2 Ekim’de gerçekleşecek Düzce TSO Seçimleri öncesi mevcut yönetim hakkında ortaya atılan iddialar, yenilir yutulur gibi değil! Üstelik şikayeti yapan yine TSO’nun üst düzey yöneticilerinden biri…

Düzce TSO Meclis Başkanı Ahmet Dertli, yakın zamanda TSO’nun şirketi olan Düzce TSO Hizmet Ltd. Şti. hakkında kendisine ulaşan ‘Şirket kasti olarak zarara uğratılıyor’ ihbarının ardından konunun üzerine gitti. Yaptığı araştırmalarda şirket yöneticilerinin usulsüz işlemlerle haksız kazanç ve zimmetlerine para geçirdiğini öne süren Dertli, soluğu Düzce Adliyesi’nde aldı.

Düzce TSO iştiraki olan Düzce TSO Hizmet Ltd. Şti.’ni paravan olarak kullanmakla itham ettiği şirketin ortakları, müdürleri, temsilcileri ve genel kurul üyeleri hakkında Düzce Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurunda bulunan Dertli, ayrıca soruşturmanın selameti için şirkete kayyum atanmasını talep etti.

Düzce iş dünyasını yerinden oynatacak iddialara

Dertli şikayet dilekçesinde şu ifadelere yer verdi:

“Düzce Ticaret Ve Sanayi Odası'nda meclis başkanı olarak görev yapmaktayım. Düzce TSO Hizmet Ltd. Şti.'nin sermayesi Düzce Ticaret ve Sanayi Odası tarafından tamamı ödenmiş, tek ortaklı bir şirkettir. Haricen yaptığım araştırmalarımda Düzce TSO Hizmet Ltd. Şti.'nde gerçeği yansıtmayan kayıtlar tutulduğunu, ilgili şirketin üst düzey yöneticilerin gerçeğe aykırı kayıt tutarak kendilerine haksız çıkar sağladığını, zimmetlerine para geçirdiklerini, ilgili şirketi haksız kar elde etmek amacıyla paravan olarak kullandıkları, şirketi kasti olarak zarara uğrattıkları bilgisini edindim. Ayrıca hukuka Düzce TSO'nun haksız eylemleri sebebiyle Düzce TSO da zarara uğramaktadır. Söz konusu şirkette 2018 yılından beri süregelen usulsüz ve hukuka aykırı işlem ve hesapları bulunmaktadır. Mizan tabloları incelendiğinde mizan tablosunun, hesaplamaların şirketin gerçek durumunu yansıtmadığı aşikardır. Şirket kasasında bulunduğu kayıt altına alınan çekler esasında şirket kasasında bulunmamaktadır. Şirket kasasında bulunduğu belirtilen miktar gerçeği yansıtmamaktadır. 2020-2021 senelerinde özellikle Düzce OSB müdürlüğü, Teknopel Mühendislik Elektrik İnşaat Taahhüt San ve Tic. Ltd. Şti.'nin alıcı ve satıcı olduğu borç-alacak hesaplamalarında açık bir fark bulunmakta olup bu fark kayıtlarda gözükmemektedir. Hesaplamalarda çıkan bu farkı üst düzey yöneticiler kendi zimmetlerine aktarmışlardır. Şirketi kötü niyetli çıkarları için kendi menfaatleri yönünde hukuka aykırı olarak kullanan, şirketi zarara uğratan, kayıtları gerçeğe aykırı tutan şüphelilerden şikayetçiyim. (Düzce TSO Hizmet Ltd. Şti.'ye ait 2018, 2019, 2020, 2021, 2022 yıllarına ait mizanları dilekçem ekinde sunuyorum)

“Şirket hesapları incelensin, yeminli mali müşavir tarafından ayrıntılı rapor hazırlansın”

Sayın savcılık makamından Düzce TSO Hizmet Ltd Şti.'nin muhasebecisi SMMM İsa Eser'den şirket muhasebe kayıtları, şirketin ticari defterleri ve banka kayıtları ile sözleşmelerin istenilmesi, banka hesaplarının incelenmesini, SGK kayıtlarının istenmesi, şirketin hangi bankalarda hesapları varsa 2019-2020-2021 yıllarına ait hesap ekstrelerinin istenmesi varsa çek kayıtlarının istenmesi, Düzce OSB Müdürlüğü'nde söz konusu şirketle aralarındaki ticari bağ çerçevesinde sözleşmeler, ödemeler ve faturaların istenilmesi bu doğrultuda uzman bilirkişi görevlendirmesi yapılarak yeminli bir mali müşavir tarafından ayrıntılı bir rapor hazırlatılmasını talep ederim. Görevlendirilecek uzman bilirkişinin Düzce TSO Hizmet Ltd. Şti.'nin üst düzey yöneticilerinin baskısı ve etkisi altında kalmaması için, şirket yetkililerinin müdahalesini en aza indirgemek maksadıyla dosyaya şehir dışından yetkin bir yeminli mali müşavir atanmasını talep ederim.”

