Düzce Üniversitesi Arıcılık Araştırma Geliştirme ve Uygulama Merkezi (DAGEM) ile Hisar Anadolu Destek Derneği (HADD) işbirliği ile başlatılan sosyal sorumluluk projesi,  dev bir işletme olma yolunda hızla ilerliyor.

HEDEFİNİN ARTIK ÇOK BÜYÜK

Queen Bee (Kraliçe Arı) projesinde; 50 kovan ile arıcılığa başlayan 22 genç kız, daha sonra TUŞBAL Kooperatifi'ni kurarak bu yıl 460 kovanlık bir işletmenin sahibi oldu. Bal üretiminin yanı sıra kraliçe ana arı üretimi de yapan kooperatif üyesi genç kızların hedefinin artık çok büyük olduğu gözlendi.

“Queen Bee” projesi kapsamında girişimci kızlara DAGEM Müdürü Yrd. Doç. Dr. Meral Kekeçoğlu tarafından ana arı üretim kursu verilerek, kurs sonunda en başarılı 10 kıza Tarım Bakanlığı izinli yasal ana arı üretim sertifikası verildi. DAGEM müdürü liderliğinde sürdürülen eğitimlerde DAGEM, kraliçe arı üretiminin yanı sıra gelecek yıl arı sütü üretimine de başlanması hedefleniyor.

UMUTLARI PETEK PETEK İŞLENMEYE DEVAM EDİYOR

Projenin başarıyla uygulanması sonucu bu yıl da Honey Soup projesi (Ballı sabun projesi) ile UNDP-Coca Cola tarafından yeniden desteklenen TUŞBAL Kooperatifi'nin kızları, umutlarını petek petek işlemeye devam ediyor. Honey Soup Projesi'nde kızlar ürettikleri bal ve diğer arı ürünlerini doğal sabunlara koyarak hem yeni bir pazar oluşturdu, hem de arıcılıktan elde ettikleri ürünleri değerlendirdi. Bundan sonraki yıllarda da arıcılığı farklı iş kolları ile birleştirerek işletmeyi büyütmeyi hedefliyorlar.

Haber; C. ÜSTÜNER