Düzce’de fındık üreticilerinin son yıllarda fındık bahçelerinde yoğun olarak görülerek ürüne büyük zarar veren kahverengi kokarca zararlısı ile başı dertte. Zararlıya karşı il genelinde topyekün mücadele çalışmaları başlatılsa da, ilaç maliyetleri üreticilerin şimdiden belini bükmeye başladı.

Zararlı ile ilgili mücadele çalışmalarında her türlü desteği verdiklerini söyleyen Düzce Ticaret Borsası Başkanı Nurettin Karslıoğlu, devletin de ilaç maliyetleri ile ilgili üreticilere destek vermesi gerektiğini söyledi.

2-611

Öncü TV mikrofonuna yaptığı açıklamada, üreticilerin sorunlarına değinen Karslıoğlu,  “Bugün çok ciddi bir kokarca hastalığı var. Batı Karadeniz Bölgesine de geldi. Kış mevsiminde olduğumuz için, dışarıya değil içeriye siniyorlar. Bir kağıtla alıp dışarı atmakta doğru değil, çünkü aşırı derecede yumurtlayan bir böcek. Görülmeyen yörelerimizde de tek tek görülmeye başladı. Dolayısıyla bir feromon tuzağı bile bir dünya maddi külfet, bu maddiyatların hepsinde odalar, birlikler destek olacaklar diye biliyorum. Ancak, bu konularla ilgili işin başı Tarım ve Orman Bakanlığıdır. Çiftçinin her şartlarda kar etmesi gerekir. Tabiat şartlarına bağlı olan ürünlerde, ben çocukluğumdan beridir fındık işi yapıyorum, devamlı bir şey oluyor. Batı Karadeniz iyi olduğu zaman Doğu Karadeniz’de arıza çıkıyor. Doğu iyi oluyor Batı’da arıza çıkıyor. Her şey çok iyi gitti derken, kurak gidiyor randıman eksik oluyor. Yani bir köşesinden bir şey oluyor. Tabiat şartlarında bunun bir önlemi yok, ancak kuraklığın ya da don olayının bir önlemi yoksa bile böceğin önlemi var. Muhakkak hallolmalı, Gürcistan falan yüzde 90 oranında halletti. Vatandaşımız bu yıl ürünün başına geldiği olaydan dolayı şevki kaçmış durumda, böcek için ilaçlama masrafını tamamen başka yollarla üreticilere mal etmek lazım. Yani yükü üreticinin sırtına vurmadan halletmek lazım diye düşünüyorum” ifadelerine yer verdi. 

3-476

DÜZCE’DE POLİS VE JANDARMA EKİPLERİ DENETİMLERİNE BAŞLADI DÜZCE’DE POLİS VE JANDARMA EKİPLERİ DENETİMLERİNE BAŞLADI

 “Olumsuzluklar, üreticimizin biraz moralini bozdu”

Fındık veriminin hektar başına düşük olduğu yerlerde gelir desteğinin artırılması gerektiğini söyleyen Karslıoğlu şu ifadelere yer verdi:

“Düzce’nin 70 bin hektara yakın, fındık üretimi yapılan arazisi var. Bu yıl olumsuzlukları saymazsak, rekolte güzeldi. İyi bir para girecekti, birden bire yani bir kurak bile girerek paranın yüzde 25’ini yok etti. İşçi tedarik edememe ve işçi kıtlığı, yüzde 5 daha maliyeti arttırdı. Dolayısıyla bu olumsuzluklar, üreticimizin biraz moralini bozdu. Burada bizim çiftçimizin maliyetleriyle alakalı, bütün paydaşlar maliyet düşmeli diye konuşuyor. Hesap edilemeyen, bizim bölgede verimi arttırabilmek için, bazı arazi yapısı uygun değil. Verim ovada çok artabilir. Çok meyilli arazilerde, çok yapabilecek bir şey yok.  Bu sefer orada verimi yükseltemediğiniz zaman, maliyet düşmüyor. Herkes 1 hektar yerden 500 kilogram fındık alsa, şevkle 12 ay fındığına bakar. Ancak Düzce Ovası’nda 500 kilogram ürün verimi alınan yerde var, yüksek yerlerde ortalama 100 kilogram ürün alınan yerde var. 100 kilogramlık bir verim çok düşük oluyor. Bunlar göz önüne alındığı zaman devlet hariçten bir destek vermeli. Yüksek mevkilerin belirlenip, gerekiyorsa hektarına çok çok yüksek bir destek verilmeli. Devlet gerçek mağduru ve bu üründen kar edemeyeni, çok kısıtlı olanları ayırt etmesi gerekir.”

Editör: Zeki Aşıkoğlu