Erbay “Müslüman Türklerin Anadolu’ya gelişleri kadar çok eski bir tarihe sahip olan Ahilik teşkilatı bu toprakların anayurt haline gelmesinde çok temel rol oynamış önemli bir esnaf teşkilatıdır. Anadolu’nun Türk göçleri ve devletlerinin kurulması sürecinde ekonomik ve ticaretin gelişmesinde önemli katkılar sunan Ahiler, faaliyetlerini sadece bu alanlarla sınırlandırmamış ve hem Selçuklular hem de Osmanlıların kurtuluş ve gelişmelerinde etkin rol almışlardır. Ancak tüm bu faaliyetlerini yaparken Ahilik teşkilatı hem İslam tasavvufundan beslenmiş ve teşkilatın ana dayanağı hep güzel ahlak olmuştur. Ahilik ve adaleti daima hırs ve kazancın önünde tutmuştur.” diyerek sözlerine devam etti;
“ Ahilik kurumunun üzerinden kurulduğu ana prensipler bugünün toplumsal hayatı için de geçerliliğini korumaktadır. Toplumsal sorumluluk, hizmette mükemmellik, diğer gamlık, adalet ve doğruluk Ahilik’in ön planda tuttuğu esaslar olagelmiştir. Bu sayede tarihte hem iyi günlerde hem de buhranlı günlerde Ahilik teşkilatı ve esasları, toplumu hem manen hem de maddeten ayakta tutmak yönünde paha biçilmez fonksiyonlar icra etmiştir. Dolayısıyla yüzyıllara dayanan bu tarihi tecrübeden faydalanacağımız çok şeyin olduğu muhakkaktır.” Dedi.
Milletvekili Celal Erbay, bu hafta vesilesi ile başta Ahiliğin Kurucusu Ahi Evran olmak üzere tüm Ahi Büyüklerine rahmet ve minnetle yad etti. Tüm halka sevgi ve saygılarını sundu.