Sayıştay'dan Düzce Belediyesi'ne 'ihalesiz kiralama' ayarı! Her yıl Düzce Belediyesi'ni denetlemeye gelen Sayıştay müfettişleri, son yaptıkları incelemelerde, ihalesiz şekilde mevcut müstecirlere verilen işletmeleri mercek altına aldı.

Müfettişler mevzuata aykırılığı tespit etti
Bu doğrultuda son olarak 2016 yılının Temmuz ayında düzenlenen Düzce Belediye Meclisi Toplantıları 2. Birleşimi'nde AK Partili belediye meclis üyelerinin önergesi ile AK Partili İl Genel Meclis Üyesi Cahit Aydın'ın 10 yıllığına yeniden işletme hakkı kazandığı İnönü Parkı incelemeye takıldı. Müfettişler, ihale ile verilmesi gereken İnönü Parkı'nın kira süresinin mevzuata aykırı olarak uzatıldığını tespit etti. Bunun üzerine yıllardır süregelen bu yanlış uygulama Düzce Belediyesi 2016 Yılı Denetim Raporu'na işlendi.

"İnönü Parkı 1997 yılında yapılan ihale ile süresi belirtilmeksizin müstecire kiraya verildi"
Düzce Belediyesi'nde yapılan denetimlerde mevzuata aykırı olarak taşınmazın kira süresinin uzatıldığını gören müfettişler, raporda özet olarak şu ifadeleri kullandı:  "Yapılan incelemelerde, Kültür Mahallesi'nde bulunan ve belediyeye ait olan İnönü Parkı'nın 1997 yılında gerçekleştirililen ihale ile süresi belirtilmeksizin müstecire kiraya verildiği görülmüştür. Daha sonra idare ile müstecir arasında her yıl kira kontratı yapılmak suretiyle taşınmazın aynı kişiye kullandırılmasına devam edilmiş ve bu süreçte yıl başlarında kira bedeli encümen tarafından belirlenmiştir. 2003 yılı başında alınan bir meclis kararı ile yüklenicinin mevcut parkın bir kısmında idare adına tadilat ve ek binalar yapması ve katlandığı masrafların gelecek 10 yıllık kira borcuna mahsup edilmesi kararlaştırılmıştır. 2013 yılından bu yana ise yine kira kontratı yapılmak suretiyle İnönü Parkı yükleniciye kullandırılmaya devam edilmiş ve bu süreçte kira miktarını yine encümen belirlemiştir."

10 yıl değil 3 yıllığına kiralanacaklar
Bu raporun ardından Düzce Belediyesi, İnönü Parkı ile Konak Gazinosu için 28 Eylül'de ihaleye çıkıyor. İki park, daha öncekiler gibi 10 yıl değil 3 yıl süreyle teklif usulü arttırma ile kiraya verilecek.

Tepkiler üzerine Başkan sözleşmeyi 1 yıla düşürdü
Öte yandan uzun yıllardır kira uzatımına gidilerek mevcut işletmeciye verilen İnönü Parkı geçtiğimiz yıl en çok tartışılan konuların başında gelmişti. Belediye meclisi kararı ile bir kez daha  Cahit Aydın'ın 10 yıllığına İnönü Parkı'nı kiralaması kamuoyunda tepkilere neden olmuş, Belediye Başkanı Mehmet Keleş’in müdahalesi ile sözleşme bir yıla düşürülmüştü.

İnönü Parkı mahkemelik de oldu
Ayrıca konu mahkemeye de taşınmıştı. Hem ihalenin iptali hem de yürütmenin durdurulması talebiyle Zonguldak Bölge İdare Mahkemesi'ne başvuran Vatan Partisi, söz konusu ihalenin hukuki dayanağının olmadığını savunmuştu.

Haber:C.ÜSTÜNER