Kişisel bilgilerin Facebook ve şirketleri tarafın kullanılmasını da içeren yeni koşulları kabul etmeyen kullanıcıların WhatsApp hesapları, 8 Şubat sonrası silinecek. Bu kararın ardından dayatmayı kabul etmeyen milyonlarca Türk kullanıcı uygulamayı telefonlarından silmeye başladı.

Vatandaşlar bir yandan da WhatsApp’a alternatif olabilecek yeni mesajlaşma uygulamalarını da araştırmaya ve telefonlarına indirmeye başladı. İşte WhatsApp’ın yerini alabilecek o uygulamalar…

TELEGRAM

Whatsapp'a rakip olarak kurulan anlık mesajlaşma uygulaması Telegram, Whatsapp’ın gözden düşmesinin ardından milyonlarca yeni kullanıcıya erişmeyi başardı. Son dönemde Whatsapp'ın en büyük rakibi olarak ortaya çıkan ve milyonlarca kullanıcı sayısına ulaşan Telegram, büyümesini her geçen gün sürdürerek, daha çok insana ulaşıyor.

Rus programcısı Pavel Durov tarafından oluşturulan Telegram, çoklu platform desteği sunan, oldukça güvenli anlık sesli ve görüntülü mesajlaşma servisidir. Ağustos 2013'te kurulan Telegram hem mobil hem de masaüstü sistemleri ile kullanıcılarına hizmet veriyor. Ruslar tarafından geliştirilen uygulama şu anda Birleşik Arap Emirlikleri menşeilidir.

BİP

Whatsapp’ın kararının ardından kullanıcıların yöneldiği bir diğer uygulama da Turkcell’in mesajlaşma uygulaması olan ‘bip’ oldu. BİP, Turkcell tarafından geliştirilmiş bir mesajlaşma uygulamasıdır. iOS, Android kullanıcıları için geliştirilen BİP uygulaması, tüm operatörler tarafından kullanılabiliyor. “En İnovatif Uygulama” ödülünü kazanan BİP, kullanıcılarına hızlı ve güvenli mesajlaşma, kaliteli sesli ve görüntülü görüşme sağlıyor.

BİP uygulaması ile kullanıcılar, kaybolan mesaj, caps yaratma, mesajlaşma, grup mesajlaşması, konum paylaşma, oyunlar ve para transferi gibi özellikleri kullanabiliyor. BİP uygulamasında çeviri özelliği de  bulunmakta. Özellik sayesinde kullanıcılar farklı dillerden birileriyle konuşurken anında çeviri yapabiliyorlar. Ancak BİPuygulaması teknoloji sitelerinde yapılan analizler sonucu güvenlik açısından Whatsapp’tan bile kötü konumlandırılıyor.

SİGNAL

Facebook’un kullanıcıların gizli bilgilerine göz diken güncellemesinin ardından Dünyanın en zengin insanı unvanını alan Elon Musk’ın ‘Signal kullanın’ paylaşımı yapmasının ardından gözlerin çevrildiği bir diğer uygulama da Signal oldu.

iOS, Android ve bir masaüstü uygulaması bulunan Signal kullanıcılarının metin mesajları, dosyalar, sesli notlar, resimler, GIF ve video mesajları göndermelerine olanak tanıyor. Signal, kullanıcıların telefon numaralarının dışında hiçbir bilgi istememesi de güvenlik konusundaki sağlamlığını ortaya koyuyor.

VİBER

Viber Medya'nın geliştirdiği programla kullanıcılar birbirlerine metin mesajları, fotoğraf mesajları, eğlenceli stickerlar, fotoğraflar, videolar, çizimler, konum paylaşma ve çağrı yapma özellikleri bulunuyor. Bütün platformlarda çalışan uygulama masaüstü bilgisayarlardan da kullanılabiliyor.

Viber, HD ses kalitesiyle ücretsiz telefon ve video araması yapabilme; Fotoğraf, video mesaj, sesli mesaj, konum, kişi bilgisi, zengin bağlantı, çıkartma ve emojiler paylaşabilme; 200'e kadar katılımcıya sahip grup mesajları oluşturabilme; mesajları 'beğenme'; Yönetici olarak grup sohbetlerinizi yönetme, bilgileri düzenleme ve katılımcı ekleyip silme özelliklerini barındırıyor.

LİNE

Sektörde uzun süredir varlık gösteren Line uygulaması da bu süreçte kullanıcıların yöneldiği uygulamalardan oldu. Japonlar tarafından geliştirilen uygulamanın dünyada milyonlarca kullanıcısı bulunuyor. LINE ücretsiz bir şekilde yalnızca mesajlaşmanın değil, aynı zamanda ücretsiz sesli ve görüntülü aramaların keyfini bulunduğunuz her yerde çıkarmanızı sağlayarak iletişimi küresel anlamda yeniden şekillendiriyor.

ÖNCÜ TEKNOLOJİ SERVİSİ