Düzce'nin merkeze en uzak ilçesi olması nedeniyle sanayi yatırımlarından yüzü gülmeyen ve hedefini turizm odaklı belirleyen Yığılca'nın 30 Mart 2014 Yerel Seçimleri ile göreve gelen Belediye Başkanı Muzaffer Yiğit, geride kalan iki yıllını ve gelecek 3 yılı   Öncü TV mikrofonlarına değerlendirdi.


ASLA GEÇMİŞİ KARALAYAN BİR BAŞKAN OLMADIM

Göreve geldiği ilk günlerde Yığılca’nın nasıl olduğu, bugün ne durumda olduğu ile ilgili görüşlerimi paylaşan Başkan Yiğit, “Öncelikle şunu bütün vatandaşlarımızın bilmesini isterim; asla geçmişi karalayan ya da rakiplerimiz dediğimiz geçmiş belediye başkanlarını suçlayan bir belediye başkanı olmadım. Belediye başkanlığı adaylığımız esnasında projelerimiz hazırdı ve o projelerle bugünlere geldik.” dedi.

ALTYAPI ÇALIŞMALARIMIZIN YÜZDE 80’LİK KISMINI BİTİRDİK

Yığılca’nın 1954’de ilçe olduğunu ve yaklaşık 60 yıldır ötelenen, yapılamayan sorunlarının olduğunu belirten Başkan Yiğit, “Bu sorunların başında da altyapı sorunumuz yer alıyordu.  Yine aynı şekilde ilçemiz suyun ve ormanın bol olduğu bir coğrafyamızda olmasına rağmen vatandaşlarımızın sık sık yaşadığı su sıkıntısı sorunu vardı. İlçe halkı aspesli boru dediğimiz artık kullanılmayan borulardan su içiyordu, içme suyu depolarımız özelliklerini kaybetmiş adeta mikrop üreten depolara dönüşmüştü, biz bunları bir bütün halinde projelendirdik ve göreve gelir gelmez ilk etapta bu detaylı projemizi Ankara sunduk ve onayını aldık. İlk icraatlarımız da 2015 yılında bu projelerimize başlamış olduk. Altyapı çalışmalarımızın yüzde 80’lik kısmını bitirdik geri kalan kısmını da birkaç aya kalmaz bitirip artık Yığılca sokakları, mahalleleri mis gibi kokan tertemiz bir hal aldığını göreceksiniz.” diye konuştu.


YIĞILCA’DA VATANDAŞLARIMIZIN İÇME SUYU SIKINTISI KALMAYACAK

İlçede devam eden içme suyu şebekesi çalışmalarını da anlatan Yiğit, yaklaşık 6 ay önce başlayan çalışmaların şuanda yüzde 50’lik kısmını tamamladığını aktardı. Başkan Yiğit, “Bu içme suyu şebekemizin de bitmesi ile birlikte artık Yığılca’da vatandaşlarımızın içme suyu sıkıntısı kalmayacak ve musluklarından pırıl pırıl bir su içmiş olacaklar. Projemizin başka bir ayağı olan ilçenin su ana depoları yenilendi ama henüz faaliyete geçmedi, inşallah şebeke hattı ile birlikte onları da faaliyete geçireceğiz. Ana kanalizasyon şebekemiz, içme suyu şebekemiz ve ana depolarımız son bahar gibi faaliyete geçecek. Bu projelerin hemen bitiminde ise ana irsale hattımızdaki aspesli sağlıksız boruların değişimi başlayacak netice itibarı ile 2016 yılının sonu itibarı ile artık Yığılca’mız da altyapı çalışmaları tamamı ile bitmiş olacak. Biz buna ilaveten belediyemizin kendi imkanları ile yağmurlama hattımıza 15 önce başladık. Artık yağmur yağdığında, kar yağdığında ilçemizde biriken sular ile ilgili sıkıntıda ortadan kalkmış olacak.” dedi.


