Sonbahar aylarının yaklaşmasıyla diğer illerde olduğu gibi Düzce'de de maddi imkansızlıklar içinde yaşayan vatandaşlar devletten yardım alacakları günü dört gözle bekliyor. Özellikle kömür yardımı sayesinde kışın yakacak derdini düşünmeyen ihtiyaç sahibi ailelere bu dağıtımlar artık belli bir kontrol çerçevesinde yapılacak.

Sosyal yardımlarda hakkaniyeti sağlamak ve mükerrer sosyal yardım ödemesini engellemek isteyen hükümet yaklaşık 5 yıldır süren çalışmalarını tamamladı ve yardımlar için yeni bir düzenleme hazırladı.

Buna göre 10 milyar lirayı aşan sosyal yardımlar artık puanlama usulüyle yapılacak. Aynı aileye birden çok kurumdan sosyal yardım yapılması önlenecek olan yeni sistemde 24 formül olacak. Bu formüllerde ailelerin maaş, tüketim biçimleri, çocuk sayısı, araç sahipliği, eğitim durumu, gayrimenkul sahipliği, illerin yaşam standardı, sahip olunan eşyalar gibi kriterler yer alıyor.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın TÜBİTAK ve Türkiye İstatistik Kurumu ile birlikte yürüttüğü çalışma kapsamında Türkiye genelinde 12 kent ve 12 köy bölgesi belirlendi.

Bölgelere göre farklı değişkenler saptandı. Örneğin klima soğuk bölgeler için lüks; sıcak bölgeler için ihtiyaç kapsamında değerlendirildi.

Projeyle sosyal yardımlar, elektronik yazılımla anlık olarak takip edilecek. Projenin ilerleyen aşamalarında kamu kurumlarının yanı sıra belediyeler ve sivil kuruluşların yardımları da sistemde takip edilecek. Böylece mükerrer sosyal yardım ödemesi engellenmiş olacak.