Düzce merkeze bağlı 20 köyün mücavir alana alındığının açıklanmasıyla birlikte Türkiye'nin birinci sınıf toprak özelliğine sahip önemli ovalarından biri olan Düzce ovasında yer alan tarımsal faaliyetleri önemli ölçüde etkilemesinden korkuluyor.

1975'TEN 2016'YA..

1968 yılında çalışmaya başlandıktan sonra 1975 yılında faaaliyete geçen Düzce Ovası'nın kanaletle sulama sistemi, yeni dönemde rehabilitasyon  "Kapalı Sistem"e dönüştürülüyor.. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun Samandere'yi ziyareti esnasında dile getirdiği DSİ'nin Düzce'de kapalı sisteme geçeceğini belirtmesiyle ciddiyet kazanan konunun 20 köyün mahalle statüsüne alınmasıyla proje değişikliğinin gündeme gelmesi "projenin yeni bir proje için zaman kaybetmesi" anlamı taşıyor..

PROJE 11 BİN HEKTAR ÜZERİNDEN BAŞLANDI

11 bin hektar üzerinden yapılan projede daha önce köy statüsünde olan mahalleler ile yakın zamanda mücavire alınan 20 köy'de yer alıyordu.20 köyün mücavir alana alınmasıyla birlikte projesi tamamlanan rehabilitasyon sisteminin yeniden gözden geçirilmesi  gerekiyor. Bu da projenin yenilenmesi anlamı taşıyor. 11 bin hektar üzerinden yapılan "Kapalı Sistem" projenin  tamamlandığı düşünülürse  20 köyün  "sulama sistemi"nden çıkarılarak yeniden bir proje tadilatına gidilmesi gerektiği gerçeğini ortaya koyuyor.Ödeneği ve projesi tamamlanmış inşaat ihalesi yapılacak olan kapalı sistem sulama sisteminin bir başka bahara kalması anlamı taşıyor. Buda kapalı sistem uygulamanın yakın bir zamanda yapılamayacağı anlamı geliyor.

MAHALLE VE MÜCAVİRLER ÇIKACAK

Mahalle ve mücavir alanların sistemden alınmasıyla birlikte yeni ilan edilen mücavir alanlar ile  mahalle olan köylere sulama sistemi yapılmayacak. Çünkü DSİ sadece köylere hizmet götürüyor. Büyük tarım arazileri bulunan ve adeta Düzce'nin ziraat ambarı olmasında en büyük pay sahibi olan Darıcı, Otluoğlu,Hacıahmetler,  Bahçeköy. Yeni Taşköprü, Çerkes Taşköprü, Sarayyeri, Arapçiftlik, Ağa Mahallesi ve  Beyciler gibi eskinin köyleri yeni mahalleler de bundan böyle DSİ tarafından sulama yapılamayacak. Tarımda sulama yapılmadan verim almanında mümkün olmadığı düşünülürse Düzce bundan böyle tarım ve ziraatla değilde Organize Sanayi Bölgeleri ve sanayi ile anılan bir il konumuna ve durumuna düşmüş olacak..

Haber;E.TAYHAN