ENERJİ HATLARINI İLÇEMİZDE YER ALTINA ALDIK

Yer altına alınan enerji hatları ile ilgili yürütülen çalışmaları ile ise “Görüntü kirliliği sona erdi” diyerek anlattı. Başkan Yiğit, “Bugün yine mega proje dediğimiz bir projemizi hayata geçirmiş olduk, bir çok ilde ilçede hala yapılmamış olan bu projeyi biz gerçekleştirdik, enerji hatlarını ilçemizde yer altına aldık. Bu proje ile ilçemizde modern bir ışıklandırma sistemi mevcut, hem görüntü kirliliğini ortadan kaldırmış olduk hem de ilçemizde enerji hattından dolayı meydana gelen elektrik kesintilerini önlemiş olduk. Bu projenin ise yüzde 90’lik kısmını bitirdik. İki yıllık görev süremizde Yığılca Belediyesi ekibi olarak altyapı çalışmaları konusunda çok şey başardığımızı düşünüyorum.” diye ifade etti.

YANGINA GİDECEK İTFAİYEMİZ YOKTU

Başkan Yiğit, belediye olarak yürüttükleri diğer çalışmalarla ilgili ise şunları kaydetti: “Bu iki yıllık süreçte Yığılca Belediye Başkanı olarak sadece altyapı işleriyle mi uğraştık, tabii ki sadece bu işlerle uğraşmadık, göreve geldiğimiz 2014 Nisan ayı itibarı ile bizim yangına gidecek itfaiyemiz yoktu. Mevcut itfaiye araçlarımız yangına gitmeye mecali yoktu, eski modeldi, bakımsızdı, dik yokuşları çıkamayacak durumdaydı, bildiğiniz gibi Yığılca engebeli bir araziye sahip bir ilçe, göreve gelir gelmez o itfaiye araçlarımızın modernizasyonunu yaptım. Bununla yetinmedik, milletvekillerimizin de katkıları ile itfaiye sayımızı 4’e çıkardık, bunların 2 tanesi eski itfaiyemiz, bu eski itfaiye araçlarımızı bugün ki şartlara göre modernize ettirdik, son sistem kimyasal soğutmaya bile sahip 2 tanede itfaiyeyi ilçemize kazandırdım. Bunlarla birlikte Yığılca makine parkına 10 taneden fazla araç kazandırdık. Yığılca Belediyesi araç parkı ile kendi ilçesi dışında başka ilçelere bile destek verebilecek bir seviyeye gelmiştir.” diye belirtti.

VATANDAŞLARIMIZIN BU ZOR ZAMANLARINDA YANINDA OLUYORUZ

Sosyal belediyecilik açısında 2014’ten itibaren yaptıkları çalışmaları aktaran Başkan Yiğit, “Yığılca halkımızın ülkemizin neresinde olursa olsun cenazesini alıyoruz hiçbir ücret talep etmeden getirip defin yapılacak yere getiriyoruz, vatandaşlarımızın bu zor zamanlarında yanında oluyoruz. Sadece bununla kalmıyoruz vatandaşımız dilerse cenaze hizmetlerinin diğer kısımları konusunda da yardımcı oluyoruz. Yine bir hasta nakil aracı biz ile vatandaşımıza hizmet ediyoruz. Hastaneye taksi ile veya herhangi başka bir araçla gidemeyecek olan hastalarımız için bu araçlarımızı kullanıyoruz. Oldu ki hasta nakil aracımız yetmedi makam aracımı bu iş için kullandırıyorum ve vatandaşlarımızın bu zor zamanlarında yanında olmaya çalışıyorum. Şu yanlış anlaşılmayı da buradan belirtmek isterim aracımızı bacağı kırılan, kolu kırılan normal araçla hastaneye gidebilecek hastalara aracımızı göndermiyoruz. Yığılca belediyemiz altyapı, araç ve sosyal hizmet açısından belirli bir seviyeye geldiğine inanıyorum.” dedi.

300 KİŞİLİK MODERN BİR KONFERANS SALONU YAPIYORUZ

Eğitim alanında Yığılca Belediye Başkanı olarak hiçbir fedakârlıktan kaçınmadığını belirten Başkan Yiğit, “Öğrencilerimize kültür gezileri düzenliyoruz. Hayatında hiç ilçe dışına, şehir dışına çıkmamış öğrencilerimize Anıtkabir gezileri, Çanakkale gezilerimiz gibi birçok gezi düzenliyoruz. Bugün Yığılca Anadolu İmam Hatip Lisesinin açılmasına ön ayak olduk, okulumuzu açtık. Üç katlı en modern bir okulu ilçemize kazandıracağız ve Anadolu İmam Hatip Lisesinin hizmetine sunacağız. İlçemizin bir konferans salonu eksiği vardı Milli Eğitim Bakanımız ile görüştük ve yapılan okulda imar değişikliği yaparak 4 katına 300 kişilik modern bir konferans salonu yapıyoruz” diye konuştu.


