Düzce’de seçim çalışmaları kapsamında sahada yoğun mesai harcayan CHP İl Başkanı Semih Cemşit ve yönetimi, bugün partisinin önemli isimlerini ağırladı. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ve CHP’nin Düzce’den sorumlu İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, hem partililerle istişarelerde bulunmak hem de halkla bir araya gelmek için şehre geldi. Parti binasında kameraların karşısına geçen CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Düzce’nin sorunları üzerinden eleştiri oklarını iktidara yöneltti.

“Solunan kirli havanın sorumlusu AK Parti’dir!”

İlk olarak her kış Düzceliler zehir solutan hava kirliliği sorununa ilişkin konuşan Özel, “Düzce’nin bir türlü aşılamayan sorunları var. Bunlardan bir tanesi öyle bir hale geldi ki Türkiye’yi aştı, Avrupa ve Dünya da haber olmaya başladı. Çünkü Düzce’nin uluslararası hava kirliliği raporlarında Avrupa’nın havasının en kirli beşinci şehri olduğuna ilişkin çok ciddi raporlar yayınlandı. Geçtiğimiz günlerde daha önce de bakanlık görevi yapmış, milletvekilliği görevinde de bulunmuş sayın belediye başkanı da çıktı, “Efendim işte bu çokta doğru değil, havası en kirli olduğumuz, sorunları da tespit ettik yakında halledeceğiz.” dedi. Düzce Belediyesi’nin de AK Parti iktidarının da Düzce’yi bu sorundan kurtarması gerekiyordu. Ama bugün Düzce’de solunan her kirli havanın sorumlusu Adalet ve Kalkınma Partisi’dir. Bunu net olarak ortaya koymak gerekiyor. Düzce coğrafi konum olarak bir çanak şeklinde olmasından dolayı birtakım yanlışların hiç yapılmaması gereken bir şehirdi. Düzce iki tane anayolun ortasında kaldığı için hava kirliliğine maruz kalıyor.” dedi.

“Düzce’de doğalgazın uygun fiyattan verilmesini öneriyoruz”

Düzce’nin hava kirliliğinden kurtulması için doğalgaz kullanımının cazip hale getirilmesi gerektiğine dikkat çeken Özel, şöyle konuştu:

“Düzce’nin en önemli sorunlarından bir tanesi merkeze yakın köylerinde doğalgaz olmamasıdır. Hem de doğalgazın bu kadar pahalı, Düzceliler’in bu kadar yoksul olması açısından doğalgaz kullanımı kolay olmamaktadır. Bununla ilgili sayın Milletvekilimiz Mahmut Tanal’ın kanun teklif var. Diyoruz ki Düzce’de doğalgaz fiyatlarının uygun hale gelmesi, indirim yapılması bir sosyal tarifenin belli gelir seviyesinin altındakilere uygulanması. Doğalgazın belli bir metreküpünün yoksullara ücretsiz verilmesi hem o insanlara sosyal katkı olacaktır hem de Düzce’nin hava kirliliği sorununa temelden bir çözüm üretecektir. Bu kanunda ki teklifimizi bir kez daha Düzceli’nin takdirine sunuyoruz. Defalarca söyledik reddettiler. Biz Düzce’ye doğalgazda indirim ve doğalgaz kullanamayan ailelere doğalgazın belli bir metreküpünü ücretsiz ondan sonra da uygun fiyattan verilmesini öneriyoruz.”

“Düzce’nin trafik sorunu raporunu görünce inanamadım!”

“Düzce’nin trafik sorunu raporunu görünce inanamadım!” diyerek başka bir sıkıntıya işaret eden Özel, “Ayrıca Düzce’nin otopark ve trafik sorunu incelediğimizde ben gelen rapora inanamadım. Düzce merkez de sadece 150 kapasitelik bir otoparkın bulunuyor olması gerçekten kabul edilebilir bir durum değil. Yani bu bir şaka olmalı dedim. 1500’lük otopark yetmiyor diyecekler dedim.  Bir tane ve 150 kapasitelik otopark olamaz dedim.” diye konuştu. 

