Tutuklu bulunan eski HDP eş başkanı Selahattin Demirtaş için AİHM’in ifade, özgürlük ve güvenlik, serbest seçim haklarının ihlal edildiğine hükmederek serbest bırakılması çağrısında bulunması Türk siyasetinde tartışmalara neden oldu.

KILIÇDAROĞLU: TIPIŞ TIPIŞ UYGULANACAK BU KARAR

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun reform çağrılarının yapıldığı bir dönemde AİHM’in kararının uygulanmamasını eleştirerek “Ben AİHM kararını uygulamam’ diyorsun. Sonra da reform diyorsun. Rüzgar gülü bile bu kadar hızlı dönmez. Bunun faturası Türkiye’nin önüne gelecek. Tıpış tıpış uygulanacak bu karar, başka seçenekleri yok’’ sözleri milliyetçi-muhafazakar çevrelerde tepki çekti.

“KARARLAR TÜRK ADALETİNİ TÖHMET ALTINDA BIRAKMADAN İŞLETİLMELİ”

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Yavuz Ağıralioğlu’nun bir açık oturum programında konu ile ilgili yaptığı şu açıklamalar da Demirtaş’ın serbest bırakılması çağrısı olarak yorumlanarak bazı kesimler tarafından eleştirildi:

“Ben kararlarının Türk adaletini töhmet altında bırakmayacak şekilde işletilmesini istiyorum. Selahattin Demirtaş sebep olduğu acılarla benim vicdanımda mahkumdur. Demirtaş siyasetin meşru zeminini terörize etmekle de itham edilecek bir insandır. Ama bu ve sayacağım tüm gerekçeler Türk mahkemelerinin adaletsiz mahkemeler olduğuna konu edilmemelidir.

“MAHKEMELERİN KARARLARINA SAYGI DUYULMALI”

Mahkemelerin üstüne böyle bir leke düşmemelidir. Biz hukuk tanımaz, uluslararası anlaşmalara itibar etmez kafasına göre davranan, keyfine göre konuşan bir ülke imajının içine düşmemeliyiz. Dolayısıyla mahkemelerin kararlarına saygı duymak lazım. Yanlış karar veren mahkemenin düzenlemesini de yasama yapmalı, siyaset değil.”

Tartışmalara neden olan AİHM’nin Demirtaş kararı ile ilgili İYİ Parti Düzce İl Başkanı Yunus Özay Er sosyal medya hesapları üzerinden bir açıklama yaparak partisine yönelik ithamlara cevap verdi.

ER: “DEVLET ADALETLE YÖNETİLMELİ”

“Hukukun üstünlüğüne ve Hukuk Devleti ilkesine bağlı, Cumhuriyetimizin temel prensiplerine inancı tam olan insanlarız” ifadelerini kullanan Er açıklamasının devamında, “Dolayısı ile Hukukun üstünlüğünü elbette tartışmaz, adı sanı veya vasfı ne olursa olsun herkesin hukukun güvencesinden,  insan hak ve özgürlüklerinden temelde ve eşit olarak yararlanmasına ve devletin ancak adaletle yönetilebileceğine ecdadımızın adalete olan hassasiyetini örnek alarak inanır, devletin de bu prensiple yönetilmesi gerektiğini biliriz.” ifadelerine yer verdi.

“DEMİRTAŞ TERÖRİSTTİR VE VİCDANLARDA MÜEBBETE MAHKUMDUR”

Tüm bu evrensel ve tarihi inancının bir gerçeği değiştirmeyeceğini vurgulayan Er, “Selahattin Demirtaş bir teröristtir ve Türk Milletinin vicdanında müebbet hapse mahkumdur” diyerek konu ile ilgili net konuştu.

HABER: Mehmet GÜNESEN