Hayalini kurduğu hayatı gerçekleştiren, pes etmeyen ve her şeye rağmen gülümsemekten vazgeçmeyen kadınların hikayelerinin paylaşıldığı programda; Rektör Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar ile birlikte Düzce Üniversitesi’nden; Arıcılık Araştırma Geliştirme ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Meral Kekeçoğlu, Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi Öğr. Gör. Semra Erol ve Araştırmacı Yazar, Yorumcu Prof. Dr. Uğur Batı yer aldı.

Güçlü Kadınlar kitabında 3. baskı

Kadın İsterse programında bulunmaktan dolayı duyduğu memnuniyetini dile getirerek sözlerine başlayan Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, kadın isterse başaramayacağı hiçbir şey olmadığını söyledi. Bazı kadınların kendi potansiyelinin farkında olmadığını ifade eden Rektör Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, “Başarılı 8 kadının hikayelerini paylaştığı ‘Güçlü Kadınlar’ kitabını, kadınlarımıza ilham kaynağı olması amacıyla kaleme aldık. Bu kitaptan elde edilecek geliri de okumakta güçlük çeken kız çocuklarımız için bağışladık. Güçlü Kadınlar kitabının 2. baskısı bitti. Şuan 3. baskıya hazırlanıyor.” diyerek, Güçlü Kadınlar’ın kitap severler tarafından ilgiyle takip edilmesinden dolayı memnun olduğunu dile getirdi.

“Arı kovanı sayısında dünyada ön, üretimde arka sıralardayız”

Düzce Üniversitesi’nin akademik eğitimin yanında ülkenin ve bölgenin kalkınması için hayata geçirdiği projelerden de bahseden Rektör Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, üniversitelerin bir birini takip eden aynı projelerle değil de farklı alanlarda, bulunduğu bölgeye yönelik çalışmalar yapmasının önemini vurguladı. Ayrıca üniversitenin Arıcılık Araştırma, Geliştirme ve Uygulama Merkezi (DAGEM), Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜGETAM) ile Çevre ve Sağlık Teknolojilerinde İhtisaslaşma alanında yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Arı ve arı ürünlerinin önemini de vurgulayan Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Türkiye’nin arı kovanı sayısında dünyada ön sıralarda olmasına rağmen, üretimde arka sıralara doğru gerilediğini ifade etti.

Kadınlar Kendi İşlerini Kurdular

Düzce Üniversitesi Arıcılık Araştırma, Geliştirme ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Meral Kekeçoğlu ise merkezin yürüttüğü çalışmalar hakkında izleyenleri bilgilendirdi. DAGEM’in yürüttüğü bölgesel ve ulusal projelerle arıcılığın vatandaşlara anlatıldığını izleyicilerle paylaşan Doç. Dr. Meral Kekeçoğlu, Düzce Üniversitesi’nin ürettiği ari ürünleri; kestane balı, propolis, arı poleni ile kişisel bakım ürünlerini anlattı. Bölgemizden ve ülkemizden yüzlerce kişiye DAGEM aracılığı ile arıcılık eğitimi verildiğinin altını çizen Kekeçoğlu, eğitim verilen kadınların şuan kooperatif kurarak gelir elde etmeye başladıklarını söyledi.

Getirisi yüksek ürün; ölümsüzlük mantarı

Kadın isterse programının son bölümüne konuk olan Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi Öğr. Gör. Semra Erol ise, kırmızı ölümsüzlük mantarı ya da Reishi Mantarı olarak tanınan Ganoderma lucidum miseli hakkında bilgi verdi. Düzce Üniversitesi’nin yaptığı üretim çalışmalarının yanında, isteyen bölge halkına da eğitim vererek, onların üretim yapmalarını sağladığını söyleyen Semra Erol, ölümsüzlük mantarının tıbbı ilaçlarda ve doğal bitkisel gıda takviyelerinde kullanılan getirisi yüksek bir ürün olduğunu vurguladı.

HABER: C. Üstüner

Editör: Haber Merkezi