KFMİB açıklamasına ne demişti?

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçı Birliği (KFMİB), fındık ihracatında geçen seneye göre yüzde 50 azalma yaşandığını bildirirken, gerekçe olarak şu açıklamayı yapmıştı:

“Ülkemiz sektöründe yaşanmakta olan ve arz / talep dengesindeki nerede ise durma noktasındaki çok düşük arz düzeyi, özellikle rakip ülkeler İtalya ve ABD tarafından fırsata dönüştürülmüş olup, hayal bile edemeyecekleri ihracat artışları seviyelerine ulaşmışlardır. Bu ilave elde ettikleri pay, kesinlikle Türk fındığını global çaptaki pazarından eksilmiştir.”

Başaran’dan çok sert tepki

KFMİB’nin bu açıklamalarına Akçakoca Ziraat Odası Başkanı ve Ulusal Fındık Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Levent Şahin Başaran’dan çok sert tepki geldi. Bu yıl fındığın az oluşu doğal olarak ihracata yansıdığı bu sebeple de ihracat miktarında geçmiş yıllara oranla önemli ölçüde azalmanın olduğunu belirten Başaran, “Üretimdeki bu düşüşü görmezden gelerek hatta üstünü örtme çabası çok manidar ve yapılan açıklamada tamamen üreticiyi tehdit eden bir anlam taşımaktadır.” ifadelerini kulandı.

İhracatçı birliklerine ‘Rakip ülkelerin 2020 rekoltesini açıklayın’ diye seslendi

İhracatçı birliklerine “Üretimleri kendi iç tüketimine yetmeyen İtalya ve ABD’nin bu yılki rekoltelerini açıklayın!” çağrısı yapan Oda Başkanı Başaran, ayrıca bu yıl dünyada gerçekleşen rekolte ile dünya fındık tüketimini de açıklamaları gerektiğine vurgu yaptı.

“Durum onların açıkladığı gibi değildir”

Başaran, “Görülecektir ki durum onların açıkladığı gibi değildir. Sermayesiz ticareti huy edinen sözde ihracatçılar, efendilerinin sözcülüğünü yapmaktadır. Kamuoyuyla paylaştıkları bu tespitleri ispat etmek durumundadırlar. Aksi halde Karadeniz bölgesinin ekonomisini ayakta tutan, ülkemize önemli miktarda döviz girdisi sağlayan fındığa ve üreticisine ihanet etmektedirler.” sözleriyle KFMİB’nin açıklamalarına tepki gösterdi. Başaran ayrıca gerçeğin daha fazla gizlenemeyeceğini bugün 30 TL’ye almadıkları fındığı üç ay sonra 40 TL’ye almak zorunda kalacaklarını ifade etti.

HABER: Mehmet GÜNESEN