Cuma akşamları Öncü TV ekranlarında yayınlanan “Kitabın Ortasından” programının konuğu Kaynaşlı Belediye Başkanı Birol Şahin oldu. Öncü Medya Haber Genel Yayın Yönetmeni Sadullah Ünsal’ın sorularını yanıtlayan Başkan Şahin, belediye başkanı seçildiği parti olan MHP’den ihraç edilme sürecinden, MHP İl Kongresi’nden kovulma olayına kadar birçok konuda çarpıcı açıklamalarda bulundu. Programı gerek ekranları başından gerekse sosyal medya hesapları üzerinden binlerce Düzceli takip etti.

Öncü Medya Haber Genel Yayın Yönetmeni Sadullah Ünsal ilk olarak Şahin’den 8 Kasım’da Düzce Belediyesi Kültür Merkezi’nde yapılan MHP İl Başkanlığı kongresinden kovulması olayını anlatmasını istedi.

“Kaynaşlı halkı bu olaya büyük tepki gösterdi”

Kongreye önce davet edilen ardından Türk kültürüne yakışmayacak şekilde Merkez İlçe Başkanı Murat Baki Yılmaz ve partili Çetin Sarıahmet tarafından sert tavırlarla salondan kovulan Başkan Birol Şahin, kendisine yapılan bu yanlışın tüm Kaynaşlı halkına yapıldığı belirtti. Bu duruma Kaynaşlı halkının yoğun bir şekilde tepki gösterdiğinin altını çizen Şahin, “Bu olaydan sonra Kaynaşlı halkı tepki gösterdi ve Kaynaşlı Belediye Meclis üyeleri MHP’den istifa etti. MHP Kadın Kolları İl Başkanı Zaide Taşhan il başkanlığından istifa etti. Kaynaşlı halkı 2023’ü bekliyor, “Tepkimizi ortaya koyacağız” diyor.” diye konuştu. 

“1984 yılında Refah Partisi ile siyasete atıldım”

Siyasi geçmişi hakkında bilgiler veren Şahin, şu ifadeleri kullandı:

“1984 yılında Refah Partisi ile siyasete atıldım. Sandık müşahidi olarak başladım daha sonra Refah Partisi Yönetim Kurulu üyeliği ve belde başkanlığı yaptım. Ardından Fazilet Partisi Bolu İl Başkan Yardımcılığı görevinde bulundum. Fazilet Partisi kapandıktan sonra AK Parti Kaynaşlı İlçe Başkanlığı yaptım. Toplamda üç dönem on yıla yakın ilçe başkanlığı görevinde bulundum. 2014 yılında Saadet Partisi’nden bir teklif aldım ve Kaynaşlı Belediye Başkanı adayı oldum. Seçimde AK Parti ile yarıştık yüzde 40 oy aldım ama kaybettim. 2015 yılında bağımsız milletvekili adayı oldum. 2019 yılında belediye başkanlığına aday olmam için yoğun talep vardı bunula birlikte MHP’den teklif aldım ve seçimlerde yüzde 55 oy ile Kaynaşlı Belediye Başkanı oldum. 8 Nisan 2019’da göreve geldik ve 12 Ocak 2020’ye kadar teşkilatımız, vekilimiz ve il bakanımız ile hiçbir sorun yaşamadan ilerledik. Bu zaman zarfında vermiş olduğumuz hizmetten MHP il ve ilçe başkanlığı oldukça memnundu.”

“MHP beni ihraç etmekle hayatının en büyük hatasını yaptı”

A Milli Kadın Voleybol Takımı ile ilgili yaptığı paylaşımın hakaret olmadığını, Allah’ın bir ayeti olduğunu hatırlatan Şahin, konu ile ilgili şunları kaydetti:

12 Ocak 2020’de A Mili Kadın Voleybol Takımı’nın kıyafeti ile ilgili bir tesettür ayeti paylaştım ve parti adına kıyamet koptu. İslam düşmanları bazı gruplar ve kişiler sosyal medyadan saldırıya geçti. MHP’den ihraç edilmem istendi. Yaptığım bu paylaşım halk nezdinde yüzde 70 oranla desteklendi. Bu paylaşım nedeniyle MHP beni ihraç etti. Milliyetçi Hareket Partisi siyasi hayatının en büyük hatasını, yanlışını yaptı. Bir belediye başkanı yolsuzluk yapmamış, edepsizlik yapmamış, arsızlık yapmamış rüşvet almamış ve ihaleye fesat karıştırmamış yani partiyi sıkıntıya sokacak bir şey yapmamış sırf Allah’ın bir ayetini paylaştı diye ihraç edilmesi bir siyasi partinin yapmayacağı çok büyük bir siyasi hatadır.”

