Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi’nin hayata geçirdiği Popüler Bilim Seminerleri kapsamında düzenlenen “Kent Arkeolojisi ve İstanbul” başlıklı seminerde Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prehistorya Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Yasemin Yılmaz bilgi ve birikimlerini katılımcılarla paylaştı.Fen Edebiyat Fakültesi Kutadgu Bilig Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen programa; Düzce üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halil İbrahim Uğraş, Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. E. Yıldız Doyran, Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcıları Doç. Dr. Emrah Evren Kara ve Dr. Öğr. Üyesi Aysun Aydın, öğretim elemanları ile öğrenciler katılım sağladı.

“Kazı çalışmaları bilimsel bir teknikle yapılıyor”

Düzce üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Aysun Aydın’ın açılış konuşmasından sonra kürsüye davet edilen Dr. Öğr. Üyesi Yasemin Yılmaz, arkeoloji kazılarının hafriyat kazısı gibi algılanmaması gerektiğini vurgulayarak, kazı çalışmalarının bilimsel bir teknikle yapıldığının altını çizdi. Kazılarda ortaya çıkarılan bulguların arkeolojik eser olabilmesi için zaman ve mekan olgularının oluşturulması gerektiğinin altını çizen Yılmaz, arkeolojinin disiplinler arası bir bilim olduğunu söyledi.

“Arkeoloji kentsel ve kırsal arkeoloji olarak ikiye ayırılıyor”   

Arkeolojinin sadece bir bilim üretmediğini, insanların ve toplumların hareketleri hakkında bilgiler verdiğini ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Yılmaz, arkeolojik buluntuların UNESCO bildirisine göre insanlığın ortak kültürel mirası olduğunu ve korunması gerektiğini vurguladı. Arkeolojinin kentsel ve kırsal arkeoloji olarak ikiye ayırıldığını ve İstanbul Yeni Kapı Kazılarının kentsel kazılarının en önemlileri arasında yer aldığını vurgulayan Öğretim Üyesi Yılmaz, bu kazılarda elde edilen bilgilerin vatandaşlara, kent meydanında oluşturulan panolarla, internet siteleriyle ve oluşturulan kitaplarla ulaştırıldığını katılımcılarla paylaştı.Katılımcılardan gelen soruları da yanıtlayan Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prehistorya Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Yasemin Yılmaz’a yaptığı başarılı çalışmalar ve sunumu için Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halil İbrahim Uğraş tarafından teşekkür belgesi takdim edildi.