CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bütçe görüşmelerinde Bakan Mehmet Özhaseki'ye Düzce’yi yakından ilgilendiren hava kirliliği ve deprem ile ilgili sorular yöneltti. Bakan Özhaseki yanıtladı.

“Hava kirliliği kontrol altında”
Kentlerde hava kirliliğinin yeniden artmaya başladığını ve bunun başlıca sebeplerinden birinin kalitesiz olarak dağıtımı yapılan kömürler olduğunu belirten CHP Milletvekili Gürer’in “Bunun önlenmesine yönelik bakanlığınızın kömürlerin kalitesiyle ilgili denetimi var mıdır? Hava kirliliği riski olan illerimiz şu anda hangileridir?” şeklindeki sorusuna Özhaseki şu yanıtı verdi: “Şu anda bakanlık olarak tam 263 noktada hava kirliliğini ölçüyoruz. Tehlikeli gördüğümüz yerlerde kısa, orta, uzun vadeli projeler yapıyoruz. Hâliyle şehirde bulunan valilikler, belediyelerle ilgili yaptığımız çalışma neticesinde o şehre uygun olan eylem planlarını da kendilerine özellikle biz yönlendirerek veriyoruz, neler yapılacağı hususunu da biz anlatıyoruz. Bu kirlilikten nasıl kurtulacağı hususunu çevre il müdürlüğümüzün de içerisinde bulunduğu bir komisyon marifetiyle devam ettiriyoruz. Ama şu anda, hamdolsun, kırmızı noktaya gelmiş olan bir yer yok. Eğer kırmızı noktaya gelen yer olursa zaten birinci tedbir olarak Enerji Bakanlığının doğalgazı da o ile götürmesi öncelikler arasında diyerek de yeniden onları da devreye sokuyoruz. Son üç yılda Türkiye ortalamasında yaklaşık yüzde 20’de bir iyileşme var. Bizim arkadaşlarımız, bürokratlar çalışmalarına 2019 yılında AB normlarının yakalanması üzerinde devam ediyorlar. İnşallah onu da başarırız diye düşünüyorum çünkü her yıl yaptığımız çalışmalardan verim alıyoruz, gittikçe de seviye aşağı doğru düşüyor" dedi.

Kentsel dönüşüm
Kentsel dönüşüm çalışmalarına yönelik de bilgi isteyen CHP’li Gürer, Türkiye’nin deprem kuşağında olduğunu anımsatarak, “Bu bağlamda, ülke genelinde yapılan konutların kaçı incelendi? Kaç ilde, kaç kamu kurum ve kuruluşunun deprem dönüşümü sağlandı? AFAD'ın bazı illerde hâlen binası dahi yok. AFAD için olsun depreme dayanıklı binalar yapılması düşünülmekte midir?” diye sordu.

“Hatalardan ders alarak artık önümüze bakmamız lazım”
Kentsel dönüşüm noktasında yeni yasaları hazırladıklarını ifade eden Bakan Özhaseki, "Meclis, inşallah, uygun çalışma ortamına girdiğinde ben buraya getireceğiz. Kentsel dönüşüm yasalarının temel ana ilkelerini ve orada olması gerekenleri tek tek izah ederek burada sizlerin de huzuruna getirmeye çalışacağım. Şimdiye kadar yapılan uygulamalarda birçok hatalar ve aksaklıklar var. Emin olun, şimdi izah etsem, burada herkes “Doğru söylüyorsunuz.” der ama bu hatayı A partisi yapıyor, B partisi yapıyor, C partisi de yapıyor. Bu hatalardan ders alarak artık önümüze bakmamız lazım. Yani durduğu yerde yoğunluk artırarak iş yapmak kentsel dönüşüm değil bana göre.” dedi.

“Asla doğru bir hareket değil”
“Kat yüksekliği vererek yarısı müteahhide, yarısı vatandaşa kentsel dönüşüm değil bu.” diyen Bakan Özhaseki, şöyle devam etti: “Vatandaşı yerinden çıkarıp bir yere götürmek, olduğu yeri, boşalttığı yeri de büyük iş merkezlerine satmak asla doğru bir hareket değil. Bütün bunların tek tek temel prensiplerini yazdık. Getirdiğim zaman da öyle tahmin ediyorum ki burada arkadaşlarımızın oy birliğiyle geçecek bir konu diye düşünüyorum. 2012’de çıktığında 52 ilde belediyelerin bize talebi üzerine tam 209 tane riskli alan ilan etmişiz, 639 bin bağımsız birim var burada. Riskli yapı olarak da yani alan değil, tek tek bina bazlı olarak da 524 bin adet bağımsız birim bize müracaat etmiş. Bu 524 bin bağımsız birimden 400 bini yıkılmış ama riskli alanlarda başarı oranı yüzde 11-12’lerde. Demek ki doğru olan alan bazındaki kentsel dönüşüm Türkiye’de tam iyi uygulanmıyor. O zaman, işte, bunun yasasını yapmak, teşviklerini vermek, vatandaşı buna özendirmek, alan bazlı dönüşüm yapmak esas. Alan bazlı dönüşüm yaptığımızda ortaya hem mahalle konsepti çıkacak hem sosyal donatı alanları düzgün bir şekilde verilmiş olacak.”  

Haber: C. ÜSTÜNER