Düzce’de kimi gün çok soğuk kimi gün ise ılık havanın hakim olduğu şu günlerde artış gözlenen zatürre hastalığına bağlı olarak hastanelerin yoğun bakım servislerinde yoğunluk yaşanıyor.

KONTROLDEN ÇIKARSA PSİKOLOJİ VE FİZYOLOJİ OLUMSUZ ETKİLENİYOR KONTROLDEN ÇIKARSA PSİKOLOJİ VE FİZYOLOJİ OLUMSUZ ETKİLENİYOR

Filmler Ve Tv 10.12.2024 11 51 29

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Alper Şener, zatürrenin hastaneye yatışın en önemli sebeplerinden olduğunu belirterek, aşı olunması tavsiyesinde bulundu.

Şener, mevsimsel gribin arttığı dönemlerde zatürre vakalarında da artış görüldüğünü, hastalığın özellikle KOAH, astım ve kronik bronşit hastalığı olan kişilerde daha sık görüldüğünü söyledi.

Kalp ve karaciğer hastalığı ile böbrek yetmezliği olan özellikle 65 yaş üstü kişilerde zatürreyle çok sık karşılaştıklarını aktaran Şener, "Zatürre bir bakteriyel enfeksiyon aslında ve bir aşısı var. Hayatınız boyunca bir kez olduğunuz zaman ömür boyu neredeyse koruyuculuk sağlayabiliyor. Bu aşıyı olduğunuz zaman zatürre geçirmenizi önlemenin dışında ağır hastalık tablosunu önlüyor. Aşı olduktan hemen sonra koruyuculuğu başlıyor." dedi.

Thumbs B C 79D5Fb5067Bb5C7C55C9C1A24Bd16Ec6

Prof. Dr. Şener, mevsimsel hava değişiklikleriyle zatürre teşhisi alarak yoğun bakım servislerinde yatan hastaların sayısının arttığını anlatarak, şöyle devam etti:

"Zatürre antibiyotik tedavisiyle çok rahat tedavi edilebilir bir hastalık gibi algılansa dahi akılda tutmamız gereken en önemli konulardan biri özellikle 65 yaş üstü hastaneye yatışın en önemli sebeplerindendir. Hastaneye yatışı ve yoğun bakıma yatış riskini azalttığı için özellikle bu dönemde mutlaka zatürre aşısı yapılması gerekiyor."

Thumbs B C 855Ab6270D87855E8B03Ac9F9C4Be0C4

Zatürrenin akciğerdeki oluşturduğu iltihabın iyileşse dahi kalıcı bir hasar oluşturabildiğini dile getiren Şener, kronik bronş ya da kalp yetmezliğine çevirebildiğini, hipertansiyon, inme ve kalp krizini tetikleyebildiğini kaydetti. (Öncü Haber/AA)