Atatürk’ün “Gençlik ve Spor Bayramı” olarak gençliğe armağan ettiği 19 Mayıs 1919 günü, Türkiye Cumhuriyeti’nin dönüm noktalarından biri olarak tarih sahnesindeki yerini alıyor.

19 Mayıs 1919’da Atatürk’ün Samsun’a çıkmasıyla başlayan Türkiye’de Millî Egemenlik ilkesini gerçekleştirme çalışmaları, 23 Nisan 1920’de Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılmasıyla fiilen gerçekleşirken, “Hakimiyet Kayıtsız Şartsız Milletindir” ifadesinin 20 Ocak 1921’de kabul edilen ilk anayasada yer almasıyla da hukukî anlamda güvence altına alındı. Böylece Türkiye’de Millî Egemenlik ilkesinin gerçekleşme evreleri tamamlandı.

Mustafa Kemal Atatürk’ün Bandırma Vapuru ile Samsun'a çıktığı 19 Mayıs 1919 tarihi, Kurtuluş Savaşı'nın başlangıç tarihi olarak kabul edilir. Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nın 102. yıl dönümü koronavirüs salgını nedeniyle geçen yıl olduğu gibi bu yıl da gençlerin ve halkın katılımıyla gerçekleşen coşkulu törenlerle kutlanamayacak. Tüm yurttaki liselerde olduğu gibi Düzce’de de online ortamda şiirler okunacak, gençlik şarkıları söylenecek, Kurtuluş Savaşı Zaferi kutlanıp Atatürk ve silah arkadaşları yad edilecek. Şehit ve gazilerimize olan minnet kelimelere dökülecek.

Türk milletinin bağımsızlık ve özgürlük umutlarının inanca dönüştüğü ve kurtuluş ateşinin yakıldığı 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’mız kutlu olsun…