kenarlarında bulunan kritik bölgelerdeki yerleşim birimlerinde önlemlerini aldıklarına işaret eden Koç, “Pazar günü biliyorsunuz asıl yağış oldu. Biz cuma gününden itibaren Sayın Valimiz Cevdet Atay'ın önderliğinde tüm tedbirlerimizi almıştık, insani olarak alabileceğimiz tedbirleri köprülerin başına ,menfezlerin başına yaklaşık 150 tane iş makinesini 200’e yakın da personeli sahaya sürerek ciddi bir çalışma başlattık. Yani bu tıkanmaların önüne geçmek, kontrolsüz taşkınların önüne geçmek adına ciddi önlemler alındı. Yine Sayın Valimizin talimatı ile meralardaki hayvanlar biliyorsunuz geçen yıllar da hayvan kurtarmak gibi ciddi bir problemlerle de uğraşmıştık.  İlk yaşanan sellerde de 2019 -2020’de helikopterler le tahliye yapmıştık. Bu yıl 550 tane insanın taşkına sebep olabilecek alanlarda tahliye ettik yurtlara yerleştirdik. Hayvanlara aynı şekilde tahliye ettik. Çok şükür böyle yaşam anlamında, insani anlamda can kaybında bir problem yaşamadık. Yağışın çok fazla olması ile tıkanmadan ziyade dere yataklarının almaması kaynaklı ciddi taşkınlar oluştu. Bu da Yığılca İlçesinin merkezi köyleri, İçmeler gibi köylerimizi, Düzce merkezde de Çakırlar, Bahçeköy'ü sular bastı. Tabii selden zarar gören vatandaşlarımızın zararlarının karşılanması için devletimiz çalışmalarını sürdürüyor. Bir kısım yardımlar yapıldı, yapılmaya da devam ediyor. İnşallah bu badireyi de atlatacağız, bunun devamı olarak da tedbirleri almaya başladık. DSİ’miz şu anda 30-35’in üzerinde makine sahada çalışıyor. Yine biz de 100’ün üzerinde makine ile çalışmalara devam ediyoruz. İlk yağışlarda 113 köy de su kesintisi oldu biliyorsunuz, Düzce Merkezde ve Yığılca’da. Merkezde sular kesilmişti. 2-3 gün içerisinde hepsini vermeye çalıştık. Şimdi bir kaç köyümüzde ufak tefek hatalar devam ediyor. Takdir edersiniz ki, uzun hatlar sadece o bölgede Yığılca’da 30 kilometreye yakın isale hattı var, nerde tıkanıklık olduğunu öğrenmek adına uzun uğraşlar gerektiriyor” şeklinde konuştu.

“Kısa sürede sel felaketinin izlerini silerek, gerekli tedbirlerimizi alacağız”

ÖĞRENCİLERİN SAĞLIKLI BESLENMELERİ İÇİN NELERE DİKKAT EDİLMELİ ÖĞRENCİLERİN SAĞLIKLI BESLENMELERİ İÇİN NELERE DİKKAT EDİLMELİ

 Kısa süre içerisinde sel felaketinin izlerini sileceklerini ifade eden Koç, “113 köyün 108, 110 tane yakınını çözdük. 3 -5 köy de daha problemler çözülür diye düşünüyoruz. Yapısal anlamda da 40 kilometre civarında biraz asfaltımız zarar gördü. 150’nin üzerinde o civarlarda bir heyelan söz konusu. 5 kilometre parke taşı, 10-15 kilometre beton yol zarar gördü. Bu anlamda sadece Özel İdare'nin 600-650 milyon civarlarında bir ekonomik anlamda zarar söz konusu oldu. Diğer tarımsal zararlarımız, iş yeri zararlarımız Küçük Sanayi bölgesini de su bastı. Bütün çalışmalar bu şekilde devam ediyor. İnşallah kısa sürede bunun izlerini İl Başkanımız Hasan Şengüloğlu ve Milletvekillerimiz Sayın Ayşe Keşir ve Ercan Öztük'ün koordinesinde silerek tedbirleri de alarak yolumuza bakacağız” açıklamalarında bulundu.

HABER: Savaş ARI