Düzce Üniversitesi Arıcılık Araştırma Geliştirme ve Uygulama Merkezi (DAGEM) “Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma” projesi kapsamındaki arıcılık eğitimlerine devam ediyor. 2018 yılının ilk arıcılık eğitimini Gölyaka’da 32 kişilik bir gruba veren DAGEM, Akçakoca’ya bağlı Davutağa Köyü’nde de 22 kişilik bir gruba arıcılık eğitimi vererek, arıcılıkla uğraşanların sayısını arttırmayı hedefliyor. Türkiye’nin genelinde olduğu gibi Düzce’de de bal dışındaki arı ürünlerinin üretimi ve pazarlanmasının yapılmadığını vurguladı.

“Düzce’de de yapılmıyor”
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan DAGEM Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Meral Kekeçoğlu, Düzce Yığılca arı eko tipinin, kestane balı ve propolis üretim kapasitesi nedeniyle önemli bir arıcılık potansiyeline sahip olduğunu belirtti. Düzce’nin arıcılık ve arı ürünlerinin üretimi için bütün olanaklara sahip olduğunun altını çizen Düzce Üniversitesi Öğretim Üyesi Kekeçoğlu, buna rağmen Türkiye’nin genelinde olduğu gibi Düzce’de de bal dışındaki arı ürünlerinin üretimi ve pazarlanmasının yapılmadığını vurguladı.

DAGEM’in verdiği arıcılık eğitimlerinde, kursa katılanları arı ürünleri hakkında bilgilendirdiğini belirten Kekeçoğlu, kurs sonunda birkaç kişinin propolis üretimi ve satışı konusunda da özel sektörle protokol imzalamasına katkı sağladıklarını sözlerine ekledi.



“Gençlerin sektöre ilgi duyması sevindirici”
Verilen eğitimlere; çiftçiler, arıcılar, hanımlar ve üniversite öğrencilerinin de katılım gösterdiğini ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Kekeçoğlu, “Gençlerin sektöre ilgi duyması sevindirici. Eğitimlerde özellikle arı sütü üretimine öncülük edecek olan hanımlara ağırlık vermeye çalışıyoruz. Arı sütü üretimi ince ve hassas bir iş olduğu için, arı ürünün üretimine hanımlar liderlik etmelidir. Düne kadar hiç propolis üretimi yokken, Düzce propolis üretimine başladı. Geniş ormanlık alanları nedeniyle önemli bir propolis üretim lokasyonu olan Düzce’nin propolis üretiminde lider olacağını düşünüyorum. Şimdi sıra arı sütü üretiminde. Bundan sonra vereceğimiz eğitimlerde buna ağırlık vermeyi planlıyoruz. Bütün bu süreçlerin sonunda arıcılığı bölgesel kalkınmada bir numara yapacağız.” dedi.
 
Özellikle girişimci ruhuna sahip olan ve arı sütü üretmek isteyen kadınları DAGEM’in eğitimlerine beklediğini söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Kekeçoğlu, eğitim programlarına katılanlara ve emek verenlere teşekkür ederek açıklamasını sonlandırdı.

Haber: C.ÜSTÜNER