Pazar tezgahlarının hali içler acısı! Artan fiyatlara rağmen marketlerin manav reyonlarından daha uygun fiyata hizmet vermeye çalışan pazaryerlerinden de vatandaş artık eli boş çıkıyor.

Aziziye Mahallesi’nde kurulan Perşembe pazarında vatandaşlar ve pazarcı esnafı ile buluşan Öncü Haber ekibi pazar tezgahlarındaki son durumu yerinde değerlendirdi.





 “Bir marul 6-7 lira çok fazla”

Mikrofon uzattığımız vatandaşlardan Sevim Akça eskiye göre her şeyin pahalı olduğunu belirterek, “Pazaryeri çok pahalı. Bu yaşa geldim ben bu kadar pahalı bir Pazar görmedim. 1 buçuk liraya havuç, pırasa alıyorduk. Şimdi 5 TL’den aşağı düşmüyor fiyatlar. Bir marul 6-7 lira çok fazla” ifadelerini kullandı.



“Üretim olmayınca mal kıt olur”

Piyasadaki dalgalanmaların fiyatlara da yansıdığını belirten pazarcı esnafı Süleyman Yiğit ise fiyat artışına ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:

“Şu anda sebze de olsa domates, biber ve patlıcan da Düzce’nin iklimi çok elverişli ama Antalya ve Muğla tarafında çok kötü fırtınalar var. Seralar yıkıldığından beri biber, patlıcan pahalı. Portakal, elma, lahana, ıspanak Adapazarı’nda sel olduğu için biraz yüksek. Gerisi güzel. Bir şey olmadığı zaman ne olur? Pahalı olur. Şimdi adam karın altından, selin altından soğanı çıkarıyor. Vatandaş cebindeki parayı düşünüyor. Sen ekmesen, ben ekmesem ne olacak bu soğan? 2 çürük soğanı bir yere ekemiyorlar mı? Almasın mecbur mu almaya vatandaş? Kış ürünü değil ki bunlar. Ben şu anda kendi ürettiğim malı satıyorum. Hala ben 8-11. aya kadar hala çalışıyorum. Üretim olmayınca, mal kıt olur. Üretim yok. 1, 2, 3.aylar kıtlık ayları, vatandaş 1 kilo alacağına yarım kilo alsın.”



“Köylüye önem versinler, hepsi ucuz olur”

Fiyatları normal bulduğunu belirten Kadri Karahan isimli vatandaş ise şunları söyledi:

“Fiyatları normal buluyorum. Bunlar köylünün malı. Köylüye önem versinler, hepsi ucuz olur. Her şey yetiyor. Mal fazla olunca ucuz olur. Az olursa pahalı olur.”



“Vatandaşların artan fiyatlara tepkisi bayağı bir büyük”

Pazaryerinin genel olarak durumuna değinen pazarcı esnafı Emrah Erbay, “Vatandaşların artan fiyatlara tepkisi bayağı bir büyük. Çiftçinin elinde olduğunu söylüyorlar. Bizim mallarımız elimizde kalmıyor ama vatandaş 1 kilo, 2 kilo alacağına yarım kilo, 200 gram almaya çalışıyorlar. Biz şuan mandalina ve portakal içindeyiz. Sebze fiyatlarından haberim yok. Ama sistem var. Hal çıkışı Antalya çıkışı kaç para olduğunu görebiliyorsunuz”ifadelerini kullandı.

“Fiyatların düzeleceğini zannetmiyorum”

Pazardaki vaziyetin vatandaş için iyi olmadığını söyleyen bir başka pazarcı esnafı Metin Turan durumun daha kötüye gidebileceğini söyleyerek şunları kaydetti:
 “Çok büyük tepki var. Nasıl tepki olmasın ki? Soğan 5 lira, ıspanak 5 lira, pırasa 5-6 lira. 100 gr marul 5-6 lira. İnsanlar da bir şey yapamıyor, satıcı da bir şey yapamıyor. Normalde hep satıcılara diyorlar bunlar kendi kafalarına göre uyduruyorlar. ‘Hal şunu yapıyor, aracı bunu yapıyor’ diye. Türkiye’de bir şeyler ekilirken zorluklarla ekiliyor. Köylünün elinden tüccar dediklerimiz aracı alıyor doğru. Ama halinde bu işte suçu yok. Onlar da bizim gibi esnaf gidip yerinden alıp geliyorlar. Şimdi normalde patatesin maliyeti halde 2 lira 70 kuruş civarında. Biz bunu 3 lira 30 kuruşa mal ediyoruz. Yani 3 liraya bana mal oluyor ben 30 kuruş kazanıyorum.  Bizim kazandığımız para bir inşaat işçisinin aldığı yevmiye kadar. Bunun vergisi, KDV’si var. Nasıl vatandaşların durumu bozuksa bizim de durumumuz bozuk gerçek söylüyorum. Fiyatların düzeleceğini zannetmiyorum. 10 liralara kadar çıkmayabilir. Devletimiz bu duruma sahip çıkar diye düşünüyorum. Ama şu olabilir, normalde Nisanın 15’inde ilk taze mahsuller çıkıyor. Bu mahsuller çıkmayacak. Niye çıkmayacak çünkü ekim yok. Ekemiyorlar. Bu da vatandaşa yansıyacak.”

“Alamıyorum, inanın hiçbir şey alamıyorum”

Ekonomik sıkıntılarının üzerinde duran bir vatandaş, “Faiz, fiyatlar aldı gidiyor. Bu durumdan hiç memnun değiliz. Alamıyorum, inanın alamıyorum. Ben BAĞ-KUR’luyum bin TL para alıyorum. Neye yetsin bu? Hiçbir şeye yetmiyor. Sadece domates aldım 8 TL verdim. Başka bir şey almıyorum meyve alıp gideceğim. Daha önce ben 150-170 TL ile pazara çıkıyordum. Her şeyimi alıyordum ama şu an alamıyorum maalesef” dedi.

“Halden ne kadara alıyorlar bilmiyorum ama pahalı mı pahalı! Allah bildiği gibi yapsın”

Sebzelerde artış fiyat artışı olduğunu dile getiren Selamet Öztürk adlı vatandaş ise, “100 lira ile geldim 10 adım gitmeden bitti. 100 lira daha bozdurdum, inşallah biraz bir şeyler almışımdır. Ben 5 kilodan az soğan almazdım 1,5 kilo aldım. Daha önceden 100 TL ile pazara çıktığımda bütün ihtiyaçlarımı alabiliyordum şimdi bir şey alamıyorum bakıp gidiyorum işte. Burada bakarak doyuyoruz. Marketler daha beter. Hadi onlar kira veriyorlar, pazarcılar ne veriyor. Ben Mersin’deydim 1 ay evvel. Brokolinin, karnabaharın kilosunu 1 liradan alırken burada 5-6 lira. Halden ne kadara alıyorlar bilmiyorum ama pahalı mı pahalı. Allah bildiği gibi yapsın” diye konuştu.



Haber: E.B.SUNMAN


Artı Yerel Medya'yı smart televizyon ve telefonlarınıza indirmeyi unutmayın.

Web'den izlemek için TIKLAYINIZ 

Android için TIKLAYINIZ

İOS için TIKLAYINIZ