Öncü TV ekranlarında cuma akşamları Öncü Medya Genel Yayın Yönetmeni Sadullah Ünsal’ın sunumuyla yayınlanan “Kitabın Ortasından Programı”na Düzce’nin inşaat sektöründeki parlayan yıldızı Algün İnşaat’ın Yönetim Kurulu Başkanı Cihat Algün konuk oldu. Konut kredisi faizlerinin düşmesinden, Düzce’deki gayrimenkul satışlarındaki hareketliliğe kadar her konuya değinen Algün, Eski Sanayi Çarşısı için başlatılan kentsel dönüşüm projesinde yer almak istediklerini söyledi.

“Faizlerin düşmesi ile inşaat sektöründe hareketlilik başladı”

Konut faizlerinin düşmesi ile birlikte inşaat sektöründe hareketlenmenin başladığını ifade eden Algün, “Uzun süreden beri bir durağanlık vardı sektörümüzde. Bu son dönemdeki faizlerin düşmesi, piyasadaki yumuşamanın oluşması uzun zamandır beklenen talebi canlandırmış oldu. Bu doğrultuda da bir hareket ortaya çıkmış oldu. Son bir aydır, sektörde büyük ciddi bir yoğunluk var, ciddi bir canlanma var. Burada olayı tetikleyen konut kredi faiz oranları da değil. Bunun dışında piyasada oluşan güven ortamı, diğer taraftan mevduat faizlerinin düşmesi, döviz gibi, altın gibi yatırım argümanları olan ilginin azalması, dolayısıyla parayı insanlar yatırım amaçlı gayrimenkule yatırmayı tercih ediyor. Hele hele Düzce için, bu dönem konut almak için bir fırsat. Ama henüz daha doyum noktasına gelmedi sektör. Özellikle demirde ciddi bir anlamda bir artış var. Tabii ki bu maliyetleri de yansıtmak zorunda kalıyoruz.” dedi.

“Konut fiyatları yükselmedi, olması gereken seviyeye geldi”

“Aslında fiyatlar yükselmedi. Burada olması gereken seviyeye geliyor fiyatlar.” diyen Algün, konuşmasına şu şekilde devam etti:

“Özellikle son iki yıldır gayrimenkulde talep daralması nedeniyle fiyatlarımızda geri çekilme oldu, ciddi anlamda altta kaldı. Maliyetlerin altında satışlar söz konusuydu. Şimdi normale gelmeye başladı fiyatlar.  Daha önceki programlarda, hele hele Düzce için, konut alımı için bir fırsat bu fiyatlara, bu paralara, bu evleri almak bir daha mümkün olmayacak’ demiştim. Bunu kısmen de olsa yaşıyoruz ama, daha doyum noktasına ulaşmadık. Çünkü fiyatların yükselmesi sadece taleple bağlantılı bir durum değil, kullandığımız malzeme fiyatları da yükseliyor. Özellikle son dönemde özellikle demir fiyatlarında ciddi anlamda bir artış oldu.  Sadece burada tabii insanlar, bu faiz indirimi ile ‘bende bir konut alayım’ durumunda. Görüşmelerde çoğu alıyor. Ama alternatifler ne olur diye düşünenlerde var. Burada bir şaşkınlık var vatandaşta. Fiyatların arttığından yakınıyor vatandaş. Sadece fiyatlar artmadı, maliyetler arttı. Şunu söylemek istiyorum, bugüne kadar Düzce şartlarının en altındaydı fiyatlar. Diğer taraftan arsa bedelleri de Düzce’de çok yüksek. Bunların hepsini üst üste koyduğunuz zaman, fiyatların artması normal.”

“Sıfır faizli konut veriyoruz”

Algün İnşaat firmasının sıfır faizli konut sattığını da dile getiren Algün, şöyle devam etti:

“Şimdi biz birçok projemizde banka garantörlüğünde satış yapıyoruz. Yani vatandaşımızın bize vermiş olduğu peşinata banka kefil oluyor. Diğer taraftan, daha henüz bitmemiş bir daireye de, bitirileceğine dair garantör yine banka olmuş oluyor. Bu nedenle bizim şirketimiz açısından böyle bir sıkıntı yok. Banka kredileri düştü ama biz sıfır faizle de ev satıyoruz. Faizler şu anda biraz düşük ama biz sıfır faize de konut veriyoruz. Biz burada tabu garantili de ev veriyoruz. Burada alacağımız bedele şerh koyarak vatandaşımızı güvence altına alıyoruz.”

“Banka kredi faizlerinin daha da düşeceğini tahmin ediyorum”

Bu dönemde konut almanın çok cazip olduğunu kaydeden Algün, şu ifadelere yer verdi: “Tüm Türkiye’de talep var ama arz noktasında bir sıkıntı var. Tüm Türkiye’de ev satışlarında sıkıntılar yaşandı. İnşaat sektöründe bir duraksama yaşandı. Dolayısıyla bu talebi ortaya çıkartacak bir ortam yok. Yeni projeler ortaya çıkmadı. Fakat burada da fiyatlamalar ile birlikte arsa fiyatları da yükselince ben bunun artarak devam edeceğini düşünüyorum. Faizlerin de daha da düşeceğine inanıyorum.  100 Bin TL’yi 10 yılda öderse vatandaş, 10 yılda 130 Bin TL öder vatandaş. Bu da çok cazip bir durum vatandaşlarımız açısından. Tabi şimdi bizim geçtiğimiz kriz döneminde, hiç inşaatları durdurmamız, projelere devam etmemiz, yeni projelere de başlamamız bizi ayakta tuttu. Biz en kötü dönemde dahil, krizin en dip yaptığı dönemde dahil, projelerimize devam ederek bugünlere kadar geldik.” 

