Milattan önce 3. yüzyıla kadar dayanan Düzce’nin en eski yerleşim yerlerinden biri olan Konuralp'in tarihi güzellikleri turizm yatırımları ile ön plana çıkarılacak. Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş, yerel seçimlerden önce vaat ettiği Konuralp Tarih Koridoru Projesi'ni hayata geçirmek için kolları sıvadı. Projeye göre; Konuralp, yıkık dökük bir kasaba görüntüsünden en kısa zamanda kurtarılacak ve tarihi mirasının yanı sıra yepyeni çehreye kavuşacak.


Ziyan edilmiş halinden kurtaracağım


Düzce’nin tarihini barındıran Konuralp'te şimdiye kadar bu tarihin gün yüzüne çıkarılmadığı görüşünde olan Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş, “Aksine, son derece kötüye kullanılan tarihi eserler kimi zaman çalındı kimi zaman neredeyse çöplük olarak kullanıldı. Dere yataklarına değersiz taşmış gibi atıldı. “Konuralp neden bir Safranbolu olamıyor?” eleştirileriyle karşı karşıya kalıyorum. Konuralp’i bu terkedilmiş ve ziyan edilmiş halinden kurtarmayı vaat ediyorum.” ifadelerini kullandı.


Projenin detayları...


Projenin detaylarını açıklayan Başkan Keleş, “Konuralp Tarih Koridoru Projesi kapsamında, seçimden önce vaat ettiğim gibi, hem bu şirin yerleşim yerinin bütün yollarını tarihi kimliğine yakışır biçimde yeniden taşla döşeyeceğiz. Antik Tiyatroyu mutlaka ortaya çıkaracağız. Eski eserleri, evleri restore edeceğiz. Eski evlerin benzerlerini yeniden yapacağız. Temizlenmiş, aydınlatılmış, çevre düzenlemesi yapılmış kasabamız, butik otelleri, hediyelik eşya dükkanları, lokantaları, cafeleri, kitapçı dükkanlarıyla Efes’ten, Bergama’dan geri kalmayacak. Safranbolu’dan, Beypazarı’ndan daha çok turist çekecek bir hale gelecek. Dünyanın ve Türkiye’nin tarih ve kültür turizmi merkezlerinden biri olacak. Konuralp’te tarih maalesef kötüye kullanılmış. Avrupa müzelerinin baş köşesini süsleyecek tarihi eserler çöp içinde, ot içinde, bakımsız ve kaderine terkedilmiş durumda. Bunu değiştireceğimi söylemiştim. Sözümde duracağım. Konuralp’i Konuralp Gazi’nin adına yakışır biçimde bir Anadolu Medeniyeti ve Türk İslam Kültürü merkezine çevireceğim. Konuralp’i kalaylı tas gibi ortaya çıkaracağım.” dedi.

 

 

Haber;C.Üstüner