Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, katıldığı bir programda şehircilik anlayışı ve kentsel dönüşümün önemi üzerine değerlendirmelerde bulundu.

Şehircilik Şurası’nda sektör temsilcileri ile 8-9 ay boyunca çalışıp, temel prensipler belirlediklerini belirten Bakan Özhaseki, "Bunları da yavaş yavaş yasalara yerleştirmeye çalışıyoruz. Önümüzde bir zorluk var bunu da fırsat olarak görmek gerekiyor. Ülkemizdeki depremsellik üzerinde durulması gereken bir konu. Ya buna uygun davranırsınız ya da görmezden gelirsiniz. Hocaların bir kısmı Marmara’daki segmentin süresinin dolmak üzere olduğunu söylüyor. Bir an önce hazırlık yapmazsanız bir gün gelir bu sizi bulur. En sevdiklerimizi alır götürür altından kalkamazsınız. Kentsel dönüşüm ile bunu bir fırsata dönüştürebiliriz. Uzun süredir çalışıyoruz. Yasaların içeriğinde neler olması gerektiğini belirledik. Meclisin çalışma takvimi içerisinde gündeme gelmesini bekliyoruz.” diye konuştu.

Şehirlerin toplum için önemine değinen Özhaseki, "Şehirleri yönetenler o şehirlerin geleceğini belirler." dedi.

"Şehirle insan birbirinin aynası oluyor"
Şehirlerin devletlerden bile eski olduğunu belirten Bakan Özhaseki, "Hiçbir devletin ömrü 10 bin yıl olmamıştır. Ancak şehirlerin tarihi 5 bin, 7 bin yıllık olabiliyor. Şehirler hususunda şunu da bilmek lazım. Sadece taştan topraktan ibaret yapılar da değildir. İnsan gibi doğup, büyüyüp gelişirler. Tıpkı bir canlı gibi iyi zamanları kötü zamanları oluyor. İnsanlar şehri kuruyorlar. Düşündüklerini yaşam biçimlerini yansıtıyorlar. Bir süre sonra da şehirle insan arasında karşılıklı bir ilişki kuruluyor. Şehirle insan birbirinin aynası oluyor. Şehirlerin bir diğer önemli tarafı da medeniyet inşası, kültür buralarda başlıyor. Bazı şehirler ülkelerinden bile daha şöhretli olabiliyor." dedi. 

Yerel yöneticilerin şehirlerindeki değerleri açığa çıkarması gerektiği üzerinde duran Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, "Açığa çıkarırlarsa o şehre bir değer katarlar. Tabii zenginlik gelince yanında bir takım şeyler de getiriyor. Kültürü ve medeniyeti de yanında getiriyor.” ifadelerini kullandı.

Haber: C.ÜSTÜNER