Üniversiteden yapılan açıklamaya göre; Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen programa; Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir, Düzce Belediyesi Başkan Yardımcısı Ayşe Kılıç, Düzce Üniversitesi öğretim üyeleri, öğrencileri ve davetli misafirler katıldı.
“Eczacılık Mesleği, İnsanlığın Sağlık Arayışının En Kadim İzlerini Taşıyor”
Konuşmasını yapmak üzere kürsüye davet edilen Düzce Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ufuk Koca Çalışkan, 14 Mayıs Eczacılık Günü’nü birlikte kutlamanın mutluluğunu dile getirerek, eczacılığın tarihsel gelişimini anlattı. Eczacılık mesleğinin insanlığın sağlık arayışının en kadim izlerini taşıdığını ifade eden Çalışkan, “Hastalıklarla mücadele süreci ilk zamanlar içgüdüsel olarak ilerlese de zamanla yazılı kaynaklara geçilmesi, insanların hastalıklara karşı daha sistemli bir biçimde mücadele etmesini sağlamıştır.” diyerek eczacılık çalışmaların insanlık tarihiyle birlikte başladığına vurgu yaptı.
Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nde ise ilk Eczacılık Fakültesi’nin 1960 tarihinde kurulduğunu hatırlatan Prof. Dr. Ufuk Koca Çalışkan, yakın zamanda meydana gelen Hatay depremini hatırlatarak gönüllü eczacıların toplum yararına yaptıkları çalışmaların altını çizdi. Düzce Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nin gelişimini ve projeleri hakkında da katılımcıları bilgilendiren Çalışkan, konferansa katkı sunanlara teşekkür etti.
“İlacı alıp hastaya vermek yerine, hastayı alıp ona göre ilaç üretme zamanı içerisindeyiz”
Konuşmasını yapmak için kürsüye davet edilen Sakarya Eczacılar Odası Düzce İl Temsilcisi Ecz. Yalçın Bakır ise; 14 Mayıs Eczacılık Günü’nün mesleğin görev ve sorumluluklarını hatırlatmak için bir fırsat olduğunu söyleyerek, eczacıların olağanüstü durumlarda bile hizmet verdiğini, gerek pandemi zamanında, gerekse de deprem zamanında eczanelerin bir gün bile kapanmadığının altını çizdi. İlaç sektöründe mili ilaç üretiminin artırılması gerektiğine de vurgu yaptı. Konuşmasının sonunda öğrencilere seslenen Sakarya Eczacılar Odası Düzce İl Temsilcisi Ecz. Yalçın Bakır, “Yurt dışında birçok toplantılara katılıyorum. Katıldığım toplantılarda vurgulanan asıl konu; artık ilacı alıp hastaya vermek yerine hastayı alıp ona göre ilaç üretmek oluyor. Eczacılık evrim geçiriyor. Mesleği şekillendirme adına önemli rol alacaksınız. Çalışmalarınızı bunları düşünerek yapın. Hepinizin günü kutlu olsun.” ifadelerini kullandı.
“Fakültemizde yapay zeka derslerini de vermek gerekiyor”
Günün anlam ve önemi hakkında duygu ve düşüncelerini paylaşmak üzere kürsüye davet edilen Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir, eczacılık mesleğinin önemine vurgu yaparak, bu özel günde eczacıların önemini anlatmak, geleceğe yönelik yapılacak çalışmaları tartışmak gerektiğini ifade etti. Eczacı denilince sadece ilaç satan kişiler olarak algılanmaması gerektiğinin altını çizen Rektör Sözbir, eczacıların ilaç üretiminden, araştırma geliştirme alanlarına kadar, farklı disiplinlerle ortak çalışmalar yürüttüğünü söyledi. Yapay zekanın gelişmesi ile birlikte eczacılıkta yapay zeka derslerinin de olması gerektiğini hatırlatan Rektör Prof. Dr. Nedim Sözbir, her bireye özel ilaçlar üretilme aşamasında eczacıların daha da önem kazandığını vurguladı.
Düzce Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nin iyi bir ivme kazandığını ifade eden Rektör Sözbir, günün ihtiyaçlarına cevap verecek son teknoloji cihazlar alındığını ve ihtiyaç doğrultusunda çok kaliteli araştırma görevlilerini de Fakültemize kazandırıldığını hatırlattı.
TÜBİTAK’ta görevli olduğu zamanda tanık olduğu ilaç gelişim sürecini de paylaşan Rektör Prof. Dr. Nedim Sözbir, “TÜBİTAK’ta görev yaptığım sürede ilaçla ilgili bir Mükemmellik Merkezi kurulumu için başvuruyu takip etmiştim. İlaçların testlerini, deneylerini Türkiye’de yapılmasını arzu etmiştik. TÜBİTAK MAM’da da böyle bir araştırma merkezi kuruldu. Ciddi cihazlar aldık. Çünkü daha önce birçok ilacın deneyi ve testi yurt dışında yapılıyordu. Yapılan çalışmalarla Türkiye gerçekten çağ atladı. Artık ilaçların test sonuçlarını ülkemizde yapabiliyoruz. Aşıdan tutunuz, kanser ilaçlarına kadar birçok alanda önemli çalışmalara imza atılıyor.” diyerek ülkemizin eczacılık ve sağlık alanında önemli yol kat ettiğinin altını çizdi.
Eczacıların herkese dokunan, sadece ilaç satmayan, aynı zamanda yol gösterici olduğunu hatırlatan Rektör Prof. Dr. Nedim Sözbir, 14 Mayıs Eczacılık Günü’nü kutlayarak, konferansın yararlı geçmesi temennisinde bulundu.