Düzce’de de can ve mal kayıplarına neden olan 17 Ağustos Marmara Depreminin 23’üncü yıldönümü dolayısıyla AK Parti İl Başkanı Mustafa Keskin, İYİ Parti İl Başkanı Yunus Özay Er, Gelecek Partisi İl Başkanı Vildan Tokaliç ve Türkiye Değişim Partisi İl Başkanı Sezgin Aktaş, anma mesajı yayımladı.

Keskin: “Deprem değil tedbirsizlik öldürür”

AK Parti İl Başkanı Keskin, mesajında ülkemizin yaşamış olduğu en büyük felaketlerden biri olduğunu belirtti. Keskin mesajında şunları söyledi:

 “17 Ağustos 1999'da saat 03.02'de merkezi Gölcük olan 7,4 büyüklüğündeki depremin  üzerinde 23 yıl geçti. 45 saniye süren Marmara Depremi; başta Düzcemiz olmak üzere Yalova, Sakarya, İstanbul ve Kocaeli’nde büyük yıkıma neden oldu. Ülkemiz için büyük bir felaket olan Marmara depreminde, binlerce vatandaşımız hayatını kaybetmiş, on binlerce vatandaşımız yaralanmış ve evsiz kalmıştır. Ülkemiz deprem kuşağı üzerinde yer aldığından, geçmişte  yaşanan depremlerin günümüzde ve gelecekte de yaşanılması kaçınılmazdır.  Burada önemli olan husus, depremle yaşamasını öğrenmek, yaşadığımız alandaki binaları depreme dayanıklı hale getirmek ve yaşadığımız yüzyılın bilimsel verileri ışığında sahip olduğumuz bilgi, birikim ve teknolojiyi kullanarak tedbirlerimizi almamızdır. Deprem gerçeğini hiçbir zaman unutmadan kurumlarımızla, vatandaşlarımızla bir bütünlük içerisinde her zaman hazırlıklı olmalıyız.  AK Parti olarak, Düzcemiz başta olmak üzere yerinde kentsel dönüşüm çalışmaları, yeni rezerv konut üretimi gibi halkımızı daha güvenli, dayanıklı evlere kavuşturmak için çalışmalar hızla devam ediyor.  23 yıl önce yaşanan Marmara Depreminin acıları hala tazeliğini koruyor. Allah böyle acıları bir daha yaşatmasın. Bu vesileyle 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yakınlarına bir kez daha başsağlığı diliyorum. Deprem değil tedbirsizlik öldürür anlayışıyla gereken her önlemi almaya kararlılıkla devam edeceğiz.”

Er: “Unutmadık, unutturmayacağız”

 “Ülkemiz için büyük bir felaket olan 17 Ağustos depreminde, binlerce vatandaşımız hayatını kaybetmiş, on birlerce vatandaşımız yaralanmış, evsiz ve yuvasız kalmıştır.  Geçen yıllar yaraları sarsa da, ne acılarımızı azalttı ne de kaybettiklerimizi unutturdu. Bundan sonra geçecek yıllar da unutturmayacaktır. Bu süreçte devlet ve millet el ele verip maddi kayıpları telafi etmeye çalışmış ancak, giden canları geri getirmek mümkün olmadığı için, her zaman depreme ve doğal afetlere karşı daha duyarlı ve bilinçli olmamız gerçeği unutulmaması gereken bir olgu olarak ülke gündeminde yer almaya devam etmiştir.

“Ülkemiz deprem kuşağının üzerinde bulunuyor”

Şüphesiz ki ülkemiz, dünyanın en önemli deprem kuşaklarından birinin üzerinde bulunmaktadır. Geçmişte yaşanan depremin günümüzde ve gelecekte de yaşanılması kaçınılmaz olacaktır.  Burada en önemli husus, depremle yaşayabilmeyi öğrenmek, yapı stoklarımızı, evlerimizi ve işyerlerimizi depreme dayanıklı hale getirmektir. Yaşadığımız yüzyılın bilimsel verileri ışığında sahip olduğumuz bilgi, birikim ve teknolojinin imkanlarını kullanarak tedbirlerimizi almamız, kurumlarımız ve vatandaşlarımızla bir bütünlük içerisinde her zaman depreme hazırlıklı olmamız ve yaşanan bu büyük acıdan ders çıkarmamız gerekmektedir. Bu duygu ve düşüncelerle; böyle bir felaketin ve acının ülkemizde ve dünyada bir daha yaşanmamasını temenni ediyor, depremde hayatını kaybeden deprem şehitlerimize Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve sabırlar diliyorum.”