“Dünyanın farklı ülkelerinden destek mesajı aldım”

MHP’den ihraç edilmesinin ardından yurt içi ve yurt dışından destek telefonları aldığını dile getiren Şahin, ihraç edilmesinin kendisine değil, MHP’ye büyük zarar verdiğini belirterek, şu ifadelere yer verdi:

“Yaptığım bu paylaşım ile alakalı benden şikâyetçi olanlar oldu ve yargılandım. Herhangi bir tehdit ve hakaret olmadığı için soruşturmaya gerek duyulmadı ve beraat ettim. MHP ihraç yolunu seçince birçok muhafazakâr ve İslam yanlısı kesimde MHP Genel Merkezi’ne, il ve ilçe teşkilatlarına büyük tepki gösterdi. Dünyanın ve ülkemizin farklı kesimlerinden bize birçok destek geldi, telefonlarımız kilitlendi. Görevimden ihracımı açıklarken MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin “tebliğci bir yaklaşım” ve MHP Başkan Yardımcısı Sadir Durmaz’ın “çirkin paylaşım” ifadelerini kullanmaları yapılan yanlışların bir diğeridir. Bu yanlış ifadelerin hesabını Allah’ta sorar halkta sorar. Partiden ihraç olsam da gerek il ve ilçe başkalarımıza ve parti üyelerine kin gütmedim. Paylaşımı yaptıktan bir gün sonra il başkanımız İlhami Caboğlu bizi toplantıya çağırdı ve toplantının konusu da Ankara’da yapılacak olan görüşmelerdi. O toplantıda paylaşım ile ilgili bir basın açıklaması yapılmayacaktı, fakat toplantı bittikten ve ben oradan ayrıldıktan sonra sizin kanalınıza bir açıklama yaptı ve Birol Şahin’in bizim partide siyaset yapma siyaset yapma şansı kalmadı dedi. Bu açıklamadan sonra İlhami Caboğlu’nun telefonlarına bakmadım. Kaynaşlı İlçe Başkanı Ömer Aydın beni aradı ve il bakanımızın telefonlarına neden cevap vermediğimi sordu ben de bizim partimizde siyaset yapma şansının kalmadı açıklaması nedeniyle telefonlarına cevap vermediğimi söyledim. Daha sonrasında Ankara’da Cumhurbaşkanımızın da katıldığı “Akıllı Şehirler” toplantısı vardı oraya katıldık. Yanımda Boğaziçi Belediye Başkanı İbrahim Ercan vardı ve Sadir Durmaz’ın partiden ihraç olduğum açıklamasını yaptığı paylaşımı gösterdi. Sadir Durmaz’ın paylaşımından sonra Akit televizyonu aradı ve ilk röportajı onlara verdim, ardından İstanbul Postası’na röportaj verdim. Ardından Sözcü Gazetesi aradı ve röportaj yapmak istediler ama yargılar gibi konuştular çünkü yaptığım paylaşım onların hoşuna gitmeyecek bir paylaşımdı. Belediye başkanlığından da ihraç edilmem istendi. Emin Çölaşan bir köşe ayırdı ‘Belediye başkanlığından ihraç edilmeli’ dedi.”

“Ben Kaynaşlı halkını temsil ediyorum”

Konuşmasının devamında, “Kaynaşlı halkı yapılan harekete oldukça tepkili.” diyen Şahin, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“Kaynaşlı halkı beni seçti ve ben onları temsil ediyorum. Bir makam sahibisiniz ve yaptığınız her harekete dikkat etmek zorundasınız ben Kaynaşlı halkını zor durumda bırakacak hiçbir eylemin altına imzamı atmam. Belediye başkanlarının kongreden kovulması Kaynaşlı halkının tepkisine neden oldu. 15 Ocak 2020’de MHP ile bir bağım kalmadı. Uzun yıllar siyaset yaptım ve bu süreçte bütün parti üyeleriyle diyaloğum çok iyiydi ancak bir parti terör yanlısı ise ve terörü destekliyorsa benim o partiyle işim olmaz.”

