20 Kasım 2024’te Düzce Valiliği, Düzce Belediyesi ve Düzce Üniversitesi’nin katkılarıyla üniversitede gerçekleştirilen ‘Afet, Güvenlik ve İletişim Stratejileri Sempozyumu’na ülke genelinde alanında önemli isimler katılarak katkı sunmuştu. Türkiye’nin birçok bölgesinde yaşanan depremler ışığında uzmanlar görüşlerine yer vermiş ve sunumlarını gerçekleştirmişti. Sempozyumdaki bu sunumlar ve sonuç bildirgesi kitaplaştırılarak okurların beğenisine sunuldu. Kitabın lansman toplantısına Vali Selçuk Aslan ile eşi Pınar Aslan, Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Genç, Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Saygun, protokol üyeleri, Düzce Üniversitesi akademisyenleri ile gazeteciler katıldı.

“KİTAPTA AFET, GÜVENLİK VE İLETİŞİM STRATEJİLERİ GÜNÜMÜZ TEKNOLOJİLERİ DİKKATE ALINARAK ELE ALINDI”

Lansman toplantısında konuşan Vali Selçuk Aslan, Düzce’nin yaşadığı depremlere değinerek afetlere karşı eğitimin önemine vurgu yaptı. Vali Selçuk Aslan, şöyle konuştu; “Bizler burada tarihe yalnızca bir not düşmüyoruz, nabzı tutulan bir tarihin bir sonraki nesle aktarımı için yazılı bir şahit bırakıyoruz. 20 Kasım 2024 tarihinde ilimizde gerçekleştirdiğimiz 'Düzce'den Türkiye'ye Afetlere Karşı Stratejik İletişim ve Güvenlik Modeli Sempozyumu'nun en somut çıktısı olarak kalıcı bir eseri bırakmanın heyecanını yaşıyoruz. Günümüzde toplumsal yaşayış ve düzeni olumsuz etkileyen deprem, sel, orman yangınları, hortum gibi doğal afetlerin var olduğu ve olmaya devam edeceği de tartışmasız kabul edilmiş bir gerçektir. İçinde yaşadığımız risk toplumunda gerek jeolojik gerekse de stratejik konumu nedeniyle hem doğal afetlerin hem de insan kaynaklı afetlerin ülkemizi olumsuz etkileme potansiyeli yüksektir. Deprem bölgesinde bulunan Düzce'miz 12 Kasım 1999 depremi başta olmak üzere yıkıcı depremler yaşamasına rağmen hızla yaralarını sararak toparlanmış afet ile ilgili süreçleri başarıyla yönetmiştir. 23 Kasım 2022 tarihinde meydana gelen 5.9 şiddetindeki depremle birlikte depremin kaçınılmaz bir afet olduğu bir kez daha anlaşılmış ve bu afete karşı kalıcı çözümlerin üretilmesi gerektiğinin farkına varılmıştır. Ülkemizin bulunduğu coğrafi ve stratejik konuma ilişkin olarak afetlere yönelik eğitim büyük önem taşımaktadır. Yurttaşları deprem, yangın, sel gibi afetlere yönelik bilinçlendirme ve farkındalık kazandırmanın bir kamu görevi olduğunun bilinci ve sorumluluğuyla bu kitap hazırlanmıştır. Bu kapsamda kitapta afet, güvenlik ve iletişim stratejileri günümüz teknolojileri dikkate alınarak ele alınmış, kitapta afetlere yönelik durum tespiti ve çözüm önerileri sunulmuştur.”

“AFET YÖNETİMİ TERCİH DEĞİL ZORUNLULUKTUR”
Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir yaptığı konuşmada afet yönetiminin tercih değil zorunluluk olduğunun altını çizdi. Çözüm odaklı yaklaşımların önemine dikkat çeken Sözbir, “Valimiz Selçuk Aslan tarafından kaleme alınan ve oldukça önemli bilgiler içeren Afet Güvenlik İletişim Stratejilerinde Güncel Yaklaşımlar isimli eserin oluşumunda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.
Konuşmaların ardından kitap imza bölümüne geçildi. Vali Selçuk Aslan ve Rektör Prof. Dr. Nedim Sözbir, "Afet, Güvenlik ve İletişim Stratejilerinde Güncel Yaklaşımlar” kitabını katılımcılar için imzaladı.





