Geçtiğimiz Ocak ayında uygun donörün bulunmasının ardından Akdeniz Üniversitesi’nde ilik nakli gerçekleşen Ümmü Gülsüm’den geçtiğimiz hafta müjdeli haber geldi. Düzce Valiliği tarafından destek eli uzatılan minik kızın tedavisi yaklaşık bir yıl Akdeniz Üniversitesi’nde devam edecek. Bu süreç içerisinde kiralayacakları evin giderleri ve tedavi masrafları Düzce Valiliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından karşılanacak.

Ameliyatı atlatan aile şimdi, Düzce’ye geldiğinde en az üç yıl boyunca da burada tedavisi devam edecek olan Ümmü Gülsüm için hijyenik bir ortam nasıl sağlayacaklarını kara kara düşünüyor. Minik kız ve ailesinin mevcut evlerinin etrafında kümes, ahır ve lağım bulunuyor. Ümmü Gülsüm’ün ise, hijyenin had safhada tutulduğu, rutubet ve toz olmayan bir eve, yaşadığı odanın silindiği paspasın bile hemen her gün değiştirilmesine ihtiyacı var. 

Hayırseverlere seslendi…
Minik Ümmü Gülsüm’ün babası bu kez kızına Düzce’de uygun koşulların sağlanması için Öncü Haber mikrofonuna konuştu.

Baba Recep Dilmen, “Öncü TV’ye çok şey borçluyum onun sayesinde Antalya’ya gittim. Çocuğum şu an nakil oldu ama iyileşme süresi 3-4 sene. Bununla ilgili bir yıllık masrafını Düzce Valiliği karşılayacak ama bundan sonraki süreç için yardımsever vatandaşlarımızdan yardım istiyorum. 4 seneden beri bu hastalıkla uğraşıyoruz.” dedi.

“Eve çıkan hastaların yüzde 28’i hayatını kaybediyormuş…”
Kızı için temiz ve hijyenik bir eve ihtiyaçları olduğunu ifade eden baba Recep Dilmen şöyle konuştu:

“Şimdi hastanedeki süreç bile ağır. Giydiği elbisenin günlük değişip yıkanması gerekiyor. Aşırı titizlik istiyor. Eve geçtiğimizde de yine hastanedeki hijyenik ortamın sağlanması gerekiyor. Odayı sildiğiniz paspası bile tekrar kullanmayacaksınız. Bir de bu nakil süreci en rahat süreçmiş sonrası çok önemliymiş. İyileşmesi için 3-4 yıla ihtiyacımız var. Doktorlar bize nakil olduktan sonra eve çıkan hastaların yüzde 28’inin hayatını kaybettiğini söyledi. Allah kimseyi evlat acısıyla imtihan etmesin. Bu tedavi sürecinde yardımseverlerden bir ev talep ediyorum. Şu an kayınvalidemin evinde oturuyorum. Ama ev çok kötü bir tarafı, kümes bir tarafı ahır ve arkasında da lağım var. 1 yıl Antalya’da kalıp döndükten sonra temiz bir ev tutup çocuğumu yaşatma şansım hiç yok.”

“Enfeksiyon kapmamalı; eve ihtiyacımız var”
Ümmü Gülsüm ve ailesinin bu hastalık yüzünden neler yaşadığına en yakın şahitlerden biri olan dayısı Hüseyin Todur ise şu ifadelerde bulundu:

“Hastane sürecinde ben de vardım. Beraber gittik. Bu hastalıkta, hastaneden çıkan hastaların yüzde 28’i evde enfeksiyon kaptığından dolayı yaşamlarını yitiriyormuş. Kendi evleri zaten yok. Biz oraya yerleştirdik ama çocuğun biri askerde geldiği zaman yine ona kalacak. Ev durumu zaten yok. İkincisi sağlıklı bir ortam zaten değil. Bizim eve ihtiyacımız var ve yardım talep ediyoruz duyarlı vatandaşlardan.”

“Maddi durumu da zayıf”
Emin Açma Köyü Muhtarı Mehmet Gül de ailenin durumunu şu sözlerle ifade etti:

“Bu çocuğun tedavi süreci bundan sonra başlıyor. Sürekli tedavi altında tutulacak. Düzce’ye geldiğinde zaten bu arkadaşımızın evi yok. Maddi durumu da zayıf. Biz yardım ediyoruz ama ne kadar edeceğiz. Devletimiz yardım ediyor ama yeterli değil. Ümmü Gülsüm’ün bakılması için temiz ve hijyenik bir eve ihtiyacı var. Duyarlı vatandaşlarımızdan yardım talep ediyoruz. Bu süreçte valiliğimize başvuracağız onlarda bizden yer talep ediyor ama yer yok. Hijyenik, çok temiz bir eve ihtiyacı var bu ailemizin.”