Düzce’de 632 bin dekar alanda fındık üretimi yapılıyor. Karadeniz Bölgesi’nin en önemli tarımsal ürünü olan fındıkta görülen hastalık ve zararlılar için müdürlükten uyarı geldi. Üreticilerin bahçelerini kontrol ederek ilaçlamayı geciktirmeden uygulaması gerektiğine değinilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

Fındık Kurdu

“Üreticilerimiz fındık bahçelerini kontrol etmeli”

UZMANINDAN “İSHAL” UYARISI UZMANINDAN “İSHAL” UYARISI

“Fındığın ana hastalık ve zararlılarına bakıldığında ana zararlı olarak fındık kurdu, fındıkta kahverengi ve yeşil kokarca ile ana hastalık olarak külleme hastalığı ve kozalak akarı zararı gelmektedir. 2023 yılı kış dönemi sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle; üretim sezonu içinde bitkisel üretimde hastalık ve zararlıların çok daha yüksek oranda zarar yapma kabiliyeti olacağı, bu yüzden üreticilerimiz fındık bahçelerini kontrol etmeleri; hastalık ve zararlıların ekonomik zarar eşiğine ulaşması durumunda gerekli ilaçlı mücadeleyi geciktirmeden gerçekleştirmeleri önem arz etmektedir.”

Külleme Hastalığı

İlaçlama sırasında bunlara dikkat

Fındıkta zararlılarla mücadele zamanının geldiğine işaret edilen açıklamada, “Fındık alanlarında yapılan sürvey ve fenolojik gözlemlere göre; fındık kurdu, kahverengi kokarca ve külleme hastalığına karşı 1. ilaçlamayı sahil ve orta kuşakta 15-20 Mayıs 2024, yüksek kuşakta ise 18-25 Mayıs 2024 tarihi itibariyle mücadele zamanının geldiği belirlenmiştir. Fındık üreticilerimizin bahçelerindeki hâkim çeşitlerin yüzde 50'sinin mercimek büyüklüğüne ulaştığı dönemde teknik tavsiyelere uygun olarak mücadeleye başlamaları ilaç uygulamalarını en kısa sürede tamamlamaları (1 hafta- 10 gün) gerekmektedir. İkinci bir ilaçlama gerekmesi durumunda birinci ilaçlamadan 10 gün sonra ikinci bir ilaçlama yapılmalıdır. İlaçlama esnasında hiçbir şey yenilip içilmemeli gözlük, maske, eldiven, tulum ve çizme mutlaka giyilmelidir. İlaçlama bittikten sonra mutlaka bütün vücudumuz bol sabunlu su ile yıkanmalıdır. Boş ilaç ambalajları gelişi güzel çevreye atılmamalı, 3'lü yıkama yapıldıktan sonra uygun bir şekilde geri dönüşüm alanlarında bertaraf edilmelidir. İlaçlama yapılan bahçelerde 10 gün süre ile hayvan otlatılmamalıdır.”

8-33

“Ergin çıkışları mayıs ayında tamamlanarak meyvede zarar yapmaya başlar”

Fındığın ana zararlısı olan fındık kurdu zararlısının meyvede beslenme ve yumurta bırakmak suretiyle önemli verim kayıplarının olduğunu belirten müdürlük, “Ergin çıkışları mayıs ayında tamamlanarak meyvede zarar yapmaya başlarlar. Hava sıcaklıkları 15ºC'ye erişinceye kadar böcekler uçamadığı için aynı ocak üzerinde beslenmek zorunda kalırlar. Bir çift böcek 160 adet meyvede beslenme zararı yapmakta ve yaklaşık 40 adet yumurtlama ile toplamda 200 adet meyveye zarar vermektedir. Erginler öncelikle fındığın meyve kabuğunu, hortumunun ucundaki ağız parçalarıyla kemirerek deler ve kabuk içindeki yumuşak etli kısımla beslenir. Normal iriliğe erişinceye kadar zarar gören meyvelerde kabuk içindeki etli kısım bozularak sarı bir renk alır. Sonradan bu renk kabuk üzerinde belirir. Meyve beslenemediği için kabukta çöküntüler oluşur. Bu zarar şekline halk arasında “sarı karamuk" denir. Meyve normal iriliğe eriştikten sonra zarara uğrarsa meyve içi kararır. Bu zarar şekline de halk arasında “kara karamuk" denir. Fındık kurdu mücadelesinde kıştan önce bahçenin derin sürülmesi ya da çapalama işleminin yapılması şeklinde gerçekleşen kültürel mücadele ile fındık kurdunun kışlamış pupalarına zarar vermekte ve popülasyonda önemli ölçüde düşüşler yaşanmaktadır. Ergin böcekler yüksek uçuş kapasitesi sayesinde yayılma ve çeşitli kültür bitkilerinde zarar yapabilme potansiyeline sahiptir. Yüksek popülasyona ulaşması halinde birçok sebze ve meyvede aynı sezon içinde tahrip edici şekilde beslenebilmektedir.” açıklamasında bulundu.

Editör: Tuğba Aksoy