Karadeniz Bölgesinin en önemli gelir kaynağı olan ve Türkiye ihracatında önemli bir yol oynayan fındık taban fiyatlarındaki belirsizlik, üreticileri endişelendiriyor. Bu konuya dikkat çeken Düzce Ziraat Odası Başkanı Ramazan Öztürk, fiyatlardaki belirsizliğin sezon öncesi bir an önce son bulmasını istedi.

“Fiyatlar diğer sezonlara göre bu yıl biraz geç açıklandı”

Yaptığı yazılı basın açıklamasında, bu yıl diğer sezonlara göre fiyatların geç açıklandığına dikkat çeken Öztürk, “Birçok tarımsal üründe olduğu gibi fındık üreticileri de, bu günlerde hasada başlayacaktır. Fındık hasadının başlayacak olmasına rağmen halen fiyat konusundaki belirsizlik devam etmektedir. Birkaç yıldan bu yana, piyasada hasat öncesi fiyatın oluşması için, doğru bir zamanlama ile ürün fiyatı hasat öncesinde açıklanmıştır. Bu yıl maalesef geç kalınmıştır. Fındık fiyatının hala açıklanmamış olması üreticilerimiz tedirgin etmektedir. Devletimiz bir an önce fındık fiyatını açıklamalıdır. Üreticilerimiz üretimdeki girdi fiyatlarındaki artışlar ve diğer ihtiyaçlarındaki artışlar dikkate alınarak, açıklanacak olan taban fiyatı 30 TL'nin altında olmamasını talep etmektedir. Fiyatın 30 TL altında olması halinde fındık üretiminde birçoğu küçük olan arazilerde, üretim yapan üreticilerimiz mağdur olacak, birçok üreticimiz ilerleyen zamanlarda, arazisini terk etmek durumunda kalacaktır. 30 TL'lik fiyat, fındık üreticisinin haklı talebidir ve Devletimiz bu talebi göz ardı etmemelidir” diye konuştu.

“Üreticiler sezon öncesi bahçesine girmemeli”

Fındık üreticilerini sezon öncesinde hasada başlamamaları konusunda uyaran Öztürk, son olarak, “Bununla birlikte ülkemiz tarım ürünlerinde ve tarımsal ihracatında önemli yeri olan fındık, ürünümüzün üreticilerimiz tarafından il ve ilçelere göre, belirlenen tarihlerden önce, hasat edilmesi kalite ve randıman açısından kayıplara sebep olacaktır. Bu sebeple hasadın ön görülen tarihlerde yapılması önem arz etmektedir. Çiftçilerimize ve kamuoyuna önemle duyurulur” şeklinde konuştu.

HABER: Savaş ARI