Düzce TSO Başkanı Erdoğan Bıyık, Küçük Melen Çayı’nın taşması sonucu büyük zarar gören Küçük Sanayi Sitesi (KSS)’nin esnafına ‘Geçmiş olsun’ ziyaretinde bulundu. Burada Öncü Haber’e özel konuşan Bıyık, günler öncesinden Düzce için yapılan uyarı ortadayken, DSİ’nin baraj noktasında gerekli tedbirleri almamasına tepki gösterdi. Esnafın göz göre göre mağduriyete sürüklendiğine dikkati çeken Bıyık, ‘Küçük sanayi esnafı suyla boğuşuyor. Bu böyle olmamalı! Uyarılar yapılırken, barajın kapakları daha önce açılsaydı, ufak ufak su verilseydi, böyle bir sele yol açacak mıydı?’ diye sormak gerekiyor Devlet Su İşleri’ne!” dedi.

AA-20230710-31637811-31637800-DUZCEDE_SULAR_ALTINDA_KALAN_SANAYI_SITESININ_ESNAFI_ARAC_VE_MALZEMELERI_TAHLIYE_EDIYOR

Düzce’de geride kalan hafta sonu etkili olan kuvvetli yağışların yaralar açtığı noktalardan biri de Küçük Sanayi Sitesi oldu. Her yağışlı havada alt yapı sorunları yüzünden sular altında kalan sanayi sitesi, bu kez taşkın mağduru oldu. Yakınından geçen Küçük Melen Çayı’nın taşması nedeniyle Küçük Sanayi Sitesi’ndeki birçok işyeri taşkın sularına teslim oldu.

Esnafın kendi imkanları ile dükkanlarındaki suları tahliye ettiği anlarda bölgeyi ziyaret eden Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Bıyık, geçmiş olsun dileklerini iletti.

ÖZLÜ DÜZCE LİSESİ MEZUNU, ONA SORUN ÖZLÜ DÜZCE LİSESİ MEZUNU, ONA SORUN

“Esnaf kendi imkanlarıyla suyu boşaltmaya çalışıyor”

AA-20230710-31637997-31637995-DUZCEDE_SULAR_ALTINDA_KALAN_SANAYI_SITESININ_ESNAFI_ARAC_VE_MALZEMELERI_TAHLIYE_EDIYOR

Sanayi sitesindeki durum hakkında Öncü Haber’e özel değerlendirmelerde bulunan Bıyık, şöyle konuştu:

“Dün akşamdan beri sanayi sitesini takip ediyoruz. Düzce’nin içinde sel afetinden en çok yara alan yer burası. Özellikle Pekintaş tarafındaki iki-üç sokak hala sular altında. Burada bir sürü işyeri ve CNC makinaları olan arkadaşlarımız var. İnsanlar kendi imkanlarıyla buradaki suyu boşaltmaya çalışıyor. İmalata başlamaktan ziyade, içerideki çamuru temizlemek bile burada günler sürecek.”

Bıyık’tan DSİ’ye tedbirsizlik tepkisi

Konuşmasının devamında Düzce’den sorumlu olan Devlet Su İşleri 55. Şube Müdürlüğü’ne serzenişte bulunan TSO Başkanı Erdoğan Bıyık, “Bölgenin kuvvetli yağış etkisi altına gireceği yönünde uyarı günlerden beri yapılıyor, ‘Bu uyarılar yapılırken, barajın kapakları daha önce açılsaydı, ufak ufak su verilseydi, böyle bir sele yol açacak mıydı?’ diye sormak gerekiyor Devlet Su İşleri’ne. Meteoroloji günlerdir uyarı yapıyor, doluluk oranıyla alakalı şunu diyebilirim. Barajın kapaklarını açarsın, yavaş yavaş suyu verirsin, bu kapakların üstünden bu kadar su salınımına izin vermezsin. Ayrıca dere yataklarıyla ilgili, istinat duvarı yapılmamış veya kaldırılmış. İSKİ’nin daha önce özellikle yaptığı, petrolün oradaki duvarlar kaldırılmış, zeminler düşürülmüş.” dedi.

“Küçük sanayi esnafı suyla boğuşuyor”

Düzce’nin her kuvvetli yağmurda suyla boğuştuğunu vurgulayan Bıyık, sözlerine şöyle devam etti: “Buna bir an önce önlem alınması gerektiğini düşünüyorum. Baktığımızda, can kaybımız yok çok şükür ama esnafımızın çok büyük mal ve iş kaybı var. Küçük sanayi esnafı suyla boğuşuyor. Bu böyle olmamalı, vatandaş kendi imkanıyla değil, bir an önce belediye ve DSİ imkanlarıyla harekete geçilmesi, boşaltılması gerekiyor. Biz bunların en kısa zamanda olmasını diliyoruz.”

Vali Atay’a seslendi: Melen’den baraja kadar istinat duvarı yapılsın

Küçük Sanayi Sitesi esnafının yaşadığı mağduriyete parmak basan Bıyık, uyarı yapılmadan, tedbir alınmadan mağduriyete sürüklenen esnafın adeta kaderine terk edilmesine sitem etti. Bıyık, “CNC makinası olan bir sürü esnaf var. Burası küçük sanayi ama yurtdışına ihracat yapan büyük işletmeler var. Esnaf, “Böyle bir şey olacağını bilsek, makinanın kartını yukarı alırdım.” diyor. İşyerlerini 1.5 metre su olmuş. Eğer bu olay gündüz ve birden olsa, ölümlere yol açabilecek bir durum var ortada. Bu yüzden bir an önce istinat duvarlarının, Melen’den baraja kadar yapılmasını sayın valimizden rica ediyoruz.” dedi.

“Sahipsiz bırakıldık, sorunlara kalıcı çözüm yok”

ESNAF

Küçük Sanayi Sitesi’nde işyeri bulunan esnaf Emre Erdem ise yaşadıkları sıkıntılı süreci şöyle anlattı:

“Melen’in kenarına böyle bir tesis yapılması başlı başına bir sıkıntı. Daha öncede aynı sıkıntılar yaşadığımızda, buranın kotasının arttırılmasını söyledik. Kota yükseltilirse buraya zaten su gelmez. Melen tarafının daha fazla genişletilmesi gerekir. Biz belediye yetkililerini kötülemek istemiyoruz, sadece çözüm arıyoruz. Buradaki alt geçidi kendi sosyal medyamdan da defalarca paylaştım. Arka taraftaki caminin orada, her defasında suyla karşılaşıyoruz, büyük bir yağmur yağmasına gerek yok. Buna rağmen altyapı çalışmasında çözüm bulunamadı. Kooperatif adı altında bıraktılar bizi, kooperatiftekiler de ilgilenmedi, belediye ise “Burası kooperatifin.” deyip kimse bize sahip çıkmadı, sahipsiz kaldık. Belediyeyi aradık ancak köylerde hasarın daha fazla olmasından dolayı, yoğunluğu oraya verdiklerini söylediler. Buraya en azından iki tane motor atabilirdiler ama gelmediler.”