Özellikle kış aylarında en üst seviyelerde ölçülen hava kirliliği, buna bağlı hastalıkları da beraberinde getiriyor. Son yıllarda, konuyla ilgili önemli adımlar atılsa da özellikle sanayileşme ve hanelerde kömür kullanımı nedeniyle kirliliğin önüne geçilemezken, Öncü Haber ekibi, sokaklara inerek kalitesiz hava soluyan Düzceliler’e mikrofon uzattı. Vatandaşlar, hava kirliliği ile ilgili sorulan soruya, “Yapılan çalışmalar hava kirliliğini önlemek için yeterli değil, daha çok çalışma yapılması lazım” cevabını verdi.

Düzce, havası bakımından Türkiye’nin en kirli illerin başında geliyor. Kentte, sanayi kuruluşları, hanelerde ısınmak için yakılan kömür, trafik ve sanayi sitelerinde yakılan motor yağları hava kirliliğine neden oluyor.  Düzce’nin coğrafi yapısı, kirliliğin dağılmasına engel olurken, kirliliğin önüne geçmek için Düzce Valiliği ve Düzce Belediyesi önemli adımlar atmıştı.

Ekran Görüntüsü 2024 09 27 113551

Peki, hava kirliliği konusunda Düzceliler ne düşünüyor? Öncü Haber ekibi, bu sorunun cevabını alabilmek için kentte yaşayan vatandaşlara mikrofon uzattı.  

“Yukarıdan bakılınca bile çözülecek gibi durmuyor”

Düzce’nin coğrafi yapısından dolayı havasının kirli olduğunu dile getiren Niyazi Şahin, sorunun çözümünün mümkün olmadığını şu sözlerle vurguladı:

Ekran Görüntüsü 2024 09 27 113219

“Beçi’de yaşıyorum. Daha önce Çanakkale’de yaşamıştım. Düzce’de hava kirliliği şehir basık olduğu için merkezde daha yoğun. Gümüşova taraflarına doğru sanayileşme var ama merkezde daha fazla. Hava hep hapsoluyor bu yüzden kirli oluyor merkez, Beçi’de daha temiz. Sadece Düzce’de kaldığımda anlamıyorum ama dış şehirlere çıktığımda uykum daha verimli oluyor.”

“Düzce merkezde soruna çözüm bulmak zor”

Kirliliği önlemek için yapılan çalışmalar hakkında konuşan Özdemir, “Çözümlerin yeterli olduğu yerler var ama konum çok önemli. Eskiden bataklık olduğu ve basık bir yer olduğu için Düzce Merkez’de çözüm bulmak zor. Yukarıdan bakılınca bile çözülecek gibi durmuyor” açıklamalarına yer verdi.

“Düzce’nin konumundan dolayı havası basık, sisli sabahlara uyanıyoruz”

Ekran Görüntüsü 2024 09 27 113304

Çakırlar Mahallesi’nde yaşayan İbrahim Bulut, şehre doğalgaz’ın gelmesiyle birlikte hava kirliliğinin azaldığını dile getirdi. Hava kirliliğine neden olan sebepler hakkında konuşan Bulut,Çakırlar Mahallesi’nde yaşıyorum. Düzce’nin yeni mahallelerinden biri, doğalgaza geçtiğimiz için hava kalitemiz arttı. Düzce’nin konumundan dolayı havası basık, sisli sabahlara uyanıyoruz. Sanayileşmeyle ısınan havanın kar yağışı çekmemesiyle ilgili çok hafif bir kış geçirdik. Araçların emisyonu fazla salımından ötürü, dar bir şehirde yaşadığımız için hava kalitesini düşürüyor. Düzce’de hava kalitesini arttırmak için ne yapılıyor bilgim yok” dedi.

“Çalışmalar hava kirliliğini önlemek için yeterli değil, daha çok çalışma yapılması lazım”

Ekran Görüntüsü 2024 09 27 112514

Düzce’de hava kirliliğini önlemek için yapılan çalışmaları yeterli bulmayan Ali Şahan, “Dereli Tütüncü mahallesinde yaşıyorum. Bir dünya sanayi geldi Düzce’ye havası kirlidir, doğru. Yapılan çalışmalar hava kirliliğini önlemek için yeterli değil, daha çok çalışma yapılması lazım. Dereli Tütüncü’de hava kirliliğini önlemek için bir fabrikayı kapattılar. Şu an Dereli Tütüncü’de hava güzel fakat bacalardan is geliyor. Trafikteki araçlardan çıkan egzoz dumanından dolayı da hava kirleniyor. Çok soğuk havalarda soba yakıyoruz bunun da etkisi var” ifade etti.

“Yetkililerin işi belli onlar yapılması gerekeni yapar”

Ekran Görüntüsü 2024 09 27 112711

Düzce’de havanın kirli olmadığını ve çalışmaların yeterli olduğunu belirten Çetin Kazancı, “Havayı o kadar kirli görmüyorum, doğalgaza geçilmesi gerekiyor. Yetkililerin işi belli onlar yapılması gerekeni yapar. Yapılan çalışmalar güzel. Gümüşpınarda yaşıyorum doğalgaz geldiğinden beri havalar güzel önceden soba kullanılıyordu, havası çok kirliydi” şeklinde konuştu.

“Hava berbat, yapılan çalışmaları yeterli bulmuyorum”

Ekran Görüntüsü 2024 09 27 113019

KANSER, ERKEN TEŞHİS EDİLDİĞİNDE ÖNLENEBİLİR KANSER, ERKEN TEŞHİS EDİLDİĞİNDE ÖNLENEBİLİR

Düzce’ye yeni taşınan ve astım hastası olduğu için kirli havadan kötü etkilendiğini kaydeden Ülkü Özdemir “Sakarya’da yaşıyordum 2 ay önce Düzce’ye geldim, buraya yerleşmeyi düşünüyorum. Havası berbat, yapılan çalışmaları yeterli bulmuyorum. Sonuçta nefes almamız havaya bağlı, astım hastası olduğumdan dolayı kirli hava beni kötü etkiliyor. Her sabah öksürükle uyanıyorum, tıkanıyorum. Sanayileşme hava kirliliğinin artmasında fazlaca etkili Düzce fazla sanayileşmeye elverişli değil. Artan soba kullanımı ve egzoz dumanları kirliliğinin artmasında fazlasıyla etkili. Yetkililer başka yerlerle değil de Düzce ile ilgilensinler” açıklamalarında bulundu.

Editör: Esengül Bulut