“Bağ, Bahçe, Çiçek Keşif Gezileri-2” adlı uygulamalı program, Düzce Üniversitesi Süs ve Tıbbi Bitkiler Botanik Bahçesi ile Konuralp Yerleşkesi alanında gerçekleştirildi. Programa; Düzce Üniversitesi Süs ve Tıbbi Bitkiler Üretim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Necmi Aksoy, Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölümü’nden konuşmacı olarak Dr. Öğr. Üyesi Leyla Özkan ile Düzce Üniversitesi akademisyenleri ve öğrencileri katıldı.

KULAĞINA EĞİLDİ VE GİZLİCE “BEN İNEK SAĞMAYI BİLİYORUM” DEDİ KULAĞINA EĞİLDİ VE GİZLİCE “BEN İNEK SAĞMAYI BİLİYORUM” DEDİ

2-483

Düzce Üniversitesi’nin Zengin Biyolojik Çeşitliliğine Keşif Gezisi: Kuşların Keşfi

“Yaşadığımız Çevredeki Biyolojik Çeşitliliği Keşfet: Biyolojik Çeşitliliğin Farkında mıyız?” temalı programın açılışında konuşan Düzce Üniversitesi Süs ve Tıbbi Bitkiler Üretim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Necmi Aksoy, DÜSTBB Botanik Bahçesi’nde “Yaşadığımız Çevredeki Biyolojik Çeşitliliği Keşfet: Biyolojik Çeşitliliğin #Farkındamıyız!”, keşif gezilerine bu eğitim-öğretim döneminde başladık. Amacımız, başta Botanik Bahçemiz ve Üniversite Kampüsümüz olmak üzere, Düzce ili, Batı Karadeniz Bölgesi ve ülkemizin biyolojik çeşitliliğini öğrenerek, bilerek ve tanıyarak, yaşadığımız çevrenin biyolojik çeşitliliğinin farkındalığına ulaşmaya sağlamak.  Bu amaçla keşif gezilerimize kuşlar ile başlıyoruz. Kuşların göç zamanında bu etkinlik için zaman ayıran, Dr. Öğr. Üyesi Leyla Özkan’a çok teşekkür ederim.” şeklinde konuştu.

7-74

Programda Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Leyla Özkan, “Düzce Üniversitesi Süs ve Tıbbi Bitkiler Botanik Bahçesi ve Konuralp Yerleşkesi’nin Kuşları” başlıklı sunumunu katılımcılarla paylaştı. Kuşların jeolojik dönemlerdeki kökeninden başlayarak, günümüze kadar nasıl değişime uğradığından söz eden Dr. Öğr. Üyesi Leyla Özkan,  yeryüzünün ekolojik bölgelerine nasıl adaptasyonlarını gerçekleştirdiklerini ifade etti. Bu bölgelerdeki türlerin sayıları hakkında bilgiler veren Özkan, “Yeryüzünde, 11.162 kuş türü yaşarken, yeryüzünün belirlenen biyoçeşitlilik sıcak noktalarından üçünü sınırları içerisinde barındıran Türkiye’de ise; 495 kuş türü yaşamaktadır.  Bu sayı ile Avrupa’da düzenli olarak gözlenen kuş türlerinin yaklaşık %70’ine ev sahipliği yapmaktadır.” ifadelerini kullandı.

8-45

“16 Türün Popülasyonlarının Azalma Eğiliminde”

Dr. Öğr. Üyesi Leyla Özkan sözlerini şu sözlerle noktaladı: “Düzce Üniversitesi kampüsünde 2021 yılında yapılan halkalama çalışmaları kapsamında; yerli, göçmen, alanda devamlı görülen veya geçiş yapan toplamda 55 tür kaydedilmiş ve bu türlerin ise %36’sının göçmen, %64’ünün ise yerli türlerden oluştuğu belirlenmiştir. Bununla birlikte, 55 türün IUCN tarafından ‘’LC’’ yani asgari endişe kategorisinde listelenmesinin yanında bunlardan 16 türün popülasyonlarının azalma eğiliminde olduğu belirtilmiştir.”

4-253

Sunumun ardından katılımcılar, Düzce Üniversitesi Süs ve Tıbbi Bitkiler Botanik Bahçesi’ndeki gölet ve şelalelere doğru yürüyüş yaparak kuş gözlemleri gerçekleştirdi. Botanik Bahçesi sonrasında Düzce Üniversitesi merkez yerleşkesi olan Konuralp Yerleşkesi’nde kuş gözlemi yapan katılımcılar, kuşların yaşadığı habitatların tanınması ve kuş türlerinin keşfiyle ilgili uygulamalı gözlem gerçekleştirerek Düzce Üniversitesi’nin doğal zenginliğini yerinde görme imkanı elde etti.

3-364

Editör: Tuğba Aksoy