GENÇLERİMİZ NEREDE BİZ ORADAYIZ

Sportif alandaki hizmetleri de atlamayan Başkan Yiğit, “Spor alanında da faaliyetlerimize, gençlerimize değer vererek onları kötü alışkanlıklardan uzak tutma adına önem verdik. Neler yaptık; Yığılca stadımızın ışıklandırmasını yaptık, gençlerimiz spor yapabileceği, vatandaşlarımızın yürüyüş yapabileceği bir stadımız her zaman açık. Stadımızın yanındaki belediyemize ait olan halı sahamızı yeniledik gerekli bakımlarını yaptık. İlimizin en köklü kulüplerinden olan Yığılca Spora da maddi ve manevi desteğimiz devam ediyor. Gençlerimiz nerede biz oradayız. Yine öğrenci ve öğretmenlerimize, gençlerimize hizmet vermek için Süper Toto ile anlaşarak ilçemize modern, kafeteryasından tutunda soyunma odalarına, protokol tribününe her şeyi olan bir spor kompleksimizi Çok Programlı Liselimizin bahçesine kazandırıyoruz, bitiş safhasına geldi. Güreş sporuna katkımız devam ediyor, her yaşta gençlerimizin oluşturduğu bir güreş kulüp kurduk ve bu kulübümüze maddi manevi desteğimizi sürüyor. İleriki günlerde atletizm ile ilgili bir çalışmamız olacak onla ilgili bir kulüp kurma çalışmamız var. Bu iki yılda sporda da çok yol aldığımıza inanıyorum. İlçemize güzel bir güreş sahası yaptık, o güreş sahamızda inşallah bu yıl güzel bir müsabaka yaparak Yığılcalı vatandaşlarımızı beğenisine sunacağız.” diye belirtti. 

2017 YILI İÇERİSİNDE YIĞILCA YOLUNDA ÇALIŞMALAR BAŞLAYACAK

Yığılca’ya vizyon kazandırma adına 4 tane yapay şelale yaptıklarını belirten Başkan Yiğit, “Bu çalışmalarımıza ek olarak kalan 3 yılda yeni projelerimizi hayata geçireceğiz. Kamuoyunu rahatsız eden bir nokta olan Düzce- Yığılca yolu ile ilgili gecikme herhangi bir krizden, engelden, bir olumsuzluktan değil, sadece yolun daha kaliteli daha Yığılca’ya yakışır olması konusundaki çalışmalarımızdan kaynaklanmaktadır. Benim bu konuda biraz hassasiyet göstermemden dolayı yolun standart kalitesinin biraz yüksek olmasını istediğim için bitim aşamasına gelememiştir. Eğer sabırlı olup da beklemeseydik yol mevcut hali ile bakıp görecekti ve aynı güzergahı kullanacaktık, aynı sorunları yaşayacaktık ama yolumuz bitmiş olacaktı. Gecikmeyle ilçemiz bugün 3 tane maliyet fiyatları çok yüksek olan viyadük kazandı. 771 metre Akça örenden geçiyor, yine hemen onun önünde olan Aydın Köyü viyadüğü onun az daha önünde Yığılca tarafında olan Dutlar köyü viyadüğünü kazanmış oldu. 1 yıl yolun gecikmesi bu kadar maliyetli yolun yapımı için gerekliydi, vatandaşlarımıza biraz daha sabır göstermelerini istiyorum. 60 yıl beklediler birkaç yılda beklesinler, biz onları kandırmaya gelmedik, mutlu etmeye geldik. Projeler tamamlandı, ayakların yerleri belli oldu, teknik çalışmaların bitimi ile 2017 yılı içerisinde Yığılca yolunda ciddi bir çalışma başlayacak. Göreve geldiğimiz gün Yığılca’nın dört bir tarafı inşaat alanı olacak, şantiye olacak dedik, şuan Yığılca dev bir şantiye havasında. Alaplı-Yığılca arasındaki yolun çalışmaları da şuanda başlamış durumda.” diye konuştu.

