Kurban Bayramı yaklaşırken zincir marketlerin kurban etini erken teslim reklamlarına dikkat edilmesi gerektiği bildirildi. Konuyu gündeme taşıyan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, yaptığı açıklamada, şunları kaydetti: “Zincir marketler artık ilanlarla 'Kurban kesiminden sonra 3-5 saat içerisinde teslim edilecek' diye kampanyalar düzenliyor. Et, bu şekilde artık ticarete dönüştü. Kurban kesmek değil, et ticaretine dönüştü. Gözünüzün görmediği, hayır kurumlarına bağışladığınız kurbanlar hariç; bu ibadetin, kasabınızın veya sizin bizzat görerek, kesilecek hayvanın parçalanmasına ve dağıtımına şahit olarak yerine getirilmesi gerekir. Yoksa size gönderilen 3-5 kiloluk bir etle ‘kurban kestik’ denilmez. Ancak vecibeleri yerine getirip, kesimi görürseniz bunun sakatatı ne oldu, bağırsağı ne oldu, işkembesi ne oldu gibi bir sorgulamaya da gerek kalmaz. Biz, bu şekilde ticarete dökülen ve kazanç kapısı olarak kullanılan sistemin kurban vecibesiyle ilgisinin kalmadığını düşünüyoruz. Bu nedenle, bu ibadetin belirli alanlarda, usulüne uygun şekilde yerine getirilmesi için gerekli tedbirlerin alınması şart. Aksi takdirde bu işin, kesilen kurbanla bir alakası kalmıyor.”
“KURBAN İBADETİ TİCARİ PAKETLERE SIĞMAZ”
Kurban Bayramı öncesi zincir marketlerin uyguladığı sistemin dini vecibeyle bağdaşmadığını belirten Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Kurban ibadeti ticari pakete sığmaz. Kilonun belirlenip, ‘şu kilolarla size teslim edileceği’ müjdesinin verilerek ticari bir mala dönüştürülmesi uygun değil. Kurban pazarlarındaki o alışverişi canlı canlı yaptığınızda veya alacağınız insandan, hayvanın veteriner kontrolünden geçip geçmediğini görebilirsiniz. Ayrıca kesecek kişilerin ibadetlerini yerine getirip getirmediğini de gözlemlemeniz mümkün olur. Ancak on binlerce hayvanın bu şekilde kesilip, doğrudan yerlerine teslim edilmesinin nasıl mümkün olduğunu tahmin etmek güç. Bunun için yapılması gereken, ibadetin ehil kişiler tarafından usulüne uygun şekilde yerine getirilmesi ve bu konuda şartların sağlanmasıdır. Yoksa kasaptan veya marketten et siparişine döner ki, bu da kurban vecibesinin yapılmasıyla bağdaşmaz.” ifadelerini kullandı.
“KURBAN DERİLERİ KESİNLİKLE ZAYİ EDİLMEMELİ”
Kurban Bayramı’nda işin ehli kasaplarla ve kaliteli bıçaklarla kurban kesilmesinin hayvanın hem etinin hem derisinin israf edilmemesi açısından büyük önem taşıdığını da vurgulayan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, şu ifadelere yer verdi: “Kurban Bayramı’ndan sonra derilerin güzel şekilde çıkarılması halinde, ülkemize önemli bir girdi sağlanıyor. Yoksa biliyorsunuz, biz deri ihtiyacımızı karşılamak için deri ithal ediyoruz. Her yıl yaptığımız ithalat, yıllar geçtikçe daha da pahalı hale geliyor. Deri sektöründe 2,5 milyar dolarlık bir ithalat yapıyoruz. Bu, gerçekten önemli bir rakam. Biz bunun ancak yüzde 20’sini karşılayabiliyoruz. Bu nedenle, derilerin düzgün şekilde istif edilmesi, tuzlanması ve sanayiye gönderilebilmesi çok önemli.”
“DERİ SANAYİMİZ İÇİN MUNTAZAM KESİM ŞART”
Etin ve derinin israf edilmemesinin hem dini açıdan hem de ekonomik olarak çok önemli olduğunu ifade eden Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, şöyle devam etti: “Derilerin muntazam yüzülmesi, bıçak yaralarının az olması ve ehil kişiler tarafından kesilmiş hayvanlardan elde edilmesi gerekiyor. Böylece, en az zayiatla bu deriler deri sektöründe değerlendirilebilir hale gelir. Bu sürecin bilinçli bir şekilde yapılması lazım. Aksi halde, ithalat rakamları bugünkünden daha da yukarı çıkacak. Biliyorsunuz, Euro ve doların fiyatı her geçen gün biraz daha artıyor. Bu da ithalatımızda önemli bir açık meydana getirecek. Kurban Bayramı’nda yapılacak ibadetlerin vecibelerini yerine getirmek için, kesimlerin kasaplık mesleğini edinmiş insanlar tarafından yapılması gerekiyor. En önemlisi de, derilerin sanayide kullanılabilir hale getirilmesi.”
“HER NOKTADA DENETİM ZOR AMA EĞİTİM MÜMKÜN”
Geçtiğimiz yıl deri sektörünün dış ticaret açığı verdiğini vurgulayan Palandöken, “Her yıl yapılan bu ibadetler sırasında, aynı zamanda ekonomik olarak da ithalatın azaltılmasına yönelik çalışmalar dikkatli bir şekilde yürütülmeli. Elbette, her kesim noktasında bunu denetleyecek bir insan bulundurmak mümkün değil. Ancak, bu işlemleri yapacak kişilere önceden eğitim verilmesi gerekiyor. Böylece deriler, sanayiye daha çok girebilecek, israfı olmayacak şekilde hazırlanabilir. Bunun için belirli eğitimlerin verilmesi şart.” ifadelerini kullandı.