“Ben kongreye İl Başkanı İlhami Caboğlu’nun davetiyle katıldım”

MHP Düzce İl Başkanı İlhami Caboğlu’nun daveti üzerine kongreye katıldığını ve Merkez İlçe Başkanı Murat Baki Yılmaz ile partili Çetin Sarıahmet tarafından sert bir şekilde kongreden gönderildiğini hatırlatan Şahin, konuşmasına şu şekilde devam etti:

“Kızımın düğününe İl Başkanımız İlhami Caboğlu’nu davet ettim ve güzel bir sohbet oldu. Başkanımız beni MHP kongresinde görmek istediklerini söyledi. Kongreye bir hafta kala başkanımız beni tekrar aradı ve “Seni kongrede görmek istiyoruz.  Kongreye Sadi Durmaz da geliyor oturur konuşuruz.” dedi. Ben de “Gelirim başkanım” dedim. Kongreye gittim gazeteciler geldi ve röportaj yapmak istediler. Kongreye katılma nedenimi sordular, ben de tamamen davet üzerine geldiğimi söyledim.

“Kaynaşlı İlçe Başkanı Ömer Aydın, “Sen kimi kovuyorsun?” dedi”

Röportajdan sonra yerime geçerken MHP Yönetim Kurulu üyesi Çetin Sarıahmet görüşmek istedi. Çetin Sarıahmet bana “Sadir Durmaz’ın talimatı var, senin bu kongrede bulunmanı istemiyoruz.” dedi. Ben de onlara buraya il başkanımızın daveti ile geldiğimi söyledim. Kaynaşlı İlçe Başkanı Ömer Aydın, “Sen kimi kovuyorsun?” dedi. Ömer Aydın’a “Siz karışmayın” dediler. Olay daha fazla büyümesin, kavga ortamı oluşmasın diye ben kongreden ayrıldım. İlhami Caboğlu kongre binasındayken beni aradı ve “Orada gazeteciler var, görüntü vermeyelim biz, kongreden sonra görüşelim.” dedi. Ben kongreden ayrıldıktan sonra MHP Kaynaşlı İlçe Teşkilatı ile Düzce Merkez İlçe Teşkilatı Başkanı ile aralarında elektriklenme olmuş. Kaynaşlı ilçe Teşkilatı, “Bizim bölgemizin belediye başkanı buraya davet edilerek geldi siz bu adamı nasıl kovarsınız?” diyerek tepki göstermiş, kendilerine teşekkür ediyorum.

“Sadir Durmaz’a ‘Hodri meydan’ diyorum”

Demek ki parti içerisinde beni sevmeyen MHP içerisinde bulunmamı istemeyen birileri Sadir Durmaz’ı aradı benim orada olduğumu söyledi. Sadir Durmaz da il başkanımızı ve merkez ilçe başkanımızı aradı, benim salondan çıkarılmamı istedi. Yine de İl Başkanımız İlhami Caboğlu, Genel Başkan Yardımcımız Sadir Durmaz’a “Bu adamı iki kere davet ettim onu göndermemiz doğru olmaz, kamuoyunun tepkisini çekeriz.” demeliydi. Bu olayı yaşayınca çok şaşırdım. MHP Genel Başkan Yardımcısı Sadir Durmaz demek ki bana kin beslemiş buradan “hodri meydan” diyorum gelsin televizyonlarda konuşalım.”

“Bu olayda Milletvekili Ümit Yılmaz sessiz kalmayı tercih etti”

Yaşanan bu olayın ardından MHP Düzce Milletvekili Ümit Yılmaz’ın sessiz kaldığını dile getiren Şahin, MHP ilçe örgütünde yaşanan istifalar ile ilgili de şu görüşlere yer verdi:

“Bu olaydan sonra Kaynaşlı halkı tepki gösterdi ve Kaynaşlı Belediye Meclis üyeleri MHP’den istifa etti. MHP İl Kadın Kolları Başkanı Zaide Taşhan il başkanlığından istifa etti. Kaynaşlı halkı “2023’ü bekliyoruz, tepkimizi ortaya koyacağız” diyor. Bana karşı yapılan bu iki büyük hatayı kamuoyunun takdirine bırakıyorum. MHP Milletvekili Ümit Yılmaz hep sessiz kaldı ve bir şey yapmadı. MHP’nin Kaynaşlı’daki ilçe kongresine ben davet edilmedim. Ümit Yılmaz geldi benim meclis üyelerim davet edildi, ben edilmedim.”

“Bugün olsa yine yaparım, pişman değilim”

 A Milli Kadın Voleybol Takımı ile ilgili kişisel sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımdan pişman olmadığını vurgulayan Kaynaşlı Belediye Başkanı Birol Şahin, “A Milli Kadın Voleybol Takımı’mız ile ilgili yaptığım paylaşımı bugün olsa yine yaparım, pişman değilim. Mevki, makam sahibi olduk diye İslam davamızdan vazgeçecek değiliz. Benim ihraç edilmem MHP’nin tabanındaki insanların büyük bir kısmını rahatsız etti.” dedi.

