Son bir buçuk aydır ‘kontrollü normalleşme’ sürecini yaşanan Türkiye, yaşanan olağanüstü vaka ve vefat artışlarının ardından bugünden itibaren ‘kısmi kapanma’ya gidiyor. Hal böyleyken salgının önünün bir türlü alınamadığı Düzce’de aylar sonra ilk kez bir günde 2 vatandaş salgın kaynaklı olarak hayatını kaybetti.

Yaşamını yitiren vatandaşlardan birinin de fotoğrafçı Ömer Sert’in eşi Müzeyyen Sert olduğu öğrenildi. Merhume Sert, yaklaşık iki ay önce durumunun ağırlaşması üzerine entübe edilmişti. Durumu kritik seviyelerde seyreden Sert, dün gece itibariyle verdiği yaşam mücadelesini kaybetti.

TOPLAM VAKA SAYISI 33 BİNİ GEÇTİ

Günlük ortalama vaka sayısının günbegün tehlikeli artışını sürdürdüğü Düzce’de 241 vatandaşa da COVİD-19 tanısı kondu. Bu verilerle birlikte yeni tip koronavirüse yakalananların sayısı ise 33 bini geçerek 33 bin 155’i gördü.

AKTİF VAKA SAYISI 2 BİNE DAYANDI

İl genelinde 1.971 aktif vaka bulunurken durumu ağır seyreden 28 vatandaş yoğun bakım ünitelerinde müşahede altında tutuluyor. Durumu kritik olan 11 kişi de entübe edilirken tedavilerine devam ediliyor.

AŞILAMA HIZLA ARTIYOR

Öte yandan Düzce’de, salgınla mücadelede en önemli silah olan aşılamada ilerlemeye kaydedilmeye devam ediliyor. Düzce’de 58 bin 308 kişi birinci doz aşısını olurken, 39 bin 403 vatandaşa her iki doz aşısı da uygulanarak aşılama süreçleri tamamlandı. Kentte uygulanan toplam aşı dozu sayısı bugün itibariyle 97 bin 711 oldu.

KURTULUŞ REÇETESİ: KURALLAR VE AŞILAMA

Düzce’de uzun süredir devam eden yükseliş eğiliminin tersine döndürülmesi için uzmanlar iki konuya dikkat çekiyor. Mutant virüsün toplam vaka içindeki oranının artmasıyla salgının bulaş hızının da arıttığı kentte uzmanlar vatandaşlara, olabildiğince dışarıya çıkmama ve teması en aza düşürme temelinde ‘maske, mesafe ve temizlik’ riayet etme çağrısı yapıyor. Bununla birlikte alınan yeni tedbir ve kısıtlama kararlarının da uygulanması tablonun olumlu yöne dönmesi için büyük önem taşıyor.

DÜZCELİLER AŞI KONUSUNDA BİLİNÇLİ

Sağlık kaynaklarından alınan bilgiye göre Düzce halkı aşı konusunda ülke geneline göre bilinçli davranıyor. Türkiye genelinde sırası gelip aşısını yaptıranların oranı yüzde 75’lerde kalırken bu oranın Düzce’de yüzde 80’in üzerinde olduğu öğrenildi. Uzmanlar, sırası gelen vatandaşların hem kendi sağlıkları hem de toplum sağlığı için aşılarını olmalarının önemine dikkat çekiyor.

Düzce’de ‘kısmi kapanma’ ile birlikte temasın en aza indirilmesi ve aşılanmada yüksek seviyelere ulaşılarak vaka ve vefat sayılarında düşüş sağlanması amaçlanıyor.

Öte yandan il genelinde koronavirüs tedbir ve kısıtlamalarına yönelik denetim faaliyetleri de hayatın her alanında aralıksız şekilde sürdürülüyor.

HABER: Mehmet GÜNESEN