YIĞILCA’MIZI MODERN BİR İLÇE HALİNE GETİRECEĞİZ

Turizm çalışmalarını anlatmayı sürdüren Başkan Yiğit, “Düzce’mizde heyecan uyandıran, Türkiye’mizde heyecan uyandıran üzerinde önemle durduğumuz Melen Dere Havzası projemiz var, geri kalan 3 yıl içerisinde bu projenin çalışmalarına başlayacağız ama bu projeyi 3 yıl içinde bitirilebilecek bir proje değil,  bunu özellikle belirtmek isterim çünkü mega bir proje. 6 kilometrelik sağlı-sollu sahil bandı, içinde barajların olduğu, teknelerin gezeceği uzun bir süre alacak bir proje. Yine bu kalan 3 yıl içinde şuan ki çalışmalardan dolayı bozulan caddeleri, sokakları yeniden yapılandıracağız. Yığılca’da hangi taşı söktüysek, kaldırımları ve bozduysak daha güzel bir şekilde yapacağız. Kalan 3 yılsonunda Yığılca’mızı modern bir ilçe haline getireceğiz. Daha önce söz verip de yerine getiremediğimiz bazı projelerimiz var, bunlar; bir mahallemize düğün salonu sözü vermiştik, projemiz hazır, yeri hazır, kaynağı da hazır henüz başlamadık ama o ve onun gibi projelerimizin hepsini yerine getireceğiz. Yığılcalı vatandaşlarımız bize güvensinler, hayır ve dualarını bizden eksik etmesinler. Hatalarımız muhakkak vardır, eleştirsinler ama yapılanları da görsünler. Bu yapılanlar yeter demiyoruz, asla yaptıkları ile yetinen bir belediye başkanı olmadım, olmayacağım.” dedi.

İLÇEDE İŞSİZLİK, GÖÇ, İLÇEDEN KAÇIŞIN ARTIK SON SAFHADA

İlçede işsizlik, göç, ilçeden kaçışın artık son safhada olduğunu üzülerek söylediğini belirten Başkan Yiğit, şu ifadeleri kullandı: “Benimde ilçemin eriyişine göç vermesine dur diyebilecek projeler hakkında çalışmalarımız oldu, ilçeye sanayici, yatırımcı çekme konusunda 2 yıldır birçok çalışma yaptık. Tabii ki ilçemize hiç gelmemiş ya da ilçemizi hiç görmemiş alakalı ya da alakasız birçok kişinin yapmış olduğumuz çalışmaları küçümsemesi, çevrecilik anlayışını bahane ederek engel olmak istediklerini görüyoruz. Bu kişiler az sayıda da olsa bizi üzüyor ama onlara da saygı duyan bir belediye başkanıyım. Bir gerçek var ki Yığılca yok olmaması konusunda benim bir şeyler yapmam gerekti. Şuanda da bu konuda bir sanayi kolu ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor, nasip olursa bu sanayi kolu ile çalışmalarımız neticelendiğinde hem ilçemizin göç akını duracak hem işsizlik azalacak, esnafı daha canlı olacak, hatta Düzce’mizin ve bölgemizin de olumlu etkileneceğini düşünüyorum. Çalışmalarımız hızlı bir şekilde devam ediyor, kamuoyunun desteği ile de olumlu sonuçlanacağını düşünüyorum.” diye konuştu.


YIĞILCA’NIN KADERİ İLE KİMSE OYNAMAYA KALKMASIN

Sanayi yatırımı ile ilgili gelen tepkilere de cevap veren Başkan Yiğit, “Yığılca’ya sanayinin gelmesini istemeyenler, Yığılca’nın ekolojik yapısını bozan, dağlarını taşlarını delen 30 tane taş ocağı kurulurken neredeydi? Yığılca’ya gün doğdu, bir şans doğdu, buda o sanayi kuruluşunun ilçeye kurulması ile olacak. Zararı olmayan hiçbir sanayi kolu var mıdır, bugün önemli olan katma değeri ne olacaktır, yararı ne olacaktır, zararı ne olacaktır. Faydası zararından çoksa o iş uygulanmaya konulmalıdır. Bu fabrikanın Yığılca’ya kazanımı, kaybettirdiğinden fazla olacaktır. İstanbul’a kuruluyorsa, Düzce’ye kuruluyorsa, Yığılca’ya da kurulacak, Yığılca’nın kaderi ile kimse oynamaya kalkmasın.” dedi.