Yargıtay içtihat kararını dilekçesine ekledi

Dertli, benzer davalara yönelik 2018, 2019 ve 2019 yıllarında yargıtayda görülen dosyaları ve yargıtay içtihat kararını da dilekçesinde paylaşarak, bunun kendi şikayetine emsal olmasını talep etti. İşte o emsal karar:

“Müşteki ...'ın sunmuş olduğu şikayet dilekçesinde özetle, kendisinin .... Yatırım İnş. ve Paz. Tic. Ltd şirketinin yüzde 66 hissesine sahip olduğunu, şüphelinin ise anılan şirketin yüzde 34 ortağı ve aynı zamanda şirket müdürü olduğunu, şüphelinin şirket bilgilerini gizlediğini, şirket ödemelerini hesaba girmediğini, sahte gider pusulaları düzenlediğini, faturasız işlem yaptığını, hizmet almadan şirket adına sahte fatura kestirdiğini, faturalarda kaşe ve imza bulunmadığını ve bu eylemler neticesinde hem şirketi ve kendisini zarara uğrattığı gibi düzenlettirilen sahte faturalar nedeniyle devletin de vergi kaybına ve zararına sebebiyet verdiğini iddia ederek şikayetçi olması üzerine İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturma evresi sonunda, müşteki ile şüpheli arasındaki ihtilafın hukuk mahkemesince halli gereken hukuki ihtilaf mahiyetinde bulunduğu ayrıca müştekinin soyut iddiaları dışında atılı suçların işlendiği hususunda delil bulunmadığı cihetle kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilmiştir. Neticede kanun yararına bozma talep edilmiştir.

Yargıtay 15. Cd: Müşteki ve şüphelinin ortak olduğu şirkete ait tüm defter ve belgelerin şüpheli ve müşteki adına açılmış bulunan tüm banka hesaplarının ve hesap ekstrelerinin temin edilmesi, şikayet konusu işlem ve harcamalara yönelik olarak ilgililerin tespiti ile tanık olarak ifadelerinin alınması ve temin edilen tüm bilgi ve belgelerin uzman bilirkişiye tevdii edilerek iddialar kapsamında rapor alınması, toplanacak deliller ve yapılacak inceleme sonucuna göre şüphelinin hukuki durumunun tayin ve takdir edilmesi gerektiği gözetilmeden, itirazın kabulü yerine yazılı şekilde reddine karar verilmesinde isabet görülmediğinden, kanun yararına bozma talebi yerinde görülmüş ve hükmün bozulmasına karar verilmiştir.”

“Soruşturmanın sağlıklı şekilde yürütülmesi için şirket yönetimine kayyım atanmalı”

Düzce TSO Hizmet Ltd Şti.'nin hali hazırda hukuka aykırı eylemlerinin devam ettiğini ve söz konusu şirketin zarara uğramakla birlikte şirket yetkililerinin haksız menfaat elde etmeye devam ettiğini vurgulayan Dertli, “Ayrıca şüphelilerin delilleri karartma veya yok etme çabası içine girmesi kuvvetle muhtemeldir. Bu sebeple ivedi olarak tedbiren CMK'nın ilgili maddeleri uyarınca Düzce TSO Hizmet Ltd Şti.'ye şirket yönetimi için kayyım tayin edilmesini talep ederim. Soruşturma ve kovuşturma süreleri boyunca maddi gerçeğin gün yüzüne sağlıklı bir şekilde çıkarılması için şirket yönetimine bir kayyım atanması zorunluluk teşkil etmektedir. Ayrıca şirketin bir denetime tabi tutulmasının zaruret arz etmesi, halihazırda limited şirketin bir denetim organı olmaması sebebiyle düzce tso hizmet ltd şti'ye denetçi atanmasını saygılarımla arz ve talep ederim.”