Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Fahri Çakır, Öncü Haber’e özel açıklamalarda bulundu.

Düzce’de sanayi kültürü çok zayıf”

İlk olarak 15 Ekim'de Düzce Üniversitesi'nde gerçekleştirilen Düzce Ticaret ve Sanayi Şurası hakkında değerlendirme yapan Oda Başkanı Çakır, zor olanı başardıklarını kaydederek, Türkiye Odalar ve Borsalar birliği tarafından yılda bir kere yapılan toplantıyı il bazına uyarladıklarını aktardı.

İşadamlarının sorunlarından yola çıkarak şurada ortaya çıkan sonucu ise ‘Düzce’deki sanayi kültürü çok zayıf’ şeklinde anlamlandırdı.

İşçinin uzun süre çalışmaması genel sıkıntı

Düzce TSO ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı işbirliğinde düzenlenen şurada gündeme gelen sorunlar için Çakır, şöyle konuştu: Bin 500, 2 bin kişi istihdamı olanlar, iş kültürüne bağlı konudan son derece muzdaripler. Çalışan işçinin devamlılığı ile alakalı çok ciddi anlamda yaygın genel bir sorun ortaya çıktığını gördük.”

Bakanımızın ara eleman sıkıntısına el atması sihirli değnek”

Ara eleman eksikliğinin sanayinin önemli sorunu olduğunu anımsatan Çakır, konunun çözümüne yönelik atılacak adımları dile getirdi. Çakır, “Organize sanayilerde teknik liselerin kurulmasına ciddi anlamda teşvik var. Liselerin kurulması ile birlikte ara eleman ihtiyacının bu şekilde karşılanacağı hesaplanıyor. Düzce’de buna çok muhtaç. Bakanımızın bu işlere el atması adeta bir sihirli değnek. Düzce aşığı bir bakan “Evet” dediyse mutlaka oluyor.” diye konuştu.

Sanayi platformlarının devamından yana değilim”

Çakır, Düzce’de bir dönem uygulanan Düzce Sanayi Platformu'ndan verim alamadığına dair eleştirileri değerlendirdi ve şunları kaydetti: “O toplantılardan verim alınamayacağını bugün de söylüyorum. Alınamazdı, çok ısrar edildi. Ayda bazen 40 günde de bir oluyordu. 1 yılda 12 ay var. Aylık yapılsa 12 tane işletmeye gidebilirsiniz. Sayının düşük seviyelerde kalmasından dolayı dün faydası yoktu. Bugün de faydası olacağına inanmıyorum. O nedenle sanayi platformlarının devamından yana değilim.”

Yüksek teknolojili yatırımlar Düzce’ye gelmeli”

Düzce’de sanayiye yatırım yapmak isteyenlerin kentin İSKİ içme suyu havzasında olmasından dolayı kaygı taşıdığını aktaran Çakır, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’nün Düzce’de sanayiye bakışını paylaştı. Çakır, “Bakanımız ileri teknoloji aşığı. “Kim gelirse gelsin” değil. Biz vakti zamanında ‘Düzce’ye gelsin kim gelirse gelsin’ dedik. İstihdam yükseldi ama en düşük ücretle. Bu sektörler kolay açıldı, kolay kapandı. Devamlı istikrar oluşmadı. Şimdi hedefimiz yüksek teknolojili yatırımları Düzce’ye getirmek. Yüksek teknoloji üreten markalar gelmeli ve markalar oluşturmalı.” ifadelerini kullandı.

Bir tek kuruş verilmiş para yok”

Hala yeni binasına kavuşamayan Düzce Teknopark'ın yönetiminde yer alan Düzce TSO Başkanı Fahri Çakır, yer konusunda yaşanan sıkıntılar ve ortaya atılan iddialara da yanıt verdi. Geçtiğimiz ay gerçekleşen meclis toplantısında Meclis Üyesi Bilal Türkan'ın ihaleyi üstlenen YEYPAŞ şirketine 1 milyon 800 bin lira aktarıldığı yönündeki iddialarını yanıtlayan Çakır, şunları kaydetti:

O zaman ben cevap vermedim şimdi veriyorum. Altını çizerek söylüyorum, bir tek kuruş verilmiş para yok. Bu kadar iddialı ve net söylüyorum. Resmi makam sonuçta benim. Bu her bir bireye haksızlık olur. Bu yapılan çok güzel işlere de en azından psikolojik bir gölge olur. Bence arkadaşlarımın bunlardan kaçınması lazım. Bireysel bazı egolar uğruna bu terminolojiyi Düzce’nin hizmet alanında kullanmamamız gerekiyor.”

Türkiye’de bürokrasi benim icat ettiğim bir şey değil”

Teknopark’la ilgili mecliste incitici eleştirilerle karşı karşıya kaldığını belirten Çakır, Teknopark’ın son durumu hakkında konuştu. Çakır, “Bizdeki teknopark prefabrik binada, dolayısıyla çok manipülasyon oldu. Birazda sitemim var. Enerjimizi birbirimize tüketmenin ötesine geçmemiz lazım. Teknopark ile alakalı çok eleştiri aldım. Teknopark’ın Küçük Mehmetler’deki yeri tahsis alınacak. Yaklaşık 290 dönüm yer. Burayla alakalı bürokrasi var. Türkiye’de bürokrasi benim icat ettiğim bir şey değil. Oraya biz teknoparka almamız için bürokrasi çarkından geçecek. Biz yasal mevzuata uygun olarak kamu ihale kurumuna tabi değiliz. İhalesini YEYPAŞ aldı. Bürokrasi hantal ve ağır işliyor. Biz bunu takip ediyorken diğer taraftan kanun ve mevzuata uygun şekilde altyapısına ilişkin kısmını belediye aldığı için belediye ve YEYPAŞ orada bir şeyler yapsın. Bir tek kuruş Teknopark’tan para ödenmedi. Bir takım işlemler yapıldı ama bürokrasiyle paralel gitmediği için kısmen engeller kaldı. Kurumsal olarak anlaşmamazlık değil takas olacak.” dedi.