YIĞILCA’YI HEM SANAYİ ŞEHRİ HEM DE TURİZM ŞEHRİ YAPMAK İSTİYORUZ

Sanayileşmeyi isteyen bir belediye başkanı olmasına rağmen ondan çok turizm değer veren ve turizmle ilçenin anılmasını istediğini söyleyen Başkan Yiğit, “Yığılca’da turizm adına her şey var ama yıllardır turizm adına atılmış bir adım var mı? O fabrika yapılmasın, şu sanayi kolu gelmesin, doğa elden gidecek diye konuşuyorlar ama Yığılca turizmi adına ne yaptılar, ne yatırımı var, ne gibi tanıtım yaptılar söylesinler. Yığılca üzerinden bu konuyu bahane ederek siyaset mi yapıyorlar, bu konuda üzülüyorum, biraz insaflı olsunlar. Biz Yığılca’yı hem sanayi şehri hem de turizm şehri yapmak istiyoruz. Zaten sanayi alanı olarak bir yerimiz var başkada yok, belediye alanımız içerisinde yüzde 1’lik kısım sanayi alanı, yüzde 99’luk kısım ise onların hassasiyetlerine uygun turizm alanları. Turizm yatırımları konusunda Sarıkaya mağaramızın turizme kazandırılması için sayın valimiz ve milletvekillilerimizin desteği ile 700 bin lira para aktarıldı MARKA’dan ihalesi yapıldı. Yığılca’da ilk turizm yatırımızı yapmış olacağız. Melen Dere Havzası projemize de onay verdiler ve bu projeyi de ilçemize kazandıracağız. Bunları yapan bir belediye başkanı turizme karşı olabilir mi. Yılan çatı kanyonlarını bakanlıkça bir sefer ret edilmesine rağmen ikinci seferde onaylatarak 10 kilometrelik alanı tabiat parkı olarak turizme kazandırdık, oraya çalışmalarımızı bitirerek turizme açacağız. İlçemizi turizm kenti yapmak için çalışmalarımız devam ediyor. doğamız bozulacak, balcılık bitecek, bunların hepsi demagoji, biz ne ağaç ne doğa nede doğa düşmanıyız, göreve geldiğim süre boyunca 5 bin ağaç diktik.” diye konuştu.


BURASI BİR OSMANLI ŞEHRİ

Yığılca’nın gelişmemiş bir yer olmasının güzel bir özellik olduğunu belirten Başkan Yiğit, “Yığılca’da bugün ender bulunabilecek 100 yıllık folklorik kültür hala yaşanmakta. 2 tane metropol şehrin arasındasın bir köyünde 100 yılın evlerinde oturuyorsun, kıyafetlerini giyiyorsun, adetlerini, gelenek-göreneklerini yaşıyorsun bu nerede var. Kalkınmışlık o ilçedeki temel hizmetlerle ölçülür yoksa gelenek ve göreneklerle ölçülmez. Burası bir Osmanlı şehri Orhan Gazinin ayak bastığı, askerlerinin yurt diye sakladığı güvenli yerlerden. Şunu diye bilirler yolu yapılmamış, suyu yok filan buda vatandaşın suçu değil. Yığılca doğası ile konumu ile bölgenin değer katan yerlerinden bir tanesi.” diye belirtti.

HİÇBİR ZAMAN GELDİĞİM NOKTAYI UNUTMADIM

Bugünlere nasıl geldiğini anlatarak açıklamalarını noktalayan Başkan Yiğit, “Ben Düzce yetiştirme yurdunda çocukluğu geçmiş, hayatı geçmiş bir kişiyim ve bugünde burada bir belediye başkanıyım. Cenabı rabbim nasip etmiş belediye başkanı oldum. Belediye başkanı oluncaya kadar ki süreçte de sanayi sektöründe birçok görevlerde bulundum, bunların çoğu da yöneticilikti. Bu noktaya Allah’ın izni ile başararak geldik. Hiçbir zaman geldiğim noktayı unutmadım, hep yetiştirme yurdundan gelen Muzaffer Yiğit olarak kendimi gördüm ve halkıma o şekil yaklaşmayı görev bildim ve o şekilde yaklaşmaya devam ediyorum. Yetişe bildiğim kadarı ile vatandaşımın düğününde, cenazesinde, hastasında yanında olmaya çalışan birisiyim. Çünkü ben acılarla büyüdüm. Ben halkımın kolay ulaştığı bir belediye başkanı olmak için çalışıyorum, telefon numaram yıllardan beri aynı, ve 7/24 hep ulaşılabilirim” dedi.

Haber; S.C.AKYÜZ