Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gerçekleştirilen Kabine Toplantısı’nın ardından yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında yeni tip koronavirüs (COVİD-19) ile mücadelede yeni döneme geçildiğini belirtti. Kahvehane, kafe ve restoran esnafı başta olmak üzere genel olarak kısıtlama kararları nedeniyle ekonomik açıdan zor günler yaşayan esnafın beklediği müjde Erdoğan’dan geldi.

“İLLERİ SINIFLANDIRACAĞIZ”

Erdoğan, yerinde arar anlayışını işaret ederek “Mart ayı itibarıyla kademeli normalleşme sürecini başlatıyoruz” dedi. Erdoğan, normalleşmenin başlayacağı illerin vaka ve aşı oranları gibi kriterlere göre 'düşük', 'orta', 'yüksek' ve 'çok yüksek riskli' olarak sınıflandırılacağını ve normalleşme takvimini de buna göre yürütüleceğini açıkladı.

İKİ ÖNEMLİ KRİTER VAR

Erdoğan bu kriterleri sağlayan illerde normalleşmenin aşamalarını da şu sözlerle açıkladı:

"Hafta sonu uygulamasından başlayarak, sokağa çıkma sınırlamasını da illerimizdeki vaka, aşılama ve diğer ilgili kriterlere göre aşamalı şekilde kaldırıyoruz. Burada önemli olan vaka sayısının tüm illerimizde sürekli azalmasıdır.

“BİRAZ DAHA SABREDERSEK…”

Vatandaşlarımız bu konuda ne kadar dikkatli olur, ne kadar hassas davranır, kendi illerindeki görünümü ne kadar iyileştirirlerse normalleşme takvimi de o derece hızlı ilerleyecektir. Türkiye, bu küresel salgın krizini gerçekten başarıyla yürütmüş bir ülkedir. Biraz daha sabrederek, biraz daha fedakarlık yaparak, bu musibeti tehdit olmaktan çıkartabilecek bir yerde duruyoruz."

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın normalleşme adımlarının atılabilmesi için illerdeki vaka ve aşılama sayılarını işaret etmesinin ardından Düzce’deki vaka sayısı ve aşılamada son durum merak konusu oldu.

DÜZCE’DE GÜNLÜK VAKA SAYISI 20’LERDE SEYREDİYOR

Günlük vaka sayısının 700’e kadar çıktığı Düzce’de tedbir ve kısıtlama kararları meyvelerini verdi. 17 Şubat 2021 Çarşamba günü kentte görülen toplam vaka sayısı 23’e kadar geriledi. 2020 yılı Mart ayından bu yana Düzce’de görülen vaka sayısı toplamda 28 bin 720 oldu.

Son haftalarda koronavirüs kaynaklı vefat görülmemesi de Düzce’de sevindirici bir gelişme olarak not edilirken, vefat sayısı 133’te sabit kaldı. 28 bin 515 kişinin virüsü yenerek iyileştiği şehirde,  15’i yoğun bakımda olmak üzere 72 hastanın tedavileri de sürüyor.

Düzce’de kasım ayında günde 4-5 vefatın yaşandığı, 700 yeni vakanın tespit edildiği ve yoğun bakımın 74 sayısıyla tam kapasiteyle hizmet verdiği günler geride kalması sevindirirken uzmanlar tablonun iyimser seviyelerde kalması için vatandaşların kurallara sıkı sıkıya uymaya devam etmesinin önemine dikkat çekiyor.

AŞILAMA HIZLA DEVAM EDİYOR

Öte yandan Erdoğan’ın işaret ettiği aşılama sayısında Düzce’de son günlerde 20 binin aşılmış olması da 395 bin nüfusa sahip kentte mart ayında başlanacak olan normalleşmenin sağlanması için umutları arttırdı.

Yapılan aşı dozu sayısı 26 bin 285’e ulaşırken, ilk doz aşısını olan vatandaşların sayısı 22 bin 822’ü geçti. İki doz halinde uygulanan aşının 28 gün sonra ikinci dozunu olan vatandaşların sayısı da 3 bin 463’ü gördü.

Öte yandan Düzce’deki üst düzey sağlık kaynakları da Düzce’deki durumun memnuniyet verici olduğunu belirterek mücadelede gelinen noktanın korunması halinde mart ayında normalleşmenin başlayacağı illerden birinin de Düzce olacağını açıkladı.

HABER: MEHMET GÜNESEN