Dünya genelinde büyük bir kabusa dönüşen yeni tip koronavirüs (COVİD-19) salgınında, tehdit devam ediyor. Türkiye’de artan vaka sayılarının önüne geçilememesi nedeni ile alınan yeni kısıtlama kararları, en çok esnaf kesimini etkiledi. Ülke genelinde olduğu gibi Düzce’de de kısıtlamalar nedeniyle, eğlence sektörü ve kahvehaneler başta olmak üzere, yüzlerce esnaf işyerlerini kapatmak zorunda kaldı. İşyerlerine müşteri almaları yasaklanan lokanta ve restoranlar evlere ve işyerlerine paket servis yaparak ayakta kalabilmek için mücadele veriyor.

Peki, bu durum ile ilgili Düzceli esnaflar ne düşünüyor? Öncü Haber Merkezi, bu sorunun yanıtını alabilmek için, paket servisi yapan esnaflara mikrofon uzattı.

İşte salgından en çok yara alan esnafların yorumları:

“İşlerimiz düzelecek diye bekliyoruz”

Şenol Şengül: Koronavirüs salgını nedeniyle işlerimiz ne iyi, ne de kötü. Ama işlerimizde çok büyük oranda bir azalma var. Buna da şükür ediyoruz. Yeni yıldan beklentimiz önce sağlık. 2020 yılı çok kötü bir yıl olarak geçti esnaf açısından. İnşallah 2021 yılında koronavirüs salgını da kalkar, temennimiz bu yönde. Şu anda biz sadece paket servis yapabiliyoruz. İşlerimiz düzelecek diye bekliyoruz. Ben mesela 2 ay işyerimi açamadım. 3 günden bu yana çalışıyorum.

“Biz tedbirlerimizi alıyoruz, lokantalar açılmalı”

Oğuzhan Yamaç: Gaziantep Caddesi üzerinde esnaflık yapıyorum. Tüm dünyada etkisini sürdüren Covid-19 salgını bizim işlerimizi çok kötü etkiledi. Gördüğünüz gibi sokaklar bomboş, insanlar dışarıya çıkmaya korkuyor. Lokantamıza müşteri alamıyoruz, sadece paket servis yapabiliyoruz. Paket servisinde işlerimiz normal işlerimizin üçte biri kadar. Yani koronavirüs salgınından önce 100 porsiyon köfte satabiliyorsak, şimdi 20-30 porsiyon köfte ancak satabiliyoruz. Yeni yıldan beklentim, bütün halkımıza sağlık diliyorum en önce. Her esnafın olduğu gibi biz de işlerimizin eskisi gibi normale dönmesini istiyoruz. Bizim 2021 yılından tek temennimiz bu yönde. İnsan için biliyorsunuz en önemli şey sağlık. Onun dışında lokantalarımızın yeniden açılmasını istiyoruz. Zaten biz yaz döneminde de bütün tedbirlerimizi alarak çalışmıştık. Masalarımızı sosyal mesafe kurallarına ayarlamıştık ve özellikle hijyen kurallarına çok dikkat ediyorduk. Bu nedenle ben bu vaka sayılarının çok artmasının bu lokantalarla ilgili olduğunu zannetmiyorum.

“Borçlarımızı ödeyemez duruma geldik”

İlker Gün: Gaziantep Caddesi’nde çay ocağı işletiyorum. Hiçbir dönemde işlerimizin bu kadar düştüğünü hatırlamıyorum. Borçlarımızı ödeyemez duruma geldik. Yani koronavirüs salgını bizim işlerimizi ciddi derecede etkiledi. Sadece esnaflara çay verebiliyoruz, bütün masa ve sandalyelerimizi kaldırmak zorunda kaldık. Yani ciddi derecede mağdur olduk. Günümüzü bile kurtaramıyoruz. Böyle gitmesi durumunda, çoğu çay ocağı işleten esnaf arkadaşlarımız, işyerlerini kapatmak zorunda kalacak. Şu anda işlerimiz daha da kötüye gidiyor. Diğer esnaf arkadaşlarında işleri çok düşük. Şu anda çarşı merkeze bir bakın, çok kalabalık, herkes iç içe dolaşıyor. Bizim çay ocakları ile alakalı söylüyorlar, ama kent merkezindeki kalabalığın önüne geçemiyorlar. Çay ocaklarında hiç değilse, masa ve sandalyeler sosyal mesafe kuralına göre ayarlanıyor, hijyene dikkat ediliyor. Ama mesela siyasi partilerdeki toplantılara baktığınız zaman, herkes dip dibe oturuyor. Bu virüs oralardan bulaşmıyor da, sadece çay ocaklarından mı bulaşıyor? 2020 yılı biz esnaflar açısından çok kötü bir yıl olarak geçti, ama ben 2021 yılından umutluyum. İnşallah sağlıklı günler geriye gelecek.

“Bütün esnaflar desteklenmeli”

Barış İnanç: Spor Sokak’ta esnaflık yapıyorum. Koronavirüs salgınında bir önceki kısıtlamalara göre, işlerimiz daha iyi şu anda. Ama ödemelerden yana sıkıntı yaşıyoruz. Biz esnaflar olarak devletimizden destek istiyoruz. Şu anda esnaflarımız gerçekten çok zor durumda. Şu anda kıraathaneler ile ilgili destek veriyor devletimiz. Bu çok normal, çünkü bu süreçten en çok kıraathane ve kahvehaneler zarar gördü. İşletmelerini kapatmak zorunda kaldılar. Ama bu destek meselesine genel olarak bakmak lazım. Genel olarak esnafın durumu iyi değil. Bu nedenle bütün esnafların desteklenmesini istiyorum. Vergi borçlarımızda, SGK prim borçlarında ve aldığımız kredilerin ödemelerinde bir erteleme yapmadılar. Şimdi esnaf para kazanamıyor, kira, stopaj, kredi ve diğer giderlerini nasıl ödeyecek. Bütün esnaf arkadaşlar destek bekliyor devletten. Destek verilmezse çoğu esnaf, kepenk indirmek zorunda kalacak. Devlet, vatandaş ve esnafının kötü gününde vardır.

HABER: Savaş ARI