“Allah’ın ayetini paylaştığım için ihraç edilmem benim için şereftir”

Allah’ın ayetini paylaştığı için MHP’den ihraç edilmesinin kendisi için şeref olduğunu kaydeden Şahin, şunları söyledi:

“Allah’ın ayetin paylaştım diye MHP’den ihraç edilmek benim için şereftir. MHP’nin siyaset tarihinde benden önce en fazla oy rakamı 127 oydur. Çalışkan bir belediye başkanın var borçlara rağmen güzel hizmet veriyor bu havayı böyle bir başkanı ihraç ettin bu havayı bir daha yakalayamazsın. Bu ihraç ve kongreden kovulma olayı Kaynaşlı ile sınırlı kalmaz Düzce ve diğer illere de yansır. Ben kimseye kin gütmüyorum takdir kamuoyunun halk bunu sandığa yansıtacaktır. MHP Düzce Milletvekili Ümit Yılmaz’ın MHP Genel Başkan Yardımcısı’na ya da genel başkanına gidip, ‘Biz Düzce’de bir hata yaptık. Bir belediye başkanını davet ettiğimiz halde kongreden kovduk tepki çekiyoruz özür dilememiz gerekli’ demeli.”

“MHP ile yollarımız tamamen ayrıldı”

MHP ile artık yollarının tamamen ayrıldığını vurgulayan Şahin, şu şekilde konuştu:

“2009 yılında benim niyetim pek yoktu, ama halkın AK Parti İl Başkanı olmam yönünde bir beklentisi vardı. Bir televizyon programında ‘AK Parti İl Başkalığı için adın geçiyor siz ne düşünüyorsunuz’ diye sordular. Ben de buna ben karar veremem halkımız, genel merkezimiz ve delegelerimizden böyle bir talep gelirse aday olurum. İl başkanlığı nasıl yapılır herkese gösteririm’ dedim. Bu konuşmamdan sonra Metin Kaşıkoğlu ve Fevai Arslan beni ilçe başkanlığından uzaklaştırmak içi her türlü yolu denediler. Milliyetçi Hareket Partisi ile yollarımız tamamen ayrıldı. İlçe Başkanı Ömer Aydın, İl başkanına ‘Bu belediye başkanından basının önünde özür dilenmeli, yoksa biz bütün ilçe başkanlığı olarak istifamızı sunacağız’ dese ülke gündemine oturur. İlçe başkanı ya da milletvekili olmak önemli değil önemli olan duruş sergilemek. Siyasette bedel ödemeye her zaman hazır olmalısınız.”

“Davutoğlu’nu en iyi şekilde ağırladım”

12 Kasım 1999 Düzce Depremi anma törenlerine katılan Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nu en iyi şekilde ağırladığını, bu nedenle kendisinin Gelecek Partisi’ne geçeceği yönünde söylentilerin olduğunu belirten Şahin, bu konuda şu ifadelere yer verdi:

“Kaynaşlı’da her yıl 12 Kasım’da deprem için bir mevlit programı düzenlenir. Gelecek Partisi İl Başkanı beni aradı ve Sayın Davutoğlu’nun Düzce programı olduğunu ve Kaynaşlı Belediyesi’ni ziyaret etmek istediğini söyledi. Ben de “Buyursun gelsin” dedim. Sayın Davutoğlu geldi makamımızda ağırladık ve mevlit programının olduğu alana geçtik. Program sonunda Sayın Davutoğlu’nu yemeğe davet ettik. Onların programı olduğunu söylediler ve bizi de davet ettiler. Kamuoyunda Gelecek Partisi’ne geçecek diye söylentiler oldu. Şuan da hiçbir yere geçmiyoruz yerimizdeyiz, bağımsız olarak devam ediyoruz gelecekte ne olur bilemeyiz. Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü Sayın Davutoğlu’na randevu vermiş, daha sonra iptal etmiş diğer belediye başkanları da kendini izinli göstermişler. Sayın Davutoğlu bize misafir perverliğimiz için teşekkür etti. Biz parti ayrımı yapmıyoruz gelen bütün parti üyelerini aynı şekilde karşılarız herkesin de böyle yapması lazım. Ben bu zamana kadar yapılan bütün kongrelere katıldım. CHP Kongresi’nde de selamlama konuşması yaptım. AK Parti Kadın Kolları İlçe Kongresi’nde de kısa bir konuşma yaptım. Kaynaşlı belediyesi olarak yeni bir anlayış oturtmak istiyoruz, partiler arası kin ve nefreti ortadan kaldırıp sevgi, saygı ve birlik-beraberlik içinde çalışmayı amaçlıyoruz.”

Haber: Savaş ARI