“Krize rağmen projelerimizi devam ettirdik”

Yaşanan ekonomik durgunluğa rağmen, başladıkları projeleri bitirdiklerini ve yeni projelere başladıklarını anlatan Algün, şunları söyledi:

“Bizim geçtiğimiz kriz döneminde inşaatları durdurmayışımız, mevcut projelerimizi devam ettirmemiz, yeni projelere de başlamamız bizim sektörde biraz önümüzü açmaya sebep oldu. Kaldı ki şu anda Düzce’de 10’un üzerinde projeyi bir anda yürütüyoruz. Bunların birçoğu bitmeye yakın projelerimiz var, yeni başladığımız projelerimiz var. Yani bu da bizim bir artımız olmuş oldu sektörde. Diğer taraftan bizim sektörümüzde durağanlık biraz sıkıntılı, bizim gibi geniş çaplı çalışan firmalar için. Durduğunuz zaman kalkmanız çok zor oluyor.”

“Kentsel dönüşüm projesinde bizde yer almak istiyoruz”

Düzce Belediyesi tarafından Eski Sanayi Çarşısı ile ilgili hazırlanan Kentsel Dönüşüm Projesi ile ilgili çalışma yaptıklarını ve hazırladıkları projeyi Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü’ye sunduklarını aktaran Algün, şu şekilde devam etti:

“Sayın bakanımızın böyle bir projesi olduğunu gördük. Düzce’ye şehir kimliğine katmak için, özellikle kentin siluetinin değişmesi gerekiyordu. Özellikle Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında Eski Sanayi Çarşısı’nın taşınması olay bugün Düzce’nin önünü açacak. Sayın bakanımız çok öngörülü bir insan. Bizde Sayın Bakanımızın talimatıyla bir proje sunduk Belediyeye. Düzce’ye yakışacak, Düzce’nin geleceğine yakışacak bir yaşam alanı projelendirdik. Yaptığımız sunumunda dikkat çektiğini ve insanların beğendiğini düşünüyorum. Hatta bu çok fazla Düzce’ye diyenler oldu. Ben bunun Düzce’ye çok fazla olduğunu düşünmüyorum. İnsanların bir arada bulunabileceği nitelikli ortamları sağlamamız gerekiyor. Bizde Düzce’nin yerel bir firması olarak, bu projeye ortak olduk. Bu bizim baba mesleğimiz ve daha bugüne kadar hiç kimseye bir mağduriyet yaşatmadık. Bize fırsat verilirse biz bu işe adayız.” 

“B grubu karnesine bölgede tek sahip firma biziz”

“Biz, gerek mali gerekse teknik yeterlilik bakımından B grubu karnesine sahip bir firmayız.” diye devam eden Algün, konuşmasına şu şekilde devam etti:

“B sınıfı karne de bu bölgede sadece bizde var. A grubu bütün işleri yapabilir demek, B grubu da bunun bir altı oluyor. Bizler de bu bölgede yaptığımız projelerle çok farklı bir konsepteyiz. Bu kentsel dönüşüm bizim çok basit yapabileceğimiz bir proje. Bu tür projelerde vizyonda çok önemli. O nitelikli markaları, o nitelikli insanları buraya çekmekte önemli. Biz kendimize güveniyoruz.  Bizim bitirdiklerimiz, bitireceklerimizin teminatı. Bizim bugüne kadar başlayıp da bitirmediğimiz bir projemiz olmadı. Şu anda premium projesi en segment bir proje. Diğer taraftan, orta gelir seviyesine göre de hazırladığımız projemiz olacak.  Bu son dönemde para bolluğu var tüm dünyada pandemi ile birlikte. Dolayısıyla para mevduatta prim yapmıyor, dövizde de prim yapmıyor, dolayısıyla gayrimenkul yatırım için çok makul bir yatırım. Ben buradan insanların gayrimenkule yatırım yapmalarını tavsiye ediyorum. Mümkünse bizim gibi banka garantörlüğünde gayrimenkul almalı insanlar. Bu yaşadığımız ekonomik krizler, bu piyasaların dengesizliği, bizim sektörde çok elemeler yaptı. Bu sektörde inşallah Düzce daha iyi olur. Bu fırsatın ben devam ettiğini düşünüyorum. Ben halkımıza gayrimenkule yatırım yapmalarını tavsiye ediyorum.  Bizim buradaki amacımız, benim hedefim Düzce’de bir marka olmak. Biz herkesin sahip çıkabileceği bir marka olmayı hedefliyoruz. İstanbul’da da bir proje yapacağız. Yani Düzce’yi temsil edeceğiz. Biz emin adımlarla ilerliyoruz. İlk etapta İstanbul’da birkaç eserle bunun adımını atacağız. Daha sonra da Dünyanın çeşitli ülkelerinde projeler yapacağız.

“Doğa ile iç içe yaşam alanları projelerimiz var”

Mega projelerinden de bahseden Algün, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“Özellikle bu pandemi sonrası, insanların doğa ile iç içe yaşayacağı ve standartları çok yukarıya taşıyan, 3 tane güzel projemiz var. Şu anda onların bir tanesine başladık. İki tanesi de ruhsat aşamasında. İnşallah kısa zaman içerisinde başlayacağız. Böyle bahçede yaşamı ön plana çıkartan, insanların keyif alabileceği mekanları olan, geniş ve özgün 3 tane projemiz olacak.  Bunlardan bir tanesi Premium projemizin adı, Arapçiftliğinde. Bir tane Şıralık’ta Algün Roel diye bir projemiz var bu tarzda. Bir projemizi de Yahyalar bölgesinde organize ediyoruz. Oda kısa süre içinde hayata geçecek.”