Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü’nün ‘Temiz Şehir Düzce’ sloganı ile başlatıp tamamladığı Katı Atık Tesisi, Tıbbi Atık ve Sterilizasyon Merkezi ve Katı Atık Aktarma İstasyonu’nun hizmete girmesinin ardından yapılan ‘Karbon Ayak İzi’ ölçümlerinin sonuçları açıklandı.

‘DEV ADIMLAR ATTIK, SONUÇLARINI GÖRDÜK’

Karbon Ayak İzinin kısaca insan faaliyetlerinin çevreye verdiği zararın ölçüsü olduğuna dikkat çeken Başkan Özlü, Düzce İli Katı Atık Birliği’nin (DİKAB) bu anlamda yaptığı çalışmaların büyük öneme sahip olduğunu söyledi. İl genelinde topyekûn bir mücadele sergilediklerini ve alınan önlemler ve faaliyete geçirilen tesisler sayesinde Karbon Ayak İzi azaltımına yönelik dev adımlar attıklarını belirten Başkan Özlü, bunun da 2021 yılında elde edilen rakamsal sonuçlarla net şekilde görüldüğünü kaydetti.

86 BİN TON ÇÖP İŞLENDİ

DİKAB’IN 2021 yılına yönelik elde ettiği değerleri kamuoyu ile paylaşan Başkan Özlü, “Katı Atık Tesisi’ne getirilen 86 bin 752,12 ton çöp elektrik üretmek üzere işlendi. 4 milyon 061 bin 211,12 metreküp atıktan Biyogaz Enerjisi üretilmesini sağladığımız tesiste aynı zamanda 8 bin 994,72 MW ise Elektrik Enerjisi üretildi” dedi.

‘4 MİLYON 992 BİN 70 KİLOGRAM KARBONDİOKSİTİN SALINMASINA ENGEL OLUNDU’

4 milyon 992 bin 70 kilogramlık karbondioksitin atmosfere salınmasına engel olunduğu da sözlerine ekleyen Başkan Özlü, “Ayrıca, 221 bin 869 ağaç eşdeğerinde atmosferden karbondioksitin tutulması sağlandı. Toplamda 3 bin 600 hanenin 1 yıllık elektrik ihtiyacını karşılayacak kadar elektrik üretimini gerçekleştirdik. Çok önemli bir detay, kalorifik değeri düşük kömürle mücadeleye yoğunlaştığımız bir süreçte 1 milyon 284 bin 960 kilogram kömürün tüketiminin ve 3 bin 567 aracın trafikten çekilmesine eş değer karbon yayılımının da önüne geçmiş olduk.” şeklinde konuştu.

HALİMİZ NE OLURDU?

Öte yandan karbondioksit salınımının büyük ölçüde önüne geçilmesi ve atılan tüm adımlara rağmen Düzce’nin en hayati sorunu olan kronik hava kirliliğinde uluslararası kötü derecesini bir üst perdeye taşıyarak Avrupa 5.’liğine yükselmesi ‘Ya önüne geçilemeseydi, hâlimiz ne olurdu?’ diye sordurttu.