Kuluçka Merkezi'nin ihalesini yaptık”

Çakır, Teknopark bünyesinde kişisel ya da ekip halinde sunulacak iş fikirlerini kabul etmesi amacıyla kurulan Kuluçka Merkezi hakkında önemli bir gelişmeyi paylaştı ve şunları kaydetti: “Üniversitenin alt tarafında 35 dönüm yerimiz var. Biz bu yeri Kuluçka Merkezi olarak ana Teknopark binasından ayrı bir şekilde güzel bir proje yaptık. Kuluçka Merkezi'ni ihale ettik ve hiç para derdimiz de yok. 28 milyon liraya ihale edildi, bitti. 360 günde bitecek. Kuluçka Merkezi 360 gün sonra Düzce’nin hizmetinde.”

Maddi sıkıntılara takıldı”

Odaya ait olan Aziziye Mahallesi'ndeki araziye yapılması planlanan ve yıllar önce bir yarışmayla projesi çizdirilen Düzce TSO yeni hizmet binasının maddi sıkıntılar nedeniyle askıda kaldığını dile getirdi. Fevzi Çakmak Mahallesi'ndeki atıl işyerlerinin hizmet binasına dönüştürülmesi yönündeki projesinin mecliste karşılık görmediğini vurgulayan Çakır, “Orası benim kafamda ciddi projeydi. Küçük sembolik paralara satın alacaktık. Ya da 49 veya 99 yıllığına kiralayacaktık. Ama arkadaşlar buna sıcak bakmadılar. Bu binayı kiraya verecektik. Aziziye’deki yerimiz ise her zaman kıymetli.” şeklinde konuştu.

Kişi başı 100 bin lira kredi vereceğiz”

Ticaret ve sanayi odalarının anlaşmalı bankalardan kişi başına 100 bin lira kredi vereceğini ilk kez açıklayan Çakır, konunun detayları hakkında bilgi verdi. “Kredi faizleri 0.90’ı geçmeyecek şekilde olacak. TSO’ların az çok birkaç kuruşumuz var. Onu bankaya faize yatırdık. Örneğin TSO olarak 1 milyon liram var. 1 milyon lirayı ilgili bankaya vereceğim. Banka bu rakamın 10 katı yani, 10 milyon liralık kredi verecek. Maksimum 100 bin lira. Kredinin kefili yüzde 85’ini kredi garanti fonu olacak. Yüzde 15’ini de ilgili banka karşılayacak. Biz TSO olarak risk taşımayacağız. Bizim koyduğumuz para riskli bir krediyle geri dönüşü mümkün olmayacaksa yüzde 7,5’le paramızı aynen geri alacağız.”

TSO’nun tarihinde böyle bir şey yok”

2013 yılında başlattıkları proje doğrultusunda MARKA’dan 176 bin Euro destek almaya kazandıklarını ilk kez duyuran Çakır, tekstil sektöründe yapacakları çalışmadan söz etti. Çakır, “176 bin Euro. Destek alıyoruz. Bunun 114 bin eurosu. Çok ciddi eğitimlerle üretimi arttırmak için bilimsel eğitimlerle başlayacak. Parayı bakanlık nezaretinde Düzce TSO hesabındaki parayı harcamaya başlayacak. Şuan hesapta 114 bin Euro var. Yadsınacak bir para değil, TSO’nun tarihinde böyle bir şey yok.” diye belirtti.

İki projeye 1 milyon 388 bin lira destek almaya hak kazandık”

Çakır, Düzce Üniversitesi Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜBİT) ve Konuralp’le ilgili projelerden 1 milyon 388 bin lira destek almaya hak kazandıklarını söyledi. Çakır, “Üniversitenin laboratuvarı akredite edilecek. Oraya götürdüğümüz herhangi bir zirai tahlilin sonucu mutlak sonuç olmalı. Bunu yapacak düzenin bir kısmını ortaya koyduk ama finans desteğine ihtiyaç var. Projenin tamamı 900 bin lira seviyelerinde. Aradaki tutar mevcut sermayeden karşılanacak. Vatandaş götürecek, analiz yaptıracağı her neyse mutlak neticeyle dönecek. Konuralp’le alakalı bir çalışma vardı projeyi biz yaptık. O da yedekteydi asile geldi. Dolayısıyla 668 bin TL destek alacağız.” diye konuştu.

Çekmediğim çile kalmadı”

Zaman zaman meclis toplantılarında gündeme gelen gerginlikler konusuna da değinen Çakır, ‘Sanayi Odası’nın şu meclis toplantılarında çekmediğim çile kalmadı.’ diyerek serzenişini ifade etti.

Aday olacak mı?

Son olarak meclis üyeleriyle arasındaki fikir ayrılıklarına değinen Çakır, meclis toplantılarında ahenk ve uyum içerisinde bir çalışmanın bugüne kadar pek yapılamadığını kabul etti. Çakır, yeni dönemle ilgili adaylık sorusunu ise yanıtsız bıraktı.