İslam âlemi, pandemi nedeniyle 2 yılın ardından kısıtlamasız geçirilen 11 ayın sultanı Ramazan-ı Şerif’in huzur ve bereketini yaşamanın manevi zevkiyle dolup taşıyor. 2019’dan sonra iftar ve sahur sofraları konuklarla şenlenirken paylaşılan sadece yemekler değil aynı zamanda muhabbet de oluyor. Ümmet-i Muhammed, yeniden cemaatle kılınan teravih namazına kavuşmanın mutluluğunu da kalbinde hissediyor. Öte yandan Bahçeşehir bölgesinde 2 yılın ardından yeniden kurulan Ramazan Sokağı, sahur saatine kadar vatandaşları ağırlıyor.

Vatandaşın cevapları düşündürdü

Hal böyleyken, yaşam şartlarında ve kültürde yaşanan değişim Ramazan’ı da vurdu. Bu yıl da pek çok vatandaş, “Nerede o eski Ramazanlar?” sözü ile geçmişe özlemini zikrederken Öncü Haber ekibi rahmet mevsiminin ilk yarısı geride kalırken Düzce sokaklarına inerek eski Ramazanlar ile bu günleri sordu. Kimi vatandaşlar Ramazanlar’ın eskisi gibi tadının tuzunun olmadığını söyledi. Kimi ise değişenin Ramazan değil insanlar olduğunu söyleyip düşündürdü.

‘Değişen Ramazan değil insanlar’

Ramazan’da değişen bir durumun olmadığını belirten Turan Şahin, “12 ayın en güzel ayı. o ay da yapılan ibadetler, geçmiş 11 aya bedeldir. Bugünkü günlerde bir hayır yapabildin ise, bir sadaka verebildin ise ne mutlu sana. 5 vakit namazını kılıp orucunu tuttuysan, inşallah cennetliklerdensin. Şimdi her zaman derler ki, bu günlerde de söyleniyor; ah eski Ramazanlar, ah eski Ramazanlar… Eski Ramazanlar diye bir şey yok hepsi aynı. Değişen Ramazan değil insanlardır. Yaşayana Ramazan yine güzel! He şimdi pandemi geldi, bu da bir imtihan. Bu imtihanı sabır ile karşılarsak ne mutlu bize. Ama isyan edersek, dünya da ahiret de haram olur bize. Allah kabul etsin, sağlıklı imanlı yaşamayı nasip etsin.”  dedi.

‘Bazı şeyler dolu dolu yaşanamıyor’

Son dönemdeki ekonomik bunalımın Ramazan’ı yaşayışı da etkilediğini belirten Metin Gökçe ise, “Eski Ramazanlar ile kıyaslandığın da fazla bir değişiklik yok, aynı. Sadece ekonomik sorunlar var insanlar da ondan dolayı bazı şeyleri dolu dolu yaşayamıyor. Kalıcı Konutlar’da var Ramazan etkinlikleri mesela ama Düzce’de yok.” diye konuştu.

‘Pandemi nedeniyle kimsede eski heyecan yok’

Emekli İmam Hayati Düzen, Ramazan’ın aynı olduğunu ancak insanlarda eksi heyecanın olmadığını belirterek, “Vallahi bizim için bir sıkıntı yok, ne acıkıyorum ne susuyorum. Çok rahat geçiyor benim için. Vallahi eskiden de aynıydı şimdi de aynı. O zaman da tutmayan tutmuyordu, şimdi de tutmayan tutmuyor. Ama eskiden daha iyiydi gibi geliyor bana, şu an ki insanlara göre. Bu pandemi ile beraber ben de dâhil hiç kimsede eski heyecan yok. Mesela eskiden köylerde şenlikler olurdu. Şimdi pandemiden dolayı millet bir araya gelip toplanamıyor.” dedi.

‘Ramazanın tadı var ama işler bozuk’

Ramazan sofralarının artan maliyetler ve yükselen gıda fiyatlarından etkilenmesinden yana dert yanan Seyfettin Kahraman, “İyi gidiyor, güzel. Hayat çok pahalı, ne diyeyim ben. Kasapta görüyoruz eti ne yapalım? Ramazanın tadı var da bir yerde işler bozuk.” ifadelerini kullandı.

‘Eski Ramazanlar farklıydı’

Eski Ramazanların tadının olmadığını belirten Nevzat Taşlıdere de, “Çok iyi geçiyor. Eski Ramazanlar ile şimdiki arasında illaki fark var. Dünya da insanlar da değişiyor. Hayat pahalı ama başkaları yapıyor hükümeti yıkmak için. Ben inanmıyorum bu pahalılığa inşallah önlerler. Devleti yıkmaya çalışıyorlar ama daha kötü olacak bu iş.” diye konuştu.