ARTIK MASRAFI DÜŞÜNMEYE GEREK YOK

Düzce'de artık önemli bir sorun haline dönüşen uyuşturucu belasına karşı ciddi tedbirler alınması gerektiği sık sık vurgulanırken tedavi açısından artık bağımlıların masrafları düşünmesine gerek kalmayacak. Alkol ve uyuşturucu bağımlılarına sınırsız tedavi hakkı geliyor. Bugüne kadar maliyeti belli ölçüde karşılanan bağımlının tedavisinde ne kadar masraf çıkarsa hepsi ödenecek. Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu'nun ortaklaşa yürüttüğü çalışma ile uyuşturucu batağına düşenleri tedavide yeni dönem başlıyor. SGK, daha önce alkol ve madde bağımlılığı tedavisi için sağlık kuruluşlarına yaptığı ödeme protokolünde değişikliğe gitti. Artık maliyeti sınırlı ölçüde karşılanan bağımlının tedavisinde tüm masraflar karşılacak.

KURTARMAK VE UYUM SAĞLAMASI İÇİN...

Öte yandan bu hastaları tedaviye teşvik etmek ve başladıkları tedaviyi yarıda bırakmamasını sağlamak isteyen devlet, tedavi sürecinin uzun, maddi getirisinin az olmasından dolayı kamu, üniversite ve özel hastanelerinin çok fazla tercih etmediği bu tedaviyi masrafların tamamını karşılayarak yaymak istiyor. Böylelikle bağlımlının hem kurtarılması hem de sosyal hayata tekrar uyum sağlaması hedefleniyor. Türkiye’de bir yılda 200 binden fazla kişinin AMATEM’lere bağımlılık tedavisi için başvurduğu biliniyor.

DÜZCE'DE FIRSATA DÖNÜŞMELİ

Düzce'de hem ticaretinde hem de kullanımında artış gözlenen uyuşturucu konusunda bu yeni adım önemli bir fırsat. Alkol ya da madde bağımlılığı sorunu yaşayan bireylerin tekrar sağlıklı günlerine dönmesi için tedaviye teşvik edilmesi gerekiyor. Sokaklarda artık görülmeye alışkın olunan, çevreye ya da kendilerine verdikleri zarardan dolayı sık sık haber bültenlerine konu olan madde bağımlısı gençlere yönelik Düzce'de hala yeni projeler hayata geçirilmesi beklenirken yeni dönemde ailelerin ve hastaların bilinçlendirilmesiyle tedavi gören bağlımlı sayısının artması bekleniyor.

 

Haber: C. ÜSTÜNER