“Yapılan sağlık yatırımları yetersiz”

Düzce’de kanser hastalarının tedavi için şehir dışına gitmek zorunda kalmasını eleştiren Özel, şu ifadeleri kullandı:

“Bir sağlıkçı olarak Düzce’deki sağlık hizmetlerinin veriliş şekline niteliğine ve niceliğine burası bir il merkezi gibi görünmüyor. Derinlemesine bakıldığında ise; örneğin radyoterapi ve kemoterapi konusunda gerekli birimler olmadığı için Düzce’nin kanser hastaları başka illere sevk oluyor. Bu Düzceli’nin hak ettiği bir durum değil. Ayrıca kardiyovasküler rahatsızlıkları için gerekli ekipman, personel ve teçhizat konusunda yeterli servis olmadığı için Düzce’de kalp krizi geçiren hastaları belli bir süre sonra başka illere sevk ediliyor ve çok sayıda hasta kalp krizinden yolda hayatını kaybediyor. Gerçek anlamda bir kardiyoloji merkezi yatırımı yapılmalı, desteklenmeli ve güçlendirilmeli.”

“Düzce’nin OSB’lerinin tarım arazisine yapılması çok yanlış”

Düzce’de verimli toprakların sanayi açılamasını büyük bir yanlış olarak niteleyen CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “Cumhuriyet Halk Partisi olarak sanayiyi, ihracatı önemsiyoruz. Ama OSB’leri gidip birinci sınıf tarım arazileri üzerine yapılmasını doğru bulmuyoruz. Düzce’nin tarımına yapılan yanlıştır bu.” dedi.

Fındık üreticisi maalesef sürünüyor!”

Fındıkta tekel sorununa da değinen Özel, şöyle devam etti:

“Düzce, Türkiye’nin en çok fındık üreten beşinci ili bildiğim kadarıyla. Bu fındığı dünya devi firmalar topluyorlar. Bütün dünyaya Türk fındığından ürettikleri çikolataları, ürünleri satıyorlar. Dünyanın en meşhur çocukların en çok tercih ettiği kahvaltı da ekmek üzerine sürdükleri ürün Düzce’nin fındığından üretiliyor. Ve bu işten birileri büyük paralar kazanıyor. Ama fındık üreticisi maalesef sürünüyor. Burada bir taban fiyat rezilliği var. Geldiler Düzce’de fındığa taban fiyat açıkladılar. Fındığa verilen destekleme ile birlikte taban fiyatı 54 TL olarak açıkladılar. Bugün kaç TL’den işlem yapılıyor diye sorunca 43-42 TL’den işlem yapılıyor. Yani Manisa’da üzüm üreticisi taban fiyatın çok çok altında işlemden şikayet ediyor. Siz kamu otoritesisiniz. Bir taban fiyat açıklıyorsunuz. Bu ne demek bunun altına düşülmeyecek demek. Ama birileri adeta bu fiyatı tavan fiyat kabul edip büyük bir şımarıklıkla ve işçinin kooperatiflerde örgütlenmelerinin yeterince olmamasından ve inanılmaz bir sahipsizlik sonucunda bu fiyatlar kademe kademe geriliyor. Biraz önce bir fındık üreticisi dedi ki; keşke hiç taban fiyat açıklamasalardı. Açıkladıkları günden beri geriye gidiyor. Taban fiyatın altında yapılan her işlemle ilgili soruşturma yapılacak. Eğer taban fiyat reel bir fiyat değilse arada oluşan fark mutlaka devlet tarafından karşılanacak. Biz bunun sözünü Düzceliler’e de veriyoruz. Siz yeniden milletin efendisi olacaksınız. Birilerinin kölesi gibi çalışmak alın terinin birilerine peşkeş çekilmesi önümüzde ki ilk seçimde durdurmak sizin elinizde. Düzce’den yana olanlara oy verin ranttan yana olanlara oy vermeyin diyoruz.”

“Düzce-Yığılca yolu berbat durumda”

Düzce’deki tamamlanmayan yollara da değinen Özel, son olarak şunları kaydetti:

“Adapazarı Karasu - Akçakoca bölünmüş yolu var. Bu yol 1993’ten beri yapılacak. AK Parti gelen kadar 23 km yapılmış ve hala daha bitmemiş. Yine 2023’ün yatırım planında, 20 yıldan beri.

Yığılca Türkiye’nin en geri kalmış 100 ilçesinden bir tanesi. Düzce-Yığılca yolu hakikaten berbat bir durumda. Bari o bitti mi dedik, o da bitmemiş. Ama bir yol bitmiş. Yığılca’nın Alaplı’ya bağlandığı yol bitmiş. Niye? Çimento fabrikası limana rahat ulaşsın diye. Düzce’nin merkeze gelecek yolunu hala yapmamışlar. Buradan Düzce’ye hizmet etmeyenleri, Düzce’nin insanlarına şikayet ediyoruz.”