Tokaliç: “23’üncü yıldönümünde bir kez daha aynı acıları yaşıyoruz”

Depremin acılarının hala taze olduğunu dikkat çeken Gelecek Partisi İl Başkanı Vildan Tokaliç, mesajında şu ifadelere yer verdi:

 “Ülkemiz yakın tarihin en büyük felaketi 17 Ağustos Büyük Marmara Depremi, 1999 yılının 16 Ağustos’u 17 Ağustos’a bağlayan gece saat 03.02 sıralarında merkez üssü Kocaeli Gölcük olan 7.4 şiddetindeki 45 saniye süren Marmara Depremi bir çok yerde yıkıcı oldu. Depremin 23. yılında 17 bin 840 vatandaşımızın hayatını kaybettiği on binlerce vatandaşımızın yaralandığı acı felaketlerden birisi olarak tarihe geçmiştir. Acıların aynı tazelikle ülkemizi sarsan ve vatandaşlarımızın hayatını derinden etkileyen 17 Ağustos 1999’da Gölcük Depremi’nin yıl dönümünde bir kez daha hüznü ve acıyı kalplerimizde hissediyoruz. Hiçbir zaman unutmayacağımız bu felaketin sebep olduğu kayıpların bir daha yaşanmaması için gerekli tüm tedbirlerin alınmasını temenni ediyorum. Bizlere düşen görev, vatandaşlarımıza deprem bilinci kazandırarak, yaşadıkları coğrafyanın deprem bölgesi olduğunu unutturmama ve depremle yaşamasını öğretmektir. 17 Ağustos 1999 Depremi’nde hayatını kaybeden yurttaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum.”

Aktaş: “Depremi unutma, unutturma"

Türkiye Değişim Partisi İl Başkanı Sezgin Aktaş, 17 Ağustos Marmara Depremi’nin 23. Yıldönümü nedeniyle yayımladığı mesajında depremin unutulmaması gerektiğini ve gerekli tedbirlerin alınmasını istedi.

Aktaş mesajında şu ifadeleri kullandı:

““Ülkemizin yaşadığı en büyük doğal felaketlerden biri olan Büyük Marmara Depremi’nin üzerinden tam 23 yıl geçti. Başta yaşadığımız il Düzce olmak üzere İzmit, Yalova ve Adapazarı olmak üzere Doğu Marmara’nın tamamını etkileyen 7.4 büyüklüğündeki depremin yaşattığı korku ve kaybettiklerimizin acısı tazeliğini koruyor. Resmi rakamlara göre 18 binin üzerinde yurttaşımız hayatını kaybettiği, 50 binden fazla kişinin yaralandığı, 300 bine yakın konut ve işyeri hasar gördüğü 17 Ağustos Depremi, gerekli tedbirler alınmadığında doğal afetlerin ne büyük toplumsal felaketlere dönüşebildiğinin en acı örneği olarak tarihe geçti. Depremin yarattığı yıkımın ve yaşadığımız toplumsal travmanın büyüklüğüne rağmen, aradan geçen 23 yıl boyunca deprem gerçeği ile gerçekten yüzleştiğimiz, yeni depremlere hazırlanma konusunda mesafe kaydettiğimiz söylenemez. 23 yıl önceki acıları yeniden yaşamamamız için ülke olarak depreme hazırlıklı olmamız gerekiyor. Depreme hazırlıklı olmak için de bilimin, tekniğin ve doğanın sesine kulak vermemiz gerekiyor. Daha büyük acılar yaşamamak için depremi unutma, unutturma!”