2018 yılı asgari ücret belirlenmesinde Tür-İş’in hükümetten talep ettiği bin 893 TL, vatandaşlardan rağbet görmedi. Bunun üzerine Türk-İş’in asgari ücret talebini Düzce halkının yorumlamasını istedik. Vatandaşlar talep edilen bin 893 TL’yi az bulup en az 2 bin TL olması gerektiğini söylediler. İşte halkın cevapları.

2 bin liranın altına düşmemesi gerekir
Ülkedeki ekonomik şartlardan dem vuran Necmettin Yalçın, şuan ki asgari ücretin yetersiz olduğunu ve alınan ücretin faturalara gittiğini bildirdi. “Maalesef ülkedeki ekonomik şartlar belli. Şuanda 2 bin liranın altında ki maaş yetersiz. Zaten kira, elektrik, doğalgaz ve ya kışın yakacak, okul ihtiyaçları derken maalesef yetersiz kalıyor. Ama 2 bin veya üzerinde olursa idare eder yeterli olur diye düşünüyorum. Şuan ki asgari ücretle geçinmesi çok zor. Tabii kiradaysa mümkün değil. 2 bin liranın altına düşmemesi gerekir diye düşünüyorum.” Dedi.  

En az 3 bin TL olmalı
Talep edilen fiyatın yeterli olmadığını söyleyen Zahide Keskin, ev kira ücretlerinin fazla olduğunu fiyatın en az 3 bin TL olması gerektiğini kaydetti:  “Talep edilen yeterli değil. En az 3 bin TL olmalı. Çünkü kiralar zaten bin liradan başlıyor. Çocuklar var, faturalar var. Doğalgaz 600 TL den aşağı gelmiyor, en az 400 TL geliyor o da son zamanlar yaza girerken. Elektrik de 15 TL falan geliyor ama biz tüketmiyoruz bunu. Tükettiğimiz çok az aslında. Oradan buradan katkı koyuyorlar şuna göre buna göre diye. Şuan ki asgari ücret çok az. Yazık yani. Geçinemez, mümkün değil.  Keşke olsa o da yani. Ama zannetmiyorum. Bir de yükseltip hemen her şeye zam geliyor. Kötü yani. Bence ya hiç zam olmasın böyle kalsın. Şimdi otobüs paralarına falan hep zam geliyor.”

2 bin 500 TL olması gerekiyor
Talep edilen bin 893 TL’nin yeterli olmadığını fakat bu talebin gerçekleşmeyeceğini ifade eden Hatice Top şöyle devam etti: “Bence bu tutar yeterli değil. Türk-İş'in talep etmiş olduğu tutarda geçekleşmeyecek. Bürüt en fazla 1950 TL olacağını düşünüyorum. Askeri ücretin de bin 500 TL olacağını düşünüyorum. Şuan ki ücret bin 272 lira bu ücretin bu şekilde telaffuz edilmesi gerekiyor. Bu ücret tabii ki de yeterli değil, insanlar 500, 600 TL kira ile geçinmeye çalışıyor. Genellikle insanlar İki kişi çalışıyor. Normal şartlar da 2 bin 500 TL olması gerekiyor.”



Gelirle gider bir birini tutmuyor
Sendikaların bu konuda bir şey yapmadığını dile getiren Murat Yazgan ise bu talebin gerçekleşeceğini düşünmeyenlerden.
“Ben yeterli olacağını düşünmüyorum. Yanılmıyorsa Aile bakanı ya da maliye bakanıydı, vatandaşlarımız bize hak versinler biraz düşürmek istediler galiba. Sanmıyorum yükselteceklerini çok fazla bir şey oynamayacaktır en fazla 100 TL gibi bir değişiklik olacaktır. Vatandaşlarımız bize tolerans göstersin dedi. Açıkçası çok da bir şey beklemesinler gibi konuştu. Sendikalarda bu konuda bir şey yaptığını da düşünmüyorum ben aynı zamanda ben de sendika üyesiyim bizim kendi sendikamız da başka sendikaların da bir şey yaptığını düşünmüyorum. Bence 2 binin üstünde olması gerekiyor. Gelirle gider bir birini tutmuyor. Günümüz şartlarında değerlendirirsek 2 binin üstünde olması gerekiyor. Kirada oturan bir insanın ek geliri yoksa kesinlikle yeterli olmaz. Bunu matematik hesabına döksek günde bir simit çay yese kira faturalara ancak denk geleceğini sanmıyorum.”



“İnsanlar kıt kanaat geçiniyor”
Aslı Çavuşoğu, vatandaşların kıt kanaat geçindiğini söyleyerek asgari ücretin en az 2 bin 500 TL olması gerektiğini ifade etti.
“Bence yeterli değil, bence en az 2bin 500 TL olması lazım. İnsanların harcaması fiyatlar bunu gerektiriyor. Gider fazla, bunun için aileler sıkıntı çekiyor. Şuan ki tutar yeterli değil insanlar kıt kanaat geçiniyor.”

“Tatmin etmiyor”
Şuan ki asgari ücret bin 404 TL’nin tatmin etmediğini söyleyen Fahri doğru, ev kirası olmazsa ücretin yetebileceğini bildirdi. “Yeterli değil. 2 bin TL olması gerekiyor. Kiracı olursa onla da geçinemez. Ev kendinin olursa anca geçinir. Şuan ki ücret tatmin etmiyor.”

Talep edilenin yeterli olmadığını söyleyen Kamuran Gökmen, ücretin en az 3 bin TL olması gerektiği yönünde konuştu.

Son olarak bu ücretin işvereni de etkileyeceğini belirten Cihan Ozan, “Yeterli değil ama yine iyi bence. Şuan ki fiyata göre iyi. Ama 2 bin TL olsa daha iyi olur. Daha yüksek olsa daha iyi olur. Tabii bu iş vereni de etkileyebilir.” Şeklinde konuştu.



Haber: